Όσο η τεχνολογία συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα της, τόσο περισσότερο φουτουριστικός μοιάζει ο κόσμος μας, λες και έκοψε ξαφνικά δεσμούς με τα παλιά και έγινε κάτι ολότελα διαφορετικό.
Οι τεχνολογίες που θα δούμε, σε εμβρυακό ακόμα στάδιο, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και όταν γενικευτούν, τότε το πράγμα θα γίνει σοβαρό!
Είμαστε εξάλλου στο κατώφλι μιας νέας ανθρώπινης εποχής που λίγη σχέση θα έχει με το ιστορικό παρελθόν και το τεχνολογικό παρόν.
Λίγο ακόμα και ο κόσμος θα μοιάζει κάπως έτσι…
Διάφανο ξύλο
Τροποποιώντας τη χημική σύσταση του ξύλου μπάλσα, του κατεξοχήν υλικού για ελαφρές κατασκευές και μοντελισμό, και ενδυναμώνοντάς το με εποξική ρητίνη, σουηδοί επιστήμονες έφτιαξαν ένα διαυγές και βιοδιασπώμενο υλικό που είναι 4-6 φορές δυνατότερο από το κοινό ξύλο.
Το οικολογικό εναλλακτικό στο πλαστικό, μια βιομηχανική και περιβαλλοντολογική επανάσταση από μόνο του, είναι μάλιστα ιδανικό για ανανεώσιμα ηλιακά κύτταρα, καθώς το υλικό αιχμαλωτίζει το φως.
Τα σπίτια του μέλλοντος θα κατασκευάζονται και θα τροφοδοτούνται ηλεκτρικά από τούτο το ανατρεπτικό υλικό, όπως διατείνεται τουλάχιστον η ερευνητική ομάδα που το ανέπτυξε και συνεχίζει να το εξελίσσει…
Κάθετη φύτευση
Αν τίποτα δεν ανακόψει την τάση, τότε μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι περισσότερο από το 80% του πλανήτη θα ζει σε αστικά περιβάλλοντα, κάτι που θα εντείνει το πρόβλημα της γεωργικής παραγωγής, κάτι που πολλές χώρες προσπαθούν ήδη να λύσουν. Καλωσορίσατε στην επικράτεια της κάθετης γεωργίας (κάθετη φύτευση μεγάλης κλίμακας), που εφαρμόζεται πλέον στη Σιγκαπούρη και αποδίδει εξαιρετικά.
Παράγοντας αγροτικά προϊόντα σε κατακόρυφη διάταξη, εξοικονομείς πολύτιμο χώρο, ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα που η εξεύρεσή του σπανίζει (και κοστίζει!). Ταυτοχρόνως, η χρήση ανακυκλωμένου νερού στην κάθετη γεωργία ενδείκνυται, καθώς με τη βοήθεια της βαρύτητας μπορείς να ποτίσεις πολλές καλλιέργειες με τη μία, εξοικονομώντας ενέργεια αλλά και πολύτιμο πόσιμο νερό.
Ο νέος, καθαρός και «πράσινος» τρόπος καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων δοκιμάζεται ήδη και όλοι έχουν τα καλύτερα να πουν…
Έξυπνο γυαλί
Ανθεκτικό, εύκαμπτο και έξυπνο είναι επίθετα που δεν θα αποδίδαμε συνήθως σε ένα τζάμι, γι’ αυτό και το πράγμα λογίζεται τέτοια επανάσταση. Τέτοια που οι ειδικοί λένε πλέον πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, την Εποχή του Γυαλιού! Έχοντας την ικανότητα να αλλάζει από διάφανο σε αδιαφανές, να κάμπτεται χωρίς να σπάει και να λειτουργεί ακόμα και ως οθόνη αφής, ο νέος τύπος γυαλιού έρχεται ολοταχώς να αλλάξει τα σπίτια και τους χώρους δουλειάς μας.
Τοίχοι που θα λειτουργούν ως παράθυρα και άλλα πολλά υπόσχεται το νέο τζάμι, το οποίο φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία και αντανακλά τη θερμότητα, επιτρέποντας έτσι πιο αποδοτικά ενεργειακά σπίτια και αυτοκίνητα. Φανταστείτε λοιπόν κάθε επιφάνεια του σπιτιού μας να είναι «έξυπνη», ικανή να μετατρέπει έναν τοίχο σε τζάμι και από κει σε οθόνη αφής. Κι όλα αυτά ακουμπώντας τη απαλά με το χέρι μας!
Ξεκάθαρα κάτι που έχει βγει από σελίδες επιστημονικής φαντασίας, κι όμως υπάρχει και παρασκευάζεται…
Ολογράμματα
Σχεδιασμός σπιτιών. Gaming. Διαστημικά ταξίδια. Χτίσιμο κόσμων. Κι όλα αυτά σε τρεις λαχταριστές διαστάσεις! Αυτά κι άλλα πολλά έχει να μας προσφέρει το μέλλον των ολογραμμάτων που καταφτάνει ολοταχώς, κάνοντας τον ψηφιακό κόσμο να επικαλύπτεται με τον φυσικό, μπλέκοντας ολότελα τα όριά τους.
Οι εφαρμογές εδώ είναι πρακτικά ανεξάντλητες και περιλαμβάνουν από ζωγραφική στον αέρα μέχρι εικονικές γυροβολιές στον Κόκκινο Πλανήτη, εγκαινιάζοντας μια εποχή που η επιστήμη και η μαγεία θα παύουν να διαπερνιούνται αντιφατικά. Και κυρίως, περισσότερο από ποτέ η γνώση και η πληροφορία θα είναι στα δάχτυλά μας, αυξάνοντας θεαματικά τη δημιουργική δύναμη του ανθρώπινου νου…
Νανοτεχνολογία
Από καθαρισμό του νερού, βιοδιασπώμενα υλικά, βιονικά ανθρώπινα σώματα και αποφασιστική πάλη με ένα σωρό αρρώστιες, τα οφέλη της νανοτεχνολογίας συστάσεις δεν χρειάζονται, καθώς είναι ήδη εδώ και μεταμορφώνουν τον κόσμο αλλά και τις ζωές μας. Η νανοτεχνολογία υπόσχεται κολοσσιαία άλματα στον αιώνα που διανύουμε και οι κατά καιρούς ανακοινώσεις των επιστημόνων και υπερφιλόδοξες είναι και πράξη γίνονται.
Οι μικροσκοπικές μηχανές που μπορούν και λειτουργούν σε κλίμακες ανθρώπινου γονιδιώματος μετασχηματίζουν δραστικά τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα του κόσμου μας, κατακερματίζοντας ή χτίζοντας αντιθέτως σε τέτοιες διαστάσεις που δεν φαίνονται καν με το ανθρώπινο μάτι.
Μιλάμε για τόσο ευαίσθητα και μικροσκοπικά μαραφέτια που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και με τους παλμούς της καρδιάς μας ή με την ενέργεια των κυττάρων. Με νανοτεχνολογία παρακολουθούμε σήμερα την εξέλιξη ανίατων ασθενειών, με νανοτεχνολογία φτιάχνουμε συνεχώς πιο αποδοτικές μπαταρίες, με νανοτεχνολογία τέλος δημιουργούμε καινοτόμα υλικά που μπορούν να ζουν για πάντα ή αντιθέτως να διασπώνται μετά τη χρήση τους (όταν εκτεθούν, ας πούμε, σε συγκεκριμένα μήκη ηλιακού φωτός!).
Η ανθρωπότητα θα θεωρεί κάποια στιγμή την εποχή πριν από τις νανομηχανές ως προϊστορική!
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.