Καλά θα ήταν να μπορούμε και εμείς να ετοιμάζουμε ένα πεντανόστιμο και καθολικά πανέμορφο γεύμα μέσα σε δέκα λεπτά, όπως οι σεφ που έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, όμως δεν μπορούμε. Για την ώρα τουλάχιστον!
Κάνουμε όμως φιλότιμες προσπάθειες που μερικές φορές αποτυγχάνουν παταγωδώς, άλλοτε γευστικά και άλλοτε ως προς την εμφάνισή τους. Μια ματιά να ρίξεις στη συνταγή, μία να πας να φέρεις ένα υλικό από το ψυγείο που ξέχασες, να πάρεις όμως και τη μανούλα ένα τηλέφωνο να δώσει καμιά συμβουλή και έχεις ένα γεύμα φλαμπέ στη στιγμή! Τι κάνεις μετά με τον πάτο της κατσαρόλας που όσο και να τρίβεις δεν πρόκειται να καθαρίσει;
Εμείς σας έχουμε λύσεις όχι μόνο για να καθαρίσει αλλά και να γυαλίσει και είναι τόσο απλές που τα γράφουμε επιγραμματικά σα να ‘ναι συνταγή!
Απορρυπαντικό πιάτων
- Αδειάστε την κατσαρόλα ή όποιο άλλο σκεύος μαγειρικής χρησιμοποιήσατε και εκπέμπει σήματα καπνού.
- Βάλτε λίγο νερό τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας και δύο δάχτυλα παραπάνω.
- Προσθέστε μία δόση απορρυπαντικού πιάτων τόσο όσο θα χρησιμοποιούσατε για να την πλύνετε στο χέρι.
- Βάλτε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ίσα που να πάρει μία ελαφριά βράση και μετά αφαιρέστε τη από το μάτι.
- Αδειάστε την κατσαρόλα και πλύνετέ την καλά χρησιμοποιώντας όμως ζεστό νερό.
Tip Αν κάποια σημεία επιμένουν βοηθήστε για την απομάκρυνσή τους με μία ξύλινη σπάτουλα – κουτάλα και σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε μεταλλικά και αιχμηρά αντικείμενα γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τη γρατζουνίσετε ανεπανόρθωτα.
Μαμαδίστικο tip Αν βρείτε τα σκούρα με το απορρυπαντικό των πιάτων προσθέστε και μερικές σταγόνες παχύρρευστης χλωρίνης. Προσοχή όμως! Μετά την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλός και επιμελής καθαρισμός.
Αλάτι Γεμίστε την «προβληματική» κατσαρόλα με νερό και προσθέστε μισό φλιτζάνι αλάτι. Αφήστε τη στην άκρη όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί κάντε μία βράση, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 20 λεπτά βοηθώντας με μία ξύλινη σπάτουλα τα επίμονα σημεία να ξεκολλήσουν. Κατόπιν πλύντε τη με ζεστό νερό και τελειώσατε. Η κατσαρόλα σας θα είναι σαν καινούρια!
Extra Τip Ο καμένος πάτος θέλει καμιά φορά… δάκρυα! Σκεφτείτε όμως πως θα είναι για καλό! Αν το «κάψιμο είναι ζόρικο» τότε κόψτε όσο κρεμμύδι χρειαστεί σε ροδέλες για να καλύψετε τον πάτο της κατσαρόλας και ρίξτε από πάνω το αλάτι. Αφήστε το όλο το βράδυ και μετά ακολουθήστε την ίδια διαδικασία που αναφέραμε και πριν.
Ξίδι: Η χημεία για πολλούς δεν ήταν και από τα αγαπημένα μαθήματα στο σχολείο! Ωστόσο, η χημική ένωση του αιθανικού οξέος με αυτό του ανθρακικού νατρίου είναι αυτή που θα γυαλίσει τον πάτο της κατσαρόλας σας! Με απλά λόγια ρίξτε 1/3 του φλιτζανιού ξίδι μέσα στην κατσαρόλα μαζί με μία κουταλιά της σούπας σόδα και αφήστε τη χημεία να κάνει τα μαγικά της. Μετά από μισή ώρα και ένα απλό πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων η κατσαρόλα σας θα γυαλίζει σαν την πρώτη μέρα που την πήρατε στα χέρια σας!