Ο Δημήτριος Λούνδρας ήταν αθλητής της γυμναστικής και άνηκε στον Εθνικό γυμναστικό σύλλογο που κατέλαβε την τρίτη θέση στο ομαδικό δίζυγο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.
Το σημαντικό ήταν ότι ο αθλητής ήταν τότε μόνο δέκα χρονών και 218 ημερών, αλλά το μετάλλιο ήταν σίγουρο καθώς συμμετείχαν μαζί με τον Εθνικό, ακόμα δύο ομάδες. Μία ελληνική, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο και μια γερμανική που κατέκτησε το χρυσό.
Λέγεται ότι ένας 7χρονος Γάλλος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε είναι γνωστό το όνομά του.
Επίσης δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πως αγωνίστηκε ο μικρόσωμος Έλληνας αθλητής, αλλά μόνο η συμμετοχή ήταν αρκετή για τον βάλει στα βιβλία της ιστορίας.
Άλλο ένα εκπληκτικό στοιχείο είναι ότι ο Λούνδρας ήταν ο τελευταίος επιζών που είχε πάρει μέρος στου πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Πέθανε το 1970 σε ηλικία 85 ετών.
(Ο Δημήτρης Λούνδρας βρίσκεται στη μέση)
Η ομάδα του Εθνικού
Εκτός από τον μικρό Δημήτρη, μέλη εκείνης της ομάδας ήταν οι Ιωάννης Χρυσαφίδης (αρχηγός), Ιωάννης Μητρόπουλος, Φίλιππος Καρβέλας και άλλοι δεκαπέντε αθλητές που γνωρίζουμε τα ονόματά τους. Ο Ιωάννης Μητρόπουλος είναι ο πρώτος αθλητής που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους κρίκους για την Ελλάδα.
(Ο Ιωάννης Μητρόπουλος)
Λίγα λόγια για την ζωή του Λούνδρα
Υπήρξε υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με συμμετοχή στο κίνημα του 1935.
Πήρε μέρος και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους. Διετέλεσε και πρόεδρος της ελληνικής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας, ενώ το 1964 τιμήθηκε από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του Ανωτέρου ταξιάρχου του τάγματος Γεωργίου του Α'. Το 1936 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου, παραιτήθηκε όμως λίγους μήνες αργότερα.
Ο γιος του Κώστας Λούνδρας ήταν και αυτός αξιωματικός του ναυτικού, ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σύζυγος της Ελένης Βλάχου, δημοσιογράφου και εκδότριας των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή».
(Ο γιος του Λούνδρα, Κώστας μαζί με την Ελένη Βλάχου)
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.