Η κοινωνιολόγος και συγγραφέας Christine Carter μας δίνει απλές συμβουλές για να πετύχουμε το βασικότερο στόχο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας: να τα κάνουμε πιο ευτυχισμένα!
- Έπαινος. Είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που κάνουν τους γονείς να πονοκεφαλιάζουν. Πόσο πολύ να επαινώ το παιδί ώστε να έχει μοναχά οφέλη από αυτόν; Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να τα επιβραβεύουμε για έμφυτα ταλέντα τους ή να το παρακάνουμε. Αυτό θα τα κάνει να θεωρήσουν πως οι δεν χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες ή πως θα πετυχαίνουν τα πάντα χωρίς καν να προσπαθήσουν. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα επαινούμε για προσπάθειες που κάνουν, για τη σκληρή δουλειά τους, για την αφοσίωση σε ένα στόχο ή για τη δέσμευσή τους απέναντι σε κάτι. Η επιβράβευση αυτών θα τα βοηθήσει στην ανάπτυξη, την επιτυχία και εν τέλει στο να είναι ευτυχισμένα και ικανοποιημένα από τον εαυτό τους.
- Διδάξτε τους την ευγνωμοσύνη. Δεν αρκεί απλά να πιστεύετε ότι τα παιδιά έμφυτα θα νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα τους προσφέρονται, πρέπει να τα διδάξετε να εκτιμούν. Φτιάξτε μία λίστα ξεκινώντας με απλά πράγματα όπως τα παιχνίδια, εκδηλώσεις, μέρη που έχουν επισκεφθεί και προχωρήστε σε βαθύτερα θέματα όπως ανθρώπους και ευχάριστες στιγμές. Οι άνθρωποι που εκτιμούν ανθρώπους και καταστάσεις είναι πιο ενεργητικοί στη ζωή τους και άρα πιο ευτυχισμένοι.
- Γελάστε ελεύθερα. Είναι γνωστό ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό, αλλά εκτός αυτού, το γέλιο χαλαρώνει την αρτηριακή πίεση και τους μυς σας και βοηθάει στο να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε πιο εύκολα με τα παιδιά σας.
- Παιχνίδι. Δώστε τους χρόνο να παίξουν. Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει πως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για να παίξουν τα παιδιά κατά πολύ. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτυχθούν σωστά.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.