Για τις μετεγγραφές 2017 θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα όπως και πέρσι, χωρίς καμία τροποποίηση.
Αυτό δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Παιδείας, αρμόδια για τις μετεγγραφές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που που έθεσε το esos.gr.
Που θα απευθύνουν ερωτήματα οι φοιτητές
Οι ενδιαφερόμενοι όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων θα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Δ’ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης .
Κατ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών – Εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις
Το υπουργείο Παιδείας θα κάνει και φέτος δεκτές αιτήσεις φοιτητών για κατ εξαίρεση μετεγγραφή.
Η Επιτροπή Κατ’ εξαίρεση Μετεγγραφών εξετάζει αιτήσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της ημεδαπής για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε Σχολή ή Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχο των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η Επιτροπή αποφασίζει εάν από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι λόγοι που επικαλείται ο αιτών συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση και εάν τεκμηριώνεται ο εξαιρετικός χαρακτήρας του αιτήματος ως ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015.
Τα κριτήρια για χορήγηση μετεγγραφής που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 δεν συνιστούν λόγο κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.
Υποβολή και εξέταση αιτημάτων για χορήγηση Κατ’ εξαίρεση Μετεγγραφής
1. Οι αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής υποβάλλονται στην αρμόδια σύμφωνα με τα ανωτέρω Επιτροπή από την 1η έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Ειδικά για φέτος η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει από σήμερα 21 Οκτβρίου και διαρκεί τριάντα (30) ημέρες. Δεν έχουν δικαίωμα κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
Αίτηση για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβληθεί και μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον ο λόγος που επικαλείται ο αιτών προέκυψε μετεγενέστερα. Η απόρριψη αιτήσεως μετεγγραφής, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, δεν συνιστά λόγο που προέκυψε μεταγενέστερα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή των Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών.
2. Στην αίτηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο φοιτητής αιτείται μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση.
Η Επιτροπή αποφασίζει εάν τεκμηριώνεται από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά η συνδρομή ιδιαίτερα σοβαρής και εξαιρετικής περίπτωσης για τη χορήγηση της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.
Ο πλήρης φάκελος του αιτούντος και η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής διαβιβάζονται στο Ίδρυμα, στο οποίο ο αιτών έχει αιτηθεί μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση.
Η Επιτροπή Κατ’ εξαίρεση Μετεγγραφών αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
α) Έναν εκπρόσωπο, που υποδεικνύεται από το Σώμα Επιθεωρητών − Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) , ως Πρόεδρος.
β) Έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, ο ως μέλος.
γ) Έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. ως μέλος.
δ) Έναν (1) εκπρόσωπο από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανωτάτης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας,
Έρευνας και Θρησκευμάτων,
ε) Έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ως μέλος.
Οι βάσεις μετεγγραφών των φοιτητών ανά τμήμα πανεπιστημίων και ΤΕΙ- “Πρωτιά” στις προτιμήσεις το ΕΚΠΑ
Την “πρωτιά” στις προτμήσεις των φοιτητών για μετεγγραφή, κατά το ακαδημαικό έτος 2015-16, κατάκτησε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με συνολικά 2.166 αιτήσεις.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας:
Α. Τα ιδρύματα της Αττικής συγκέντρωσαν 6.639 προτιμήσεις
Β. Της Θεσσαλονίκης 3.686 και
Γ. Μόνο 2.935 προτιμήσεις τα ΑΕΙ της υπόλοιπης Ελλάδας.
Από τις 9.930 αιτήσεις για μετεγγραφή οι 9.710 επικαλούνταν μοριοδοτούμενα κριτήρια και οι 220 ασθένειες ή αναπηρίες.
Από τους αιτούντες οι 6600 φοιτητές, ποσοστό 66,46%, δήλωσαν μόνο ένα τμήμα και οι υπόλοιποι περισσότερα.
Ο συνολικός αριθμός των προτιμήσεων (με τις διπλοπροτιμήσεις) ήταν 13.260 και εξ αυτών οι 7.860 αφορούσαν σε Πανεπιστήμια, οι 5351 σε ΤΕΙ και οι 49 σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
Αλλαγές στις αντιστοιχίες για τις μετεγγραφές φοιτητών
Την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 139804/Β1/2014 «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (Β ́ 2492), για τις μετεγγραφές των φοιτητών υπέγραψε η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου , ως ακολούθως:
α. Η παρ. 35 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«35. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πα− νεπιστήμιου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».
β. Η παρ. 37 του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
«37. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ− σαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτει− ου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.».
Η προηγούμενη απόφαση
Η προηγούμενη απόφαση, ως προς τα σημεία των αλλαγών όριζε τα εξής:
35. «Μηχανικών Περιβάλλοντος» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
37. «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Διάταξη για κατ εξαίρεση μετεγγραφές
Κατ’ εξαίρεση όσοι φοιτητές και φοιτήτριες ΑΕΙ πάσχουν βάσει αποδεικτικών των ΚΕΠΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67%, δύνανται χωρίς περιορισμούς να μετεγγράφονται στην πόλη που ακολουθούν τη θεραπευτική τους αγωγή, στα αντίστοιχα τμήματα των Σχολών της ίδιας επιστημονικής ή γνωστικής κατεύθυνσης, που έχουν την ίδια διάρκεια σπουδών και στα οποία τα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν σε αυτά, είναι κατά πλειοψηφία ίδια ή εξαιρετικώς συναφή μεταξύ τους, και επίσης λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται.
Αυτό ορίζει διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μαίο.
Διάταξη για τις μετεγγραφές από ΑΕΙ σε ΑΕΙ διακριθέντων αθλητών
Αν το τμήμα εισαγωγής του δεν χορηγεί την ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο σημειώθηκε η διάκριση, ο αθλητής μπορεί να μετεγγραφεί, κατόπιν αιτήσεώς του, στο αντίστοιχο πλησιέστερο προς τον τόπο του τμήμα- τος εισαγωγής του εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά περίπτωση, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η απόφαση για την εξέταση εκατοντάδων ενστάσεων
Με απόφαση που υπέγραψε η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου:
Α. Ειδικά για τις περιπτώσεις ισοψηφίας σε αριθμό μορίων που ισούνται ή υπερβαίνουν την ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να λάβει υποψήφιος με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα (5 μόρια και άνω), η επιτροπή ενστάσεων μπορεί, μετά την κύρωση του πίνακα δικαιουμένων μετεγγραφή και εφόσον οι ανωτέρω υποψήφιοι υποβάλλουν σχετική αίτηση θεραπείας, να λαμβάνει απόφαση για τη μη εφαρμογή του κριτηρίου των μορίων εισαγωγής.
Β) Συνιστάται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Τριμελής Επιτροπή Ενστάσεων επί του πίνακα δικαιούμενων μετεγγραφής.
Γ) Η Επιτροπή Ενστάσεων αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
-Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ως πρόεδρο και
-2 υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. που, μαζί με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.
-Καθήκοντα γραμματέα ασκεί ο εκάστοτε από τον πρόεδρο της Επιτροπής υποδεικνυόμενος υπάλληλος από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης.
Δ) Η Επιτροπή Ενστάσεων εξετάζει αιτήσεις θεραπείας φοιτητών που θα έχουν υποβληθεί μέχρι και πέντε ημέρες από της δημοσιεύσεως της παρούσης, κατά προτεραιότητα για τις περιπτώσεις ισοψηφίας σε αριθμό μορίων που ισούνται ή υπερβαίνουν την ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να λάβει υποψήφιος με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα (5 μόρια και άνω), όπως προβλέπεται από το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 3 της με αριθμ. 143456/Ζ1/14−9−2015 (ΦΕΚ 2011 Β ́) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει .
Κατά τα λοιπά ακολουθούνται οι γενικές αρχές και η διαδικασία που ισχύουν κατά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (N. 2690/1999 − ΦΕΚ Α ́ 45).
Οδηγίες προς τα ΑΕΙ για το έλεγχο ων δικαιολογητικών των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή
Για τις μετεγγραφές του ακαδημαικού έτους 2015-16 το υπουργείο Παιδείας έδωσε προς τα ΑΕΙ οδηγίες για τηνυποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών των αιτούντων φοιτητών.
Ειδικότερα, αναφορικά με τον έλεγχο των δικαιολογητικών η Αν. υπουργός Παιδείας διευκρινίζει τα κάτωθι:
1) Tα εισοδηματικά κριτήρια θα ελεγχθούν μόνο για τους αιτούντες για τους οποίους υπάρχει ένδειξη στον δια του παρόντος διαβιβαζόμενο πίνακα ότι λόγω μη έγκαιρης εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης ή μη υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν μοριοδοτήθηκαν από τη ΓΓΔΕ του ΥΠΟΙΚ.
Οι αιτούντες αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν το σύνολο των δικαιολογητικών, που απαιτούνται σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ε ́ της με αρ. 173476/ΙΑ/30-10-2015 εγκυκλίου, για την τεκμηρίωση της συνδρομής και της ορθής μοριοδότησης του εισοδηματικού κριτηρίου (κατά κεφαλήν εισόδημα του φορολογικού έτους 2014) τόσο για τον αιτούντα τη μετεγγραφή όσο και για τους γονείς του.
2) Εφόσον από τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν ισχύει ένα ή περισσότερα από τα μοριοδοτημένα κριτήρια της παρ. 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, όπως αυτά δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική αίτηση του αιτούντος, τα μόρια των συγκεκριμένων κριτηρίων μετεγγραφής αφαιρούνται από το σύνολο των μορίων που σώρευσε ο αιτών, όπως αυτό προκύπτει από τον διαβιβασθέντα δια του παρόντος πίνακα.
Στην περίπτωση αυτή η μετεγγραφή εγκρίνεται μόνο εφόσον το σύνολο των λοιπών μορίων είναι μεγαλύτερο ή ίσο από τη βάση των μορίων μετεγγραφής στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ως προς τα μόρια λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής του αιτούντος μετεγγραφή κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης, σύμφωνα με το άρθρο 3 της αρ. 143456/Ζ1/14-9-2015 Υ.Α (ΦΕΚ 2011 Β ́).
Σε περίπτωση που το σύνολο των λοιπών μορίων του αιτούντος είναι μικρότερο από τη βάση των μορίων μετεγγραφής στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα, η αίτηση μετεγγραφής απορρίπτεται και αποστέλλεται σχετική ενημέρωση στην υπηρεσία μας. (ηλεκτρονική διεύθυνση foitmer@minedu.gov.gr).
Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, το υπουργείο Παιδείας ζητά από τα ΑΕΙ , όπως χορηγηθεί επαρκής χρόνος υποβολής της βεβαίωσης διαγραφής από τη Σχολή/Τμήμα Προέλευσης, προκειμένου όσοι μετεγγραφόμενοι φοιτητές επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (εξεταστική περίοδο κλπ).
Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24Α ́)
Άρθρο 35 Αναγνώριση μαθημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.
2. Η αναγνώριση των μαθημάτων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους.
Εντός πέντε ημερών
Εντός πέντε (5) ημερών από τη στιγμή που οι Σχολές/Τμήματα παραλάβουν τους πίνακες των δικαιούχων μετεγγραφής, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων.
Οι δικαιούχοι μετεγγραφής καλούνται να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που είχαν δεσμευτεί με την αίτησή τους ότι θα υποβάλλουν.
Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες.
-Οι Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τον υποψήφιο εάν από τον έλεγχο των δικαιολογητικών του φακέλου του, κατέστη επιτρεπτή ή όχι η εγγραφή του στη Σχολή/Τμήμα υποδοχής, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή του από τη Σχολή/Τμήμα προέλευσης και την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο Τμήμα υποδοχής.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι δικαιούχοι μετεγγραφής καλούνται από τις Σχολές ή τα Τμήματα για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση μετεγγραφής να υποβάλλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει η συνδρομή των κριτηρίων για τα οποία έχουν μοριοδοτηθεί:
1. Εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής.
2. Βεβαίωση εγγραφής στο Τμήμα προέλευσης, από την οποία θα προκύπτει και ο τρόπος εισαγωγής του.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του έτους 2015.
4. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος που αντιστοιχεί στους ΑΦΜ, που ο δικαιούμενος μετεγγραφής δήλωσε στην αίτησή του και από τους οποίους προκύπτει το κατά κεφαλή εισόδημα κατά το φορολογικό έτος 2014. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση για το τρέχον οικονομικό έτος, ο αιτών ή/και οι γονείς του υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α ́ 75) θεωρημένη από δημόσια αρχή, σχετικά με το λόγο απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
5. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος γονέα ή γονέων του, εάν ο φοιτητής έχει μοριοδοτηθεί ως ορφανός από τον ένα ή και από τους δύο γονείς
6. Πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, το οποίο συνοδεύει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας (παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν. 4316/2014).
7. Στην περίπτωση που ο αιτών μοριοδοτείται λόγω αδελφού ή αδελφής, που είναι φοιτητής/ φοιτήτρια προπτυχιακού κύκλου σπουδών:
α) Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής, από την οποία να προκύπτει ότι ο/η αδελφός/αδελφή είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, φοιτητής του προπτυχιακού κύκλου σπουδών και
β) Υπεύθυνη δήλωση του/της αδελφού/αδελφής, που είναι φοιτητής ότι δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
γ) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων
8. Βεβαίωση πρόσβασης για τους αποφοίτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β ́ και βεβαίωση συμμετοχής στις
πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ Α ́, στην περίπτωση που ο αιτών μοριοδοτείται επειδή ανήκει στην κατηγορία πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
9. Πιστοποιητικό αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην περίπτωση που ο αιτών μοριοδοτείται λόγω αναπηρίας 67% και άνω γονέων ή τέκνων ή αδελφών ή συζύγων. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί πριν την 1.9.2011 επ’ αόριστον ποσοστό αναπηρίας, από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ή από Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Ελληνικής Αστυνομίας, δεν απαιτείται εκ νέου εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.
10. Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, η οποία να φέρει σφραγίδα συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή από τον νόμιμα εκτελούντα χρέη συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή από τον Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής, στην περίπτωση που ο αιτών δηλώνει ότι έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις, που αναφέρονται στο παράρτημα της με αρ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (ΦΕΚ 358 Β ́) Κ.Υ.Α, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει. Στην εν λόγω γνωμάτευση δέον όπως αναφέρεται επακριβώς η πάθηση όπως ορίζεται στον ανωτέρω νόμο.
11. Στην περίπτωση που ο αιτών δηλώνει ότι είναι τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας :
α) Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα ή οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/90 (Α ́120), στην περίπτωση που ο αιτών
δηλώνει ότι είναι τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας,
β) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέα ή του έχοντος την επιμέλεια
12. Στην περίπτωση που ο αιτών μετεγγράφεται λόγω αναπηρίας:
α) Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ από το οποίο προκύπτει αναπηρία σωματική, διανοητική ή ψυχική, 67% και
άνω,
β1) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέα ή του έχοντος την επιμέλεια ή
β2) Βεβαίωση από την οποία προκύπτει η πόλη, στην οποία του παρέχεται ιατρική μέριμνα
13. Στην περίπτωση που ο αιτών έχει δηλώσει ότι πάσχει από κάποια από τις αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897 /Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α παθήσεις
α) Πιστοποιητικό της επιτροπής που προβλέπεται στην ανωτέρω ΚΥΑ
β1) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέα ή του έχοντος την επιμέλεια ή
β2) Βεβαίωση από την οποία προκύπτει η πόλη, στην οποία του παρέχεται ιατρική μέριμνα
14. Στην περίπτωση που ο αιτών έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών: α) Βεβαίωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ)
β) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέα ή του έχοντος την επιμέλεια
Σημειώνεται ότι: σε περίπτωση που η συνδρομή των μοριοδοτημένων στην αίτηση κριτηρίων δεν αποδειχθεί από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που υποβάλλονται είτε για όλα τα δηλωθέντα και μοριοδοτηθέντα κριτήρια είτε για κάποιο από αυτά, η Γραμματεία του Τμήματος/Σχολής ενημερώνει περί τούτου εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης – Τμήμα Δ ́ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών του ΥΠΠΕΘ). Στη συνέχεια τροποποιείται από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο κυρωμένος πίνακας δικαιούμενων μετεγγραφή ως προς τη διαγραφή των ανωτέρω αιτούντων.
Πρώτα ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τις μετεγγραφές και στο τέλος οι διαγραφές
Οι φοιτητές που βάσει των μορίων τους μετεγγράφονται δεν πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία διαγραφής από τη Σχολή ή το Τμήμα που φοιτά πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών του και πάρει τη σχετική έγκριση από το Τμήμα υποδοχής.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ακόλουθη:
Θα βγουν ανακοινώσεις από τις Σχολές υποδοχής για την υποβολή των δικαιολογητικών
Οι μετεγγραφέντες καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους
Τα δικαιολογητικά ελέγχονται
Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και αφού διαπιστωθεί ότι τα δικαιολογητικά είναι ορθά θα ειδοποιηθούν οι φοιτητές από το Τμήμα υποδοχής ώστε να προχωρήσουν σε διαγραφή από το Τμήμα στο οποίο είχαν εισαχθεί.
Η πρόταση για τις μετεγγραφές φοιτητών και τα πτυχία που χορηγούν τα ΑΕΙ
Προτάσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών και τα πτυχία που χορηγούν τα ΑΕΙ, κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, την οποία δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos, και θα παρουσιαστεί στην τελική συνάντηση των Επιτροπών του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.
Ειδικότερα η πρόταση για την κινητικότητα των φοιτητών έχει ως εξής:
1. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταγραφών στο Υπ. Παιδείας. Κάθε φοιτητής να μπορεί να να υποβάλλει αίτηση μεταφοράς των πιστωτικών του μονάδων από ένα Τμήμα σε ένα άλλο, του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ κάθε Σεπτέμβριο. Μπορεί να κάνει έως 5 αιτήσεις.
2. Η κινητικότητα δεν ισχύει από την περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ισχύει από τμήματα της Περιφέρειας προς άλλα Τμήματα της Περιφέρειας, από Τμήματα της Αθήνας προς άλλα Τμήματα της Αθήνας, από Τμήματα της Θεσσαλονίκης προς άλλα Τμήματα της Θεσσαλονίκης και από Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προς Τμήματα της Περιφέρειας. Δεν ισχύει επίσης από Τμήματα ΤΕΙ προς Πανεπιστημιακά Τμήματα, αλλά ισχύει από Πανεπιστημιακά Τμήματα προς Τμήματα ΤΕΙ.
3. Τα Τμήματα υποδοχής των αιτήσεων δηλώνουν κάθε χρόνο στο Υπ. Παιδείας τα κριτήρια με βάση τα οποία δέχονται μεταγραφές φοιτητών. Τα κριτήρια αυτά αφορούν αποκλειστικά την επίδοση τους σε συγκεκριμένα μαθήματα ή το μέσο όρο βαθμολογίαςέτους, ή τον αριθμό των μαθημάτων που έχουν περάσει, ή συνδυασμό αυτών των κριτηρίων. Επίσης αφορούν τα Τμήματα από τα οποία γίνονται δεκτοί φοιτητές για μεταγραφή. Τα κριτήρια γίνονται γνωστά και αναρτώνται στην πλατφόρμα. Φυσικά, ένα Τμήμα χαμηλής ζήτησης είναι πιθανόν να έχει λιγότερες απαιτήσεις από ένα Τμήμα υψηλής ζήτησης.
4. Οι αιτήσεις μεταφέρονται στα Τμήματα προορισμού, τα οποία τις εγκρίνουν ή απορρίπτουν με βάση τα κριτήρια που έχουν θέσει και με απόφαση Συνέλευσης Τμήματος και Συγκλήτου. Σε περίπτωση έγκρισης, η απόφαση αναφέρει πόσες και ποιες πιστωτικές μονάδες μεταφέρονται.
5. Σε περίπτωση έγκρισης, μεταφέρεται και η πίστωση του φοιτητή από το ένα Πανεπιστήμιο στο άλλο.
6. Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει μια έστω περιορισμένη κινητικότητα που ξεμπλοκάρει φοιτητές από κακές αρχικές επιλογές και εισάγει και ένα καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των Ιδρυμάτων.
Επίσης, συνδέει τη μετακίνηση με αύξηση ή μείωση πόρων και άρα ορθολογικοποιεί τη στάση των Ιδρυμάτων προέλευσης και προορισμού.
ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΠΤΥΧΙΩΝ
Για την ευελιξία των πτυχίων που χορηγούν τα ΑΕΙ η Επιτροπή προτείνει τα εξής:
Η κεντρική ιδέα είναι ότι ένα Τμήμα θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελούνται στο γνωστικό του πεδίο ή στην αγορά εργασίας με την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να παρέχει επίκαιρες γνώσεις στους φοιτητές και τους αποφοίτους του. Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
1. Το Τμήμα προσαρμόζει το Πρόγραμμα Σπουδών του με απόφαση της ΓΣ και της Συγκλήτου κάθε 2 χρόνια με κοινοποίηση στην ΑΔΙΠ και στο Υπουργείο Παιδείας
2. Το Τμήμα δύναται να προσφέρει περισσότερα του ενός Προγράμματα Σπουδών, τα οποία δηλώνονται στο μηχανογραφικό
3. Το Τμήμα δύναται να προσφέρει σε συνεργασία με άλλο ή άλλα Τμήματα του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου κοινά Προγράμματα Σπουδών (joint degrees) σε επιστημονικά αντικείμενα που βρίσκονται στην τομή των γνωστικών πεδίων των συμμετεχόντων Τμημάτων.
4. Το Τμήμα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μέρος ή το σύνολο ενός ή περισσοτέρων από τα Προγράμματα Σπουδών του και στην Αγγλική γλώσσα. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των Προγραμμάτων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα μαθήματα στην Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα. Στα Αγγλόφωνα Προγράμματα σπουδών ή μαθήματα ή ομάδες μαθημάτων έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν κατόπιν αιτήσεως και να τα παρακολουθούν καταβάλλοντας δίδακτρα φοιτητές από χώρες μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες. Η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης οδηγεί σε βεβαίωση σπουδών με τα ανάλογα ECTS εφόσον πρόκειται για ομάδα μαθημάτων (π.χ. ένα εξάμηνο, ένα έτος, 2 μαθήματα, summer school courses) ή σε Πτυχίο εφόσον πρόκειται για ένα πλήρες Πρόγραμμα Σπουδών.
5. Τα ανωτέρω Προγράμματα Σπουδών στα Αγγλικά είναι δυνατόν να προσφέρονται σε συνεργασία μεταξύ Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου ή και σε συνεργασία με Τμήματα Πανεπιστημίων του Εξωτερικού τα οποία έχουν την έγκριση του ΔΟΑΤΑΠ.
6. Όλα τα Προγράμματα Σπουδών αξιολογούνται από την ΑΔΙΠ κάθε 3 χρόνια με μια σειρά από προκαθορισμένα και σαφή κριτήρια ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
7. Το κάθε Τμήμα, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, δύναται να προσφέρει Προγράμματα επικαιροποίησης γνώσεων των αποφοίτων του ή των αποφοίτων άλλων Τμημάτων ΑΕΙ μέσω της Σχολής Δια Βίου Μάθησης (ΣΔΒΜ, βλέπε στη συνέχεια).
8. Το κάθε Τμήμα, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου της Ημεδαπής ή της Αλλοδαπής δύναται να προσφέρει μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών σε τομείς αιχμής της επιστήμης στην Ελληνική, ή την Αγγλική γλώσσα.
9. Το Τμήμα οργανώνει σε ετήσια βάση προγράμματα ανταλλαγής διδασκόντων και ερευνητών και αφιερώνει μέρος των εσόδων του από τα ΠΜΣ ή αναζητεί χορηγίες ή υποτροφίες για το σκοπό αυτό.
Πρόβλημα: Τι θα συμβεί στα τμήματα χαμηλής ζήτησης στα οποία οι αρχικές επιλογές θα είναι πολύ λιγότερες από τις προσφερόμενες θέσεις;
Η Επιτροπή απαντά: Τα τμήματα αυτά θα πρέπει να αναπτύξουν μια ενεργή πολιτική ζήτησης, προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη θα είναι να βελτιώσουν το προφίλ τους και τα προγράμματα σπουδών τους. Η δεύτερη θα είναι να προσχωρήσουν τα ίδια σε στρατηγικές συγχωνεύσεων. Η τρίτη θα είναι να απευθυνθούν σε ειδικές κατηγορίες σπουδαστών, κυρίως από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και να αναπτύξουν στρατηγικές διαφοροποίησης. Οποιαδήποτε από τις στρατηγικές αυτές θα ανοίξει το δρόμο τα πανεπιστήμια σιγά-σιγά να αρχίσουν να παίζουν ρόλο σε μια ενεργό συνάντηση με τους υποψήφιους τους.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.