Αν ανήκετε στην κατηγορία των γονέων που το σχολείο και το παιδί σας δεν είναι και…οι καλύτεροι φίλοι, τότε το παρόν άρθρο, ίσως, σας αφορά. Το παιδί «έμεινε» σε κάποιο μάθημα… και τώρα τι κάνουμε;
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Ωστόσο, παίζει πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο το πώς θα το διαχειριστούμε σαν οικογένεια και πώς θα το εκλάβει το παιδί μας. Τακτικές του τύπου «στα έλεγα…καλά να πάθεις τώρα» ή «αχ, τι κακό μας βρήκε, τι θα κάνουμε τώρα;;» είναι συνηθισμένες αλλά όχι και αποτελεσματικές.
Βρισκόμαστε σε μια από τις περιπτώσεις που η αντίδρασή μας θα εξαρτάται από το παιδί. Εάν το παιδί μας δεν δώσει καμία σημασία και δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αυτό που έγινε, θα το χειριστούμε διαφορετικά από ότι εάν το παιδί μας πέσει σε «κατάθλιψη» και κλαίει όλη μέρα..
Σε περίπτωση που το παιδί δεν δείξει κανένα ενδιαφέρον:
Μιλήστε με το παιδί και δώστε του μια εικόνα του τι σημαίνει αυτό για το καλοκαίρι του (ότι δεν θα ξεκουραστεί τόσο πολύ, ότι θα πρέπει να μελετά εν μέσω καλοκαιριού, ότι θα επιβαρυνθείτε οικονομικά για ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήριο κ.τ.λ.)
Το γεγονός ότι το παιδί «έμεινε» σε κάποιο μάθημα, πρέπει να έχει και κάποιες επιπτώσεις. Μην φανταστείτε ότι θα πρέπει να τιμωρήσουμε το παιδί μας αλλά εάν, επί παραδείγματι όλο το χρόνο δεν μελετούσε ή έχανε μαθήματα, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Το να του μειώσετε το χαρτζιλίκι ή τις εξόδους είναι μια καλή λύση. Όμως, θα χρειαστεί μια σταθερότητα…οι περισσότεροι γονείς εφαρμόζουν κάτι τέτοιο τον πρώτο καιρό (που τα νέα είναι «φρέσκα») και αργότερα το σταματούν. Το παιδί χρειάζεται σε όλα σταθερότητα και, πιστέψτε με, το να δέχεται τις συνέπειες των πράξεων του είναι ένα από τα χρησιμότερα μαθήματα στη ζωή του.
Δείτε ξεκάθαρα εάν το παιδί σας ακολουθεί το σωστό δρόμο: Το λύκειο μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο εάν το παιδί δεν έχει τις δυνατότητες αλλά και την υπομονή. Σκεφτείτε, λοιπόν, είναι το παιδί μου στο σωστό μέρος για το καλό του ή για το καλό μου;
- Βοηθήστε το παιδί σας στη μελέτη: το παιδί μπορεί να μην τα κατάφερε γιατί ίσως να μελετούσε με τον λάθος τρόπο. Δείτε τον τρόπο του παιδιού σας και, με υπομονή, δείξτε του τι κάνει λάθος και πώς αλλιώς μπορεί να μελετά. Εάν δεν έχετε την απαιτούμενη υπομονή, μιλήστε με κάποιον ειδικό (εκπαιδευτικό ή ειδικό παιδαγωγό).
Σε περίπτωση που το παιδί νιώσει μεγάλη θλίψη και στενοχώρια:
- Μιλήστε με το παιδί σας για το πώς οι αποτυχίες μας διδάσκουν και μας μαθαίνουν.
-Μην δείξετε την απογοήτευση ή το θυμό σας στο παιδί σας. Είναι πολύ περισσότερο απογοητευμένο και θυμωμένο από εσάς γιατί η αποτυχία είναι δική του.
- Προσπαθήστε να βγάλετε ένα πλάνο μελέτης μαζί με το παιδί σας για να μην χαλάσει το καλοκαίρι του αλλά ούτε και το διάβασμά του. Ο Αύγουστος είναι η συνηθέστερη εποχή διαβάσματος σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν έχει νόημα να διαβάζει το παιδί από τον Ιούνιο και να μην θυμάται όταν φτάσει ο Σεπτέμβριος..
- Μην ενοχοποιήσετε το παιδί σας ότι σας σπαταλά χρήματα (για εντατικά μαθήματα) ή ότι σας χαλάει το καλοκαίρι και τις διακοπές. Βρείτε μια λύση που θα ικανοποιήσει όλη την οικογένεια αλλά δεχτείτε, κιόλας, ότι πρέπει να συμπαρασταθείτε στο παιδί σας.
Να θυμάστε πάντα ότι το πρόβλημα είναι του παιδιού και νιώθει εντονότερα συναισθήματα από εσάς. Οι περισσότεροι γονείς τείνουν να το αντιμετωπίζουν ως δικό τους θέμα και γίνονται πολύ δραματικοί αλλά ελάχιστα βοηθητικοί. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί θα μάθει και από αυτή την εμπειρία και φροντίστε να του το θυμίζετε αυτό. Το φετινό καλοκαίρι, ίσως είναι η πρώτη ευκαιρία για να δείξετε στο παιδί σας ότι μπορείτε να του σταθείτε, και να δώσετε τη συμπαράσταση που πάντα ονειρευόσασταν να σας έδιναν και εσάς οι γονείς σας.
Παπακυργιάκη Χρυσούλα, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Περισσότερες συμβουλές εδώ.