Μαθαίνουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματα με τη μέθοδο των τριών βάζων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
2


«Ξοδεύω-Προσφέρω-Αποταμιεύω» είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά.
Μια βασική δεξιότητα που πρέπει να έχει ένας ενήλικας για να μπορέσει να κάνει σωστές επιλογές στη ζωή του είναι η διαχείριση των χρημάτων που κερδίζει. Όπως ξέρουμε όλοι μας, τα χρήματα είναι μια διαρκής πηγή άγχους, ειδικά στην εποχή μας, και αν δεν έχεις μάθει να έχεις τον έλεγχό τους από μικρός είναι κάτι που θα σε δυσκολεύει πάντα. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά να μάθουν τι να κάνουν με τα χρήματα που τους δίνουμε, είτε ως χαρτζιλίκι είτε ως δώρο σε γιορτές και γενέθλια, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν τα μικροπράγματα που θέλουν αλλά και να μαζέψουν λεφτά για κάτι μεγαλύτερο.
4eac254a8e8723fd741f0cf1acb78f2c
Η μέθοδος των τριών βάζων είναι δοκιμασμένη από πολλούς γονείς αλλά συστήνεται και από τους ειδικούς γιατί είναι απλή, ξεκάθαρη, επιτρέπει στα παιδιά να έχουν τον έλεγχο των χρημάτων τους και τους μαθαίνει την αξία τόσο του χρήματος όσο και της υπομονής.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι τρία βάζα με καπάκι που θα τους κολλήσετε τρεις ταμπέλες με τις λέξεις «Ξοδεύω-Προσφέρω-Αποταμιεύω». Στα τρία βάζα το παιδι θα μοιράζει το χαρτζιλίκι του στην αναλογία που θα συμφωνήσετε μαζί.
382fb13fd382fe0efd7d840e43dc4a65
Το βάζο με την ένδειξη «Ξοδεύω» είναι για τα μικροπαιχνιδάκια και τα σνακ που μπορεί να θέλει το παιδί μέσα στη βδομάδα.
Το βάζο με την ένδειξη «Προσφέρω» είναι για να μαθαίνει την αξία της προσφοράς στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και μπορείτε να συμφωνήσετε ότι όταν μαζεύονται ας πούμε 20 ή 30 ευρώ θα προσφέρετε τα χρήματα σε κάποια οργάνωση.
Το βάζο με την ένδειξη «Αποταμιεύω» είναι για να μαζεύει χρήματα για κάτι πιο μεγάλο που θέλει να πάρει, όπως ένα ακριβό παιχνίδι, ένα γκάτζετ ή ένα ποδήλατο.
8c9d760330aada518ba7956b5b75fae6
Έτσι το παιδί θα έχει μπει από νωρίς στη λογική της σωστής διαχείρισης των χρημάτων, πράγμα που θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του αργότερα ως ανεξάρτητος ενήλικος!
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. Απαντήσεις
    1. Ξεκουραστήκαμε, γεμίσαμε μπαταρίες, πήραμε ιδέες κι επιστρέψαμε δριμύτεροι στην ωραία μας παρέα! Εύχομαι σε όλους ένα υπέροχο καλοκαίρι! :-)

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου