4 εύκολα και διασκεδαστικά πειράματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Παίζουμε και μαθαίνουμε μαζί!
Μ’ αυτά τα πανεύκολα πειράματα θα εντυπωσιάσετε τα παιδιά και ταυτόχρονα μπορείτε να αδράξετε την ευκαιρία να τους κάνετε και μικρά μαθήματα φυσικής και χημείας.
Μίνι πύραυλος
Χρειάζεστε:
1 φακελάκι τσαγιού
1 αναπτήρα ή σπίρτα
1 πυρίμαχο δίσκο ή 1 ταψί
1 σακούλα σκουπιδιών για τα καμένα φακελάκια τσαγιού
Το πείραμα:
Κόψτε προσεκτικά το φακελάκι τσαγιού από τη μία πλευρά και αδειάστε το τσάι. Δώστε στο φακελάκι σχήμα κυλίνδρου και ακουμπήστε το στον δίσκο. Ο πύραυλος είναι έτοιμος. Ανάψτε το πάνω μέρος από το φακελάκι και παρακολουθήστε το να υψώνεται!
Η εξήγηση: Επειδή το φακελάκι έχει μικρή μάζα, η ροή του ζεστού αέρα το κάνει να πετάει.
Παγωμένες σαπουνόφουσκες
488905-650-1454419178-watch-this-bubble-freeze-into-an
Χρειάζεστε:
Υγρό σαπούνι
Καιρό με χιόνι
Το πείραμα: Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω απ’ το μηδέν, πάρτε ένα δοχείο με υγρό σαπούνι, φωνάξτε τα παιδιά, βγείτε έξω και αρχίστε να κάνετε σαπουνόφουσκες. Θα δείτε μικρούς κρυστάλλους να σχηματίζονται σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της σαπουνόφουσκας. Μετά θα μεγαλώσουν πολύ γρήγορα και θα ενωθούν μεταξύ τους.
Η εξήγηση: Όταν κάνει πάρα πολύ κρύο έξω, η διαδικασία της κρυσταλλοποίησης αρχίζει αμέσως, οπότε η σαπουνόφουσκα παγώνει μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα.
Ψάρεμα πάγου
489205-650-1454419178-18151255-650-1453916148-_th7_eisberge-angeln-titel
Χρειάζεστε:
1 μπολ με νερό
Μερικά παγάκια
Αλάτι
Σπάγκο
Το πείραμα: Βάλτε ένα παγάκι μέσα στο μπολ με το νερό. Βάλτε τον μισό σπάγκο μέσα στο νερό, έτσι ώστε η μία άκρη του να ακουμπάει στο παγάκι και η άλλη να κρέμεται έξω από το μπολ. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο παγάκι και περιμένετε 5-10 λεπτά. Μετά πιάστε την ελεύθερη άκρη του σπάγκου και τραβήξτε το παγάκι απ’ το νερό.
Η εξήγηση: Όταν το αλάτι αγγίζει το παγάκι, ένα μικρό μέρος του θερμαίνεται. Μέσα σε 5-10 λεπτά το αλάτι διαλύεται στο νερό, κολλώντας τον σπάγκο με το παγάκι.
Σπιτικό ηφαίστειο
488655-650-1454419178-3Qbc5VFos8s
Χρειάζεστε:
Μαγειρική σόδα
Κόκκινο χρώμα
Νερό
Σαπούνι για τα πιάτα
Ξύδι
Χαρτόνι
Πηλό χειροτεχνίας
Το πείραμα: Φτιάξτε έναν κώνο από χαρτόνι και κόψτε ένα άνοιγμα στην κορυφή του. Βάλτε μέσα στον κώνο ένα άδειο δοχείο και βάλτε πηλό χειροτεχνίας γύρω απ’ τον κώνο πλάθοντάς τον ώστε να μοιάζει με ηφαίστειο. Βάλτε όλη την κατασκευή σε ένα ταψί ή μεγάλη πιατέλα για να αποφύγετε να χυθεί παντού η «λάβα» του ηφαιστείου.
Ρίξτε τη σόδα στο δοχείο, άφθονο κόκκινο χρώμα και νερό. Μετά βάλτε μερικές σταγόνες σαπούνι για τα πιάτα. Ανακατέψτε καλά και πείτε στα παιδιά να ρίξουν λίγο ξύδι στο μείγμα. Απολαύστε το θέαμα!
Η εξήγηση: Όταν έρχονται σε επαφή η σόδα και το ξύδι γίνεται μια βίαιη αντίδραση που παράγει νερό, αλάτι και διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο σπρώχνει το μείγμα προς τα έξω, δημιουργώντας το εφέ της ηφαιστειακής έκρηξης.
Περισσότερες δραστηριότητες για παιδιά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)