Γρήγορα: Σκεφτείτε μια διάσημη γυναίκα εφευρέτη. Μαρί Κιουρί; Μάλιστα. Άλλη; Ναι, το ξέρουμε, είναι δύσκολο. Και δεν φταίει γι’ αυτό μόνο το κλισέ που θέλει τις γυναίκες να υπο-εκπροσωπούνται αιώνες τώρα στα επιστημονικά πεδία, αλλά και κάτι πολύ πιο απλό: Ότι ελάχιστα σπουδαία πράγματα γνωρίζουμε ποιος τα εφηύρε, και σε πολλές περιπτώσεις κι αυτό το έχουμε μάθει λάθος –όπως ας πούμε στην περίπτωση του Τόμας Έντισον, που δεν ήταν καθόλου ο εφευρέτης του ηλεκτρισμού, ο Νίκολα Τέσλα ήταν.
Ιδού, λοιπόν, δέκα πράγματα που εφηύραν γυναίκες των οποίων τα ονόματα δεν έμειναν στην Ιστορία –έμειναν, όμως, οι εφευρέσεις τους.
Ιδού, λοιπόν, δέκα πράγματα που εφηύραν γυναίκες των οποίων τα ονόματα δεν έμειναν στην Ιστορία –έμειναν, όμως, οι εφευρέσεις τους.
Το καλοριφέρ του αυτοκινήτου
Εφευρέθηκε από την Margaret A. Wilcox το μακρινό 1893.
Η σωστική λέμβος
Εφευρέθηκε το 1882, από την Maria Beasely
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας
Για την ακρίβεια, η θέρμανση ενός ολόκληρου σπιτιού από την ηλιακή ενέργεια: Ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της δρ. Maria Telkes, πρωτοπόρου στην έρευνα της ηλιακής ενέργειας, και της αρχιτέκτονα Eleanor Raymond .
Η σύριγγα
Εφευρέθηκε το 1899, από την Letitia Geer.
Το ψυγείο
Φυσικά και το εφηύρε γυναίκα. Ήταν η Florence Parpart, το 1914.
Η παγωτομηχανή
Ήταν εφεύρεση της Nancy Johnson, το 1843, και χρησιμοποιείται ακόμα στην αρχική μορφή της σε πολλά μέρη του πλανήτη, παρά την έλευση της ηλεκτρικής εκδοχής της.
Η αναγνώριση κλήσης
Όπως και η οπτική ίνα, και τα τονικά τηλέφωνα, και το φορητό φαξ, και η αναμονή κλήσης. Ήταν όλα τους εφευρέσεις της δρ. Shirley Jackson, που ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία πήρε διδακτορικό από το ΜΙΤ το 1973 και εργάστηκε ως επικεφαλής ερευνήτρια στα Εργαστήρια Bell.
Το πλυντήριο πιάτων
Το εφηύρε η Josephine Cochrane το 1887, η οποία απηύθυνε αρχικά το προϊόν της σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εμφανιζόμενη στις παρουσιάσεις του ασυνόδευτη.
Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης
Το εφηύρε η Marie Van Brittan Brown στη Νέα Υόρκη το 1969.
Η κεντρική θέρμανση
Εφευρέθηκε από την Alice Parker το 1919, και βασιζόταν στο αέριο –και όχι στο πετρέλαιο.
Περισσότερες εφευρέσεις εδώ.