15 ταινίες που θα σου κάψουν τον εγκέφαλο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ταινιών που τις καταλαβαίνουμε με την πρώτη κιόλας ματιά ή είναι τόσο κλισέ που καταφέρνουμε να προβλέψουμε το πώς θα εξελιχθούν. Πόσες όμως είναι οι φορές που μετά το τέλος μιας ταινίας, δεν έχετε καταλάβει απολύτως τίποτα και κάθεστε με τις ώρες και σκέφτεστε τι ήταν ακριβώς αυτό που είδατε; Σε αυτό το αφιέρωμα θα σας παρουσιάσουμε τις 15 πιο μπερδεμένες ταινίες και με τόσους συμβολισμούς που θα σας κάψουν πραγματικά το μυαλό και θα πρέπει να δείτε explanation video για να τις καταλάβετε. Με λίγα λόγια θα πάθετε mindfuck!!

 .
1) Donnie Darko


Πρώτο στη λίστα αποτελεί φυσικά το φιλμ «Donnie Darko» που κυκλοφόρησε το 2001 και αποτελεί τις πρώτες καλές δουλειές του ηθοποιού Jake Gyllenhaal. Ένας προβληματισμένος νέος αφού είχε ένα ατύχημα, βλέπει οράματα ενός μεγάλου και τρομακτικού κουνελιού, το οποίο τον χειραγωγεί στο να διαπράξει τρομερά εγκλήματα. Απλό σενάριο ακούγεται, αλλά μόλις τελειώσει η ταινία θα έχετε περισσότερα ερωτήματα και από τη σειρά Lost..

.
2) Enemy


Άλλη μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Jake Gyllenhaal, ο οποίος αν υπολογίσουμε και τα «Nightcrawler» και «Source Code» που θα μπορούσαν να είναι σε αυτή τη λίστα, φαίνεται να τους αρέσουν οι περίεργες ταινίες. Στο «Enemy» ο ηθοποιός υποδύεται έναν καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος ανακαλύπτει πως υπάρχει στον κόσμο ένας άνθρωπος που είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον και προσπαθεί να τον γνωρίσει από κοντά και να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Τρομερή ταινία με ένα τέλος που με έκανε να σκέφτομαι για αρκετή ώρα τι ακριβώς ήταν αυτό που είδα!

.
3) Triangle


Στο «Triangle» η Jess (Melissa George) και η παρέα της αποφασίζουν να ταξιδέψουν στα ανοιχτά με ένα τζετ, αλλά θα παγιδευτούν σε μια θύελλα και ο μόνος τρόπος για να σωθούν είναι να επιβιβαστούν σε ένα μυστηριώδη και εγκαταλελειμμένο σκάφος που τυχαίνει να βρίσκεται επίσης εκεί. Και εκεί που η Jess αρχίζει να συνειδητοποιεί πως έχει ξανάρθει σε αυτό το σκάφος, όλοι θα ανακαλύψουν πως δεν είναι μόνοι σε αυτό το πλοίο και πως κάποιος τους κυνηγά να τους σκοτώσει! Μια αρκετά έξυπνη και διαφορετική ταινία που δεν θα καταφέρεις ποτέ να προβλέψεις την εξέλιξη της.

.
4) Mr. Nobody


Μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει! Το Mr. Nobody περιγράφει τη ζωή του Nemo (Jared Leto) και το πως διάφορες σημαντικές αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της ζωής του, κατάφεραν να την αλλάξουν ολοκληρωτικά! Στο φιλμ βλέπουμε όλες τις διαφορετικές διαδρομές που παίρνει ο Nemo και το πως αυτές σπάνε σε ακόμα περισσότερα μονοπάτια. Μια ταινία που μπορεί να φανεί λίγο κουραστική, αλλά πραγματικά αξίζει το κάθε της λεπτό και θα σας προσφέρει πολλά μαθήματα ζωής.

.
5) Mulholland Drive


Μια νεαρή ηθοποιός (Naomi Watts) ταξιδεύει στο Hollywood, αλλά στη διαδρομή θα παγιδευτεί σε μια σκοτεινή συνωμοσία που αφορά μια γυναίκα που σχεδόν δολοφονήθηκε, αλλά τώρα έχει χάσει τη μνήμη της λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν μια αναζήτηση, αλλά θα μπλεχτούν σε μια ψυχωτική ψευδαίσθηση πέρα από κάθε όνειρο και πραγματικότητα. Το ξέρω δεν βγάζει κανένα νόημα, αλλά μόλις δείτε το «Mulholland Drive» και μετά διαβάσετε την εξήγηση της ταινίας θα δείτε ότι άξιζε!

 .
6) Barton Fink


Ο ταλαντούχος σεναριογράφος Barton Fink (John Turturro) ταξιδεύει στο Hollywood με σκοπό ναδημιουργήσει σενάρια για ταινίες. Εκεί όμως δεν έχει την ελευθερία να γράψει ότι ακριβώς θέλει και δυσκολεύεται να βρει έμπνευση. Ο γείτονας του Charlie (John Goodman) θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει, αλλά σύντομα ο Fink θα μπλεχτεί σε αρκετά σουρεαλιστικές καταστάσεις που θα τον απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από το στόχο του.

.
7) Under the Skin


Όταν είδα το «Under the Skin» δήλωσα πως αυτή είναι η χειρότερη ταινία που είδα ποτέ στη ζωή μου. Αλλά επειδή γούστα είναι αυτά και επειδή δεν μπορώ να κρύψω το πόσο περίπλοκη και γεμάτη συμβολισμούς είναι, δεν γίνεται να μην μπει σε αυτή τη λίστα. Μια νεαρή και μυστηριώδης γυναίκα (Scarlett Johansson) οδηγεί ένα βαν τις απογευματινές ώρες της Σκωτίας και σαγηνεύει μοναχικούς άντρες και μετά από περίεργα γεγονότα, θα ξεκινήσει μια διαδικασία στο να ανακαλύψει τον εαυτό της. Μην το δείτε με παρέα!

.
8) Inception


Φυσικά σε αυτό το αφιέρωμα θα μπορούσαν να μπουν σχεδόν όλες οι ταινίες του Christopher Nolan, αλλά το «Inception» αποτελεί σίγουρα την πιο περίπλοκη που έχει δημιουργήσει. Η απόλυτη ταινία που μπλέκει με τα όνειρα, παράλληλους κόσμους και το αν όλο αυτό που ζούμε είναι αληθινό ή ψεύτικο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μετά την προβολή του Inception, ακόμα και σήμερα πολλοί δημιουργούν νέες θεωρίες για το τι ακριβώς συνέβη στην ταινία. Φυσικά στην τέχνη όμως ο καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα!

.
9) The Fountain


Η «Πηγή της Ζωής» αποτελεί μία από τις πιο άγνωστες ταινίες του Hugh Jackman, η οποία όμως είναι η πιο περίπλοκη που έχει συμμετάσχει και θα σε κάνουν να την σκέφτεσαι για πολύ καιρό. Το φιλμ περιγράφει τρεις διαφορετικές ιστορίες, ενός ιππότη που ψάχνει το δέντρο της ζωής για να ελευθερώσει την βασίλισσα του, ενός ιατρικού ερευνητή που εργάζεται πάνω σε δέντρα αναζητώντας μια θεραπεία για να σώσει την γυναίκα του και ενός ταξιδιώτη του χρόνου που ταξιδεύει μέσα σε μια φούσκα προς ένα αστέρι που πρόκειται να πεθάνει. Φυσικά οι τρεις ιστορίες διασταυρώνονται με τον τρόπο τους, σε ένα εξαιρετικό φιλμ που πρέπει οπωσδήποτε να δεις.

.
10) Predestination


Όταν και αν ξεκινήσεις να δεις το Predestination, πάρε χαρτί και μολύβι και προσπάθησε να σημειώσεις τη χρονική σειρά που συμβαίνουν τα γεγονότα της ταινίας. Ένας μυστικός πράκτορας (Ethan Hawke) ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στον χρόνο που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων. Στην τελευταία του όμως αποστολή, ο πράκτορας θα κυνηγήσει τον έναν και μοναδικό εγκληματία που του έχει ξεφύγει στα ταξίδια του στο χρόνο. Πιο μπέρδεμα πεθαίνεις!

.
11) The Double


Ένας υπάλληλος σε ένα δημόσιο οργανισμό (Jesse Eisenberg) θα τα βρει σκούρα στη ζωή του με την άφιξη ενός νέου εργαζομένου, ο οποίος έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνον, αλλά παρά ότι είναι Σωσίας του, είναι πολύ πιο χαρισματικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Κάτι σαν την ταινία «Enemy» που περιγράψαμε παραπάνω. Μόνο που εδώ δεν θα μπορέσετε να προβλέψετε την εξήγηση της ταινίας.

.
12) Cloud Atlas


Το Cloud Atlas κυκλοφόρησε το 2012 και κατάφερε να μπερδέψει αρκετά το κοινό με τις πολλές και διαφορετικές ιστορίες που περιέγραφε. Φυσικά το τρομερό cast των Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Hugh Grant κα, και το πόσο περίτεχνα υποδύονταν παραπάνω από έναν χαρακτήρα, είναι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της ταινίας. Το Cloud Atlas προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε πως μία πράξη ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει αρκετά σημαντικά τις ζωές πολλών άλλων. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, η ταινία είναι πολύ μπέρδεμα για το τίποτα..

.
13) Primer


Άλλη μια ταινία που έχει να κάνει με φιλοσοφία και που θα σας κάνει να σκέφτεστε για αρκετό καιρό! Τέσσερις μηχανικοί και φίλοι κλείνονται σε ένα γκαράζ και χτίζουν μια μηχανή η οποία είναι ικανή να ελέγχει σφάλματα. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν πως υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό που έχουν ανακαλύψει και ότι υπάρχουν διάφορες παρενέργειες. Το εντυπωσιακό με το «Primer» είναι το γεγονός ότι με ένα budget περίπου 7000$ κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτές και να αποδείξει πως δεν χρειάζεται τρελός αριθμός χρημάτων για να δημιουργηθεί μια ποιοτική ταινία.

.
14) Moon


Ο Sam Bell (Sam Rockwell) είναι ένας αστροναύτης ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο Φεγγάρι για τρία ολόκληρα χρόνια, έχοντας για μόνη συντροφιά τον υπολογιστή του με Τεχνική Νοημοσύνη GERTY (Kevin Spacey). Σκοπός του είναι να μαζέψει ένα πολύτιμο υλικό που είναι ικανό να λύσει τα προβλήματα ενέργειας της Γης. Με την επικοινωνία του με την Γη να έχει χαθεί και την τριετή του θητεία να τελειώνει, ο Sam που το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει στην οικογένεια του, αρχίζει να αποκτά παραισθήσεις. Ένα τρομερό και αρκετά διαφορετικό φιλμ, από τον σκηνοθέτη Duncan Jones του «Source Code» και της ερχόμενης ταινίας «Warcraft«.

.
15) Being John Malkovich


Ένας κουκλοπαίχτης (John Cusack) ανακαλύπτει μια μαγική πύλη, η οποία του δίνει την ικανότητα να εισχωρεί στο μυαλό του διάσημου ηθοποιού ταινιών John Malkovich και του δίνει την δυνατότητα να ζει τη ζωή του. Ενδιαφέρον δεν ακούγεται να μπορούσες έτσι απλά να μπεις στο σώμα οποιουδήποτε ανθρώπου ήθελες; Ίσως με μια ματιά στο «Being John Malkovich» να πάρουμε την απάντηση μας!
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)