Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, που είναι ενθουσιασμένα με τον ερχομό των καλοκαιρινών διακοπών, να μην ξεχάσουν εντελώς όλα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Ακολουθούν 7 στρατηγικές για να κρατήσουμε το μυαλό τους σε εγρήγορση, να τους μάθουμε καινούργια πράγματα και να τα προετοιμάσουμε για τη χρονιά που έρχεται, χωρίς να αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τέλειωσε ποτέ!
1. Φτιάξτε μια λίστα ανάγνωσης
Κάντε μια λίστα με βιβλία που θα διαβάσει το παιδί το καλοκαίρι. Ίσως να έχει κάποιες προτάσεις και η δασκάλα του. Γράψτε το παιδί στο θερινό πρόγραμμα της δημοτικής βιβλιοθήκης. Ζητήστε από φίλους και συγγενείς -που θα τους επιλέξετε μαζί με το παιδί- να σας προτείνουν βιβλία. Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάσει λογοτεχνία αλλά και κείμενα που δεν είναι λογοτεχνικά, και προτείνετέ του να διαβάσει πράγματα που είναι πέρα απ’ τα συνηθισμένα του ενδιαφέροντα. Συζητήστε το βιβλίο που διαβάζει και διαβάστε κι εσείς ένα βιβλίο που θα σας προτείνει το παιδί.
2. Δημιουργήστε ευκαιρίες για να γράψει.
Μέσα στον Αύγουστο, ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει ένα γράμμα στον παππού και στη γιαγιά. Ζητήστε τα έξτρα σπέσιαλ αιτήματά του (δώρα, βόλτες κ.λπ.) να σας υποβληθούν γραπτώς. Ζητήστε απ’ το παιδί να γράψει ένα ευχαριστήριο σημείωμα σε κάποιον ή ένα γράμμα παραπόνων. Όταν το παιδί σάς βλέπει να γράφετε και να διαβάζετε έχει περισσότερες πιθανότητες να θεωρήσει αυτές τις δεξιότητες σημαντικές.
3. Μάθετε στο παιδί κάτι καινούργιο.
Σκάκι, μπριτζ, ταχυδακτυλουργικά κόλπα, ζωγραφική, ξυλογλυπτική, σταυρόλεξα, παιχνίδια λογικής, οτιδήποτε απαιτεί σκέψη και δεξιοτεχνία. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις ικανοτητές του, να διευρύνει και να εξασκήσει το μυαλό του, να ανακαλύψει νέα πράγματα για τον εαυτό του και να μάθει για το πώς θέτουμε στόχους και επιδιώκουμε να τους πετύχουμε. Επίσης, όλες αυτές οι δραστηριότητες εκλαμβάνονται από το παιδί ως «παιχνίδι» και δεν το βαραίνουν με την αίσθηση της υποχρέωσης.
4. Υγεία και φόρμα.
Τα παιδιά που είναι υγιή και σε καλή φυσική κατάσταση τα πάνε καλύτερα στο σχολείο. Διαλέξτε μια σωματική δεξιότητα ή έναν στόχο και αρχίστε να δουλεύετε προς αυτή την κατεύθυνση. Βοηθήστε το παιδί να νιώθει άνετα με το σώμα του και τις ικανότητές του και να το διατηρεί σε καλή υγεία.
5. Πάρτε μέρος σε μια εθελοντική δράση.
Όσο μικρή κι αν είναι η συμβολή σας, το να κάνετε κάτι για τους άλλους μαζί με το παιδί, το μαθαίνει ότι είναι μέρος της κοινωνίας. Βρείτε δράσεις που θα φέρουν το παιδί σε επαφή με τη φύση και θα του μάθουν τη σημασία του περιβάλλοντος ή που θα του γνωρίσουν ανθρώπους που ζουν τελείως διαφορετικά από την οικογένειά σας και θα του δείξουν πόσο σημαντική είναι η συλλογική προσπάθεια.
6. Αφήστε χρόνο για τεμπελιά (ω, ναι!)
Οι μέρες που το παιδί «δεν κάνει τίποτα» δεν είναι χαμένες μέρες. Το ελεύθερο παιχνίδι βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και σίγουρα το παιδί χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει τα πράγματα που μαθαίνει και τις εμπειρίες που αποκτά.
Περισσότερες δραστηριότητες για παιδιά εδώ.
Περισσότερες δραστηριότητες για παιδιά εδώ.