Τρία χρυσά, δύο αργυρά και ένα χάλκινο ήταν ο απολογισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 για τον Αμερικανό-Γερμανό αθλητή Τζόρτζ Άιζερ,που είχε χάσει το πόδι του όταν ένα τραίνο πέρασε από πάνω του. Εκτός από όλα αυτά ο Άιζερ είχε μεταναστεύσει στην Αμερική μαζί με τους γονείς του στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών.
(O Τζόρτζ Άιζερ)
Η Ζωή του
Ο Τζόρτζ Λούντβιχ Φρίντριχ Τζούλιους Άιζερ όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1870 στο Κίελο της Γερμανίας. Στην ηλικία των 14 χρόνων μετανάστευσε με τους γονείς του στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ντένβερ του Κολοράντο. Ξανά μετακόμισαν στο Σέντ Λούις του Μισούρι, όπου έπιασε δουλειά και κρατούσε τα βιβλία ενός εργοστασίου κατασκευών.
Στην περιοχή αυτή θα άλλαζε η ζωή του όταν αποφάσισε να γραφτεί στην τοπική ομάδα γυμναστικής Concordia Turnverein Saint Louis. Παρά το πρόσθετο ξύλινο πόδι του δεν θα τα παρατήσει και θα βάλει ώς στόχο να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σέντ Λούις.
(Το ξύλινο πόδι)
Η καταξίωση μετά την αποτυχία
Το 1904 οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ένα περίεργο πρόγραμμα από εκδηλώσεις που κράτησαν από την 1 Ιουλίου έως της 23 Νοεμβρίου. Υπήρχαν δύο περίοδοι γυμναστικών αγώνων που ο Άιζερ έλαβε μέρος. Το πρώτο ήταν το Διεθνές Πρωτάθλημα Τέρνερς που έγινε τον Ιούλιο από 1-2. Το δεύτερο μέρος ήταν το Ολυμπιακό Πρωτάθλημα Γυμναστικής που έγινε στις 29 Οκτωβρίου.
Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον αθλητή στο πρώτο κομμάτι των αγώνων. Κατατάχθηκε\ 10ος στην γυμναστική και 9ος στην διοργάνωση που είχε όλα τα γυμναστικά όργανα και έπρεπε να εκτελέσεις τρεις ρουτίνες στις δύο οριζόντιες μπάρες και στο μονόζυγο, δύο στον ίππο και μια στο άλμα. Ο Αμερικανό-Γερμανός ήταν 71ος σε ένα άλλο γυμναστικό αγώνα με όλα τα όργανα, που περιελάμβανε τις ίδιες συσκευές με τον άλλο αγώνα, αλλά μικρότερο αριθμό ρουτινών. Επίσης συμμετείχε και στο τρίαθλο, αλλά ήρθε τελευταίος στην σφαιροβολία, έκανε 15,4 στα 100 μέτρα και πήδηξε 4 μέτρα στο άλμα εις μήκος.
Ο Άιζερ δεν πτοήθηκε από τις αποτυχίες του στο πρώτο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων και επέστρεψε τον Οκτωβρίου για να πάρει αυτό ήθελε. Σε μια μέρα πήρε έξι μετάλλια, τρία χρυσά στις παράλληλες μπάρες, άλμα και στην αναρρίχηση με σχοινί, δύο ασημένια στον ίππο και στο σύνθετο των τεσσάρων αγωνισμάτων(ίππος, μονόζυγο, παράλληλες μπάρες και άλμα) και ένα χάλκινο στο δίζυγο.
( Η ομάδα του Άιζερ το 1908, αυτός βρίσκεται στην μέση και φοράει παντελόνι)
(Ο Άιζερ σε αναρρίχηση με σχοινί)
Αθλητές με τεχνητό πόδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Μέχρι το 2008, ο Αμερικανός ήταν το μόνο πρόσωπο με τεχνητό πόδι που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς.
Στο Πεκίνο, στα 10χλμ. ανοικτού νερού, πήρε μέρος η Ναταλία Ντι Τόιτ (Ν. Αφρική), η οποία είχε χάσει το αριστερό πόδι σε ατύχημα και κατέλαβε την 16η θέση.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Όσκαρ Πιστόριους που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και λίγο καιρό πριν καταδικάστηκε για τον θάνατο της συντρόφου του. Ο Νότιοαφρικανός έγινε ο πρώτος δρομέας με κινητικά προβλήματα που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πρώτος που είχε πρόβλημα και στα δύο πόδια. Στα 400 μέτρα έφτασε στον ημιτελικό και αποκλείστηκε. Στην σκυταλοδρομία 4χ400 πήγαν στον τελικό αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο μετάλλιο. Ο Πιστόριους κουβάλησε τη σημαία της Νότιας Αφρικής στην τελετή λήξης.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.