Νέο σοκ περιμένει την αγορά εργασίας το φθινόπωρο, με μειώσεις του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ντόμινο απολύσεων, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ουσιαστικά πρόκειται για το "πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα", το οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το σκληρότερο μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της εφημερίδας, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι διαπραγμάτευσης, είναι τα εξής:
1. Μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους, με την κατάργηση δύο ετήσιων μισθών, του 13ου και 14ου. Προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, προτείνεται τα μέτρα αυτά να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών θα επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12.
2. Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών, αλλά και μείωση αδειών που δικαούνται. Οι συνδικαλιστές θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους. Σήμερα το ερώτημα της απόλυσης συνδικαλιστή τίθεται σε ειδική επιτροπή η οποία καλείται να εξετάσει εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αναφέρονται ρητά στον συνδικαλιστικό νόμο.
3. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τις δικαιούνται. Σήμερα αναφέρονται ρητά οι άδειες που δικαιούνται οι συνδικαλιστές, ανάλογα με τη θέση τους. Ξεκινούν από πέντε ημέρες τον μήνα και φτάνουν εώς στο σύνολο της θητείας τους.
4. Αλλαγές αναμένονται με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
5. Ομαδικές απολύσεις. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι θεσμοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με πάνω από 150 άτομα προσωπικό.
6. Ανταπεργία (λοκ άουτ). Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων. Στον αντίλογο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι το μέτρο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος απαγόρευσης.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.