του Νικόλα Γεωργιακώδη
Ο υδράργυρος ανεβαίνει, ο καύσωνας πλησιάζει. Μετά από τα «δροσερά» καφέ, μπαράκια και συναυλίες στην Αθήνα, μάλλον ήρθε η ώρα να πάρουμε τους… λόφους προς αναζήτηση εκείνου του ευχάριστου αέρα που σου χτυπάει το πρόσωπο και κλείνεις τα μάτια, αλλά και της υπέροχης θέας που σε ταξιδεύει.
Επιλογές υπάρχουν. Δείτε παρακάτω τις πέντε αγαπημένες μας. Και…κορυφαίες.
Άλσος Αγίου Δημητρίου – Λόφος Πετρούπολης
Το κεντρικό άλσος του Δήμου Πετρούπολης είναι ένα πνιγμένο στα πεύκα μέρος στις πλαγιές του Ποικίλου όρους με καθαρά χωμάτινα δρομάκια για να κάνετε τις βόλτες σας. Μέσα στο πάρκο. Στην ανατολική πλευρά του, η πανοραμική θέα της Αθήνας που απλώνεται κάτω από τις πλαγιές του βουνού κόβει την ανάσα και ενδείκνυται για χάζι.
Αν θέλετε να συνοδεύσετε το χάζι με καφέ ή ποτάκι, η μοναδική σας επιλογή εδώ δεν είναι άλλη από το νησιώτικο Apolis, το οποίο σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε σε φόντο καλοκαιρινό όπως πρέπει την πανοραμική θέα της πόλης.
Λυκαβηττός
Δύσκολα θα βρείτε κάτοικο της πόλης που να μην έχει ανέβει έστω και μια φορά στον λόφο για να απολαύσει την ωραιότερη θέα της Αθήνας. Ή μία από τις ωραιότερες τελοσπάντων. Εξίσου δύσκολα θα βρείτε και ζευγαράκι που να μην έκατσε σε κάποιο από τα παγκάκια του λόφου ανταλλάσοντας ερωτόλογα (και όχι μόνο). Όποιος και αν είναι ο… σκοπός σας, ο λόφος του Λυκαβηττού δεν θα σταματήσει ποτέ να αποτελεί την πρώτη επιλογή για νυχτερινές «αυτοκινητάδες» και απογευματινές βόλτες στα μονοπάτια του. Must για άραγμα εδώ, το «νησιώτικο» εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Αν αντέξετε και ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το καφεδάκι ή το ποτό σας στους έλα-να-σε-πάω-αγάπη-μου-να-φάμε- κάπου-ρομαντικά-κερνάω-εγώ Ορίζοντες, το ακριβό (περί τα 25-30€/ άτομο για ένα σετ μενού) αλλά με εκπληκτική θέα εστιατόριο – σήμα κατατεθέν του Λυκαβηττού.
Λόφος του Στρέφη
Αδερφάκι του Λυκαβηττού, μένει… σχεδόν δίπλα του και κερδίζει πόντους γιατί είναι πιο εύκολα προσιτό – για την ακρίβεια απέχει δύο βήματα (και μερικά σκαλοπατάκια) από την εξαρχειώτικη Καλλιδρομίου. Σε πρώτο επίπεδο, θα βρεθείτε στην ταράτσα του γηπέδου του Αστέρα, δίπλα στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, από όπου θα απολαύσετε ολόκληρα τα δυτικά προάστια στο «πιάτο». Μην σταματάτε εκεί: Πάρτε το χωμάτινο μονοπάτι προς τα πάνω, και φτάστε στα δύο ψηλότερα βράχια του λόφου, ιδανικά για ολιγόλεπτο άραγμα και χάζι απέναντι στον Λυκαβηττό και φυσικά θέα 360 μοιρών στην Αθήνα.
Αυτήν την περίοδο θα βρείτε ανοιχτό και το καφενεδάκι του Εξωστρεφή για να πάρετε δυνάμεις με καφέ ή ουζάκι πριν την κάθοδο συνοδεία ωραιότατων μεζέδων (κολοκυθοκεφτέδες, στριφτή πίτα, μιλφειγ λαχανικών, τηγανιά, ποικιλίες με κρεατικά, ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, ντάκο κ.α.). Υπολογίστε περί τα 20€/άτομο.
Φιλοπάππου
Όπως και να το κάνουμε είναι ο πιο… ιστορικός λόφος εν Αθήναις. Επτακόσια στρέμματα γεμάτα πεύκα, χωμάτινα μονοπατάκια ιδανικά για να βγάλετε τον… μικρό εξερευνητή που πάντα κρύβατε μέσα σας, ξύλινα γεφυράκια και φυσικά grande θέα στον Παρθενώνα από αρκετά σημεία του. Το μνημείο που βρίσκεται εδώ χρονολογείται περί το 115 μ.Χ. ενώ μεταξύ του λόφου αυτού και του λόφου της Πνύκας βρισκόταν η Κοίλη, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.
Μπορεί να μην διαθέτει café για να καθίσετε να απολαύσετε την θέα, αλλά διαθέτει τα πλακόστρωτα του Πικιώνη για να περπατήσετε, το μνημείο στην κορυφή για να καθίσετε στην «πλατεΐτσα» του και bonus το μοναδικό προνόμιο να δείτε ταυτόχρονα την Ακρόπολη και το Ηρώδειο. Όχι και άσχημα.
Άρειος Πάγος
Όχι, δεν σας προτείνουμε να αράξετε στα δικαστήρια, αλλά στο πέτρινο «λοφάκι» που δεσπόζει πάνω από το Μοναστηράκι και την Πλάκα, και γεμίζει κάθε βράδυ από τουρίστες και ντόπιους που απολαμβάνουν χάζι μετά μουσικής – μη φοβάστε οι παρέες που μαζεύονται εδώ δεν παίζουν Πυξ Λαξ. Το άραγμα εδώ ενδείκνυται τις νυχτερινές ώρες, οπότε και μπορείτε να δείτε όλη την κεντρική, βόρεια και ανατολική Αττική φωτισμένη, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που συγκινεί ακόμα και τους ορκισμένους εχθρούς της «τσιμεντούπολης». Στα συν, η γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο.
Περισσότερα θέματα για έξοδο εδώ.