Ακόμα κι αν το παιδί σας πηγαίνει ακόμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, οι πιθανότητες είναι να γνωρίζει περισσότερα για εσάς για τους υπολογιστές, το ίντερνετ και τα social media. Εσείς όμως ξέρετε καλύτερα τους κινδύνους: την ύπαρξη του cyberbullying , την υπερέκθεση, τις σοβαρές παρενέργειες των κοινωνικών δικτύων και νιώθετε την ανάγκη να τα προστατέψετε. Γι’ αυτό:
Βάλτε ένα όριο ηλικίας. Εάν τα παιδιά σας είναι ακόμα μικρά και δεν επιτρέπετε να έχουν πρόσβαση στα social media, καλό θα ήταν να τους έχετε μιλήσει για το πότε μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους προφίλ. Ο λόγος είναι ότι όταν τα παιδιά θεωρούν τη συμμετοχή τους στα social media σαν έναν «απαγορευμένο καρπό», τον οποίο δεν θα έχουν ποτέ το δικαίωμα να δοκιμάσουν, είναι πιο πιθανό να το κάνουν κρυφά. Για το τυπικό του πράγματος, τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα απαιτούν οι χρήστες να είναι 13 ετών και άνω (κατά δήλωση) προκειμένου να δημιουργήσουν δικό τους λογαριασμό.
Μάθετε περισσότερα για τα socialmedia. Μπορεί να είστε βετεράνος του Facebook και να γνωρίζετε αρκετά πράγματα για το Twitter, όμως είναι πιθανόν το παιδί σας να ενδιαφέρεται για άλλα site, όπως το Instagram, ή το Vine. Γνωρίζοντας περισσότερα πράγματα για τα κοινωνικά δίκτυα που είναι δημοφιλή ανάμεσα στα παιδιά της ηλικίας του δικού σας, θα εξοικειωθείτε μαζί τους και θα μπορείτε να προβλέψετε πιο εύκολα τους κινδύνους από τους οποίους πρέπει να το προστατέψετε.
Μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους των socialmedia. Συχνά, τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της χρήσης του ίντερνετ, ξεχνούν πως ό,τι υπάρξει για μια στιγμή στο διαδίκτυο αφήνει το ψηφιακό ίχνος του για πάντα, ότι πολλοί μπορεί να παρακολουθούν τις συνομιλίες τους και πόσοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες τους. Ακόμα κι αν τους έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να έχουν φωτογραφία και στοιχεία όπως η διεύθυνση ή το τηλέφωνό τους στο προφίλ τους, ίσως έχετε παραλείψει να επιστήσετε την προσοχή τους στο τι δημοσιεύουν όταν σχολιάζουν στο προφίλ κάποιου φίλου τους. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι μπορούν να σας εμπιστευθούν και να ζητήσουν τη βοήθειά σας ανά πάσα στιγμή.
Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι. Είναι προτιμότερο το παιδί να βρίσκεται σε ένα χώρο όπου μπορείτε να παρατηρείτε τις κινήσεις του, όταν είναι στο ίντερνετ. Αποφύγετε να έχετε υπολογιστή στο δωμάτιό του, καθώς είναι πιο πιθανό να κάνει κάτι που ξέρει ότι δεν εγκρίνετε όταν έχει την αίσθηση ότι δεν θα το καταλάβετε.
Ορίστε συγκεκριμένους κανόνες χρήσης. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει πόση ώρα μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε μέρα τον υπολογιστή. Μπορείτε να ορίσετε και κάποια ώρα που θα κάθεστε και οι δύο μπροστά στην οθόνη και θα περιηγείστε μαζί ώστε να του επισημαίνετε τυχόν κινδύνους στην πράξη. Ωστόσο, μην είστε πολύ αυστηροί και μην επιβάλλετε την άποψή σας με απαγορεύσεις. Καλό είναι το παιδί να νιώθει ότι μπορεί να σας ζητήσει κάτι παρά να προσπαθήσει να το κάνει στα κρυφά.
Ελέγξτε συχνά τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Εξηγήστε στο παιδί ότι χρειάζεται να γνωρίζετε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί για τη δική του ασφάλεια κι ότι πρέπει να ενεργοποιεί ρυθμίσεις που ορίζουν για παράδειγμα ότι οι δημοσιεύσεις του είναι ορατές μόνο στους φίλους του. Επειδή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ανανεώνονται τακτικά, είναι σκόπιμο να ελέγχετε κάθε τόσο τις ρυθμίσεις αυτές.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.