Το Hubble Space Telescope δίνει συνεχώς μερικές απίστευτες διαγαλαξιακές εικόνες απ' όταν εκτοξεύτηκε στις 24 Απριλίου του 1990. Αυτές οι εικόνες, όχι μόνο μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής με την πρώτη ματιά, αλλά επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν μακρινούς κόσμους, γαλαξίες και νεφελώματα, κάνοντας μας ενθουσιασμένους για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Το Hubble όμως γερνάει.
Σε λίγα χρόνια, η τεχνολογία του Hubble θα είναι πλήρως ξεπερασμένη και η NASA θα το αφήσει να παρασυρθεί σε ένα φλογερό θάνατο στην ατμόσφαιρα. Μόλις φύγει, θα υπάρχει το James Webb Space Telescope για να συνεχίσει η εισροή εικόνων.
Αλλά, με το χρόνο να περνάει, ας μην ανησυχούν για το Hubble και ας δούμε μερικές από τις πιο εκπληκτικές εικόνες που μας έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια.
Οι Πυλώνες της Δημιουργίας (εικόνα πάνω)
Τραβηγμένη το 1995, οι "Πυλώνες της Δημιουργίας" είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες εικόνες του Hubble. Στο εσωτερικό, θα δείτε τρεις κρύες στήλες αερίου που φωτίζονται από τα αστέρια στο Νεφέλωμα του Αετού. Η επανέκδοση της αρχικής εικόνας προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το εγγύς υπέρυθρο φως, το οποίο βοηθά να εκτεθούν τα διάφορα αστέρια πίσω από τους Πυλώνες. Ελάχιστες εικόνες του διαστήματος είναι τόσο διάσημες όσο αυτή.
Ένα τριαντάφυλλο από γαλαξίες
Δόθηκε στη δημοσιότητα για τα 21α γενέθλια του Hubble. Είναι ένα ζευγάρι γαλαξιών που στροβιλίζονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον Arp 273. Αυτό το αντικείμενο που σχηματίζεται ως δύο γαλαξίες στον αστερισμό της Ανδρομέδας περνάει το ένα μέσα από το άλλο.
Όταν συγκρούονται οι Μαύρες Τρύπες
Αν και δεν είναι πραγματική εικόνα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, αυτή η εικόνα, ενδεχομένως, συλλαμβάνει δύο απ' αυτές ενώ στροβιλίζονται και οι οποίες στέλνουν πίδακες σωματιδίων στο σύμπαν. Κάθε ένας από αυτούς τους πίδακες, που ταξιδεύει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, φτάνει χιλιάδες έτη φωτός μακριά, ενώ οι δύο γαλαξιακοί πυρήνες ενώνονται.
Μια προβολή του Τοξότη
Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα έχει μια σειρά από τρελές, τεράστιες καταιγίδες. "Η περιοχή είναι γεμάτη με έντονους ανέμους από ζεστά αστέρια, αναδεύει χοάνες φυσικού αερίου [...]", σημειώνει η NASA. Η εικόνα κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2015.
Ο Γαλαξίας Bubble
Γνωστός επιστημονικά ως NGC 3521, αυτός ο γαλαξίας φαίνεται έτσι λόγω του τρόπου που τα αστέρια λάμπουν μέσα από τα σκονισμένα σύννεφά του. Βρίσκεται περίπου 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Λέοντα, και ανακαλύφθηκε ξανά το 1784 από τον William Herschel. Το Hubble κυκλοφορήσει αυτή την απίστευτα λεπτομερή εικόνα το 2015. Μπορεί κανείς να δει τον γαλαξία με ένα συνηθισμένο τηλεσκόπιο που φαίνεται σαν μια γιγαντιαία φούσκα.
Pismis 24, ένα φανταστικό σύστημα τριών αστέρων
Μπορεί να μοιάζει με την αφίσα κάποιας ταινίας φαντασίας από τα τέλη της δεκαετίας του '80, η εικόνα όμως παρουσιάζει το ανοιχτό σμήνος γνωστό ως Pismis 24, τα τρία αστέρια ακριβώς πάνω από το νεφέλωμα. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο αστέρι από τα τρία, το Pismis 24-1, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που έχει καταγραφεί ποτέ σε 100 ηλιακές μάζες.
Το νεφέλωμα Monkey Head γεννάει αστέρια
Για να γιορτάσει τα 24α γενέθλια του το Hubble (πάντα δίνει υπέροχες εικόνες στις επετείους), οι ερευνητές κυκλοφόρησαν αυτή την εικόνα τους νεφελώματος Monkey Head, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα εργοστάσιο αστέρων. Η περιοχή βρίσκεται 6.400 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.