Υιοθετήθηκε από το Ναζιστικό Κόμμα τη δεκαετία του '30. Ο λόγος για τον περιβόητο ναζιστικό χαιρετισμό που όλοι οι Γερμανοί ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνουν. «Heil Hitler!», «Heil, mein Führer!» ή «Sieg Heil!», που σημαίνει «Ζήτω η νίκη».
Όμως ο August Landmesser αρνήθηκε να σηκώσει το χέρι του. Η εικόνα της άρνησής του μένει στην ιστορία.
Ο Landmesser ήταν Ναζί. Κάτι όμως άλλαξε στην πορεία της ζωής του.
Η ιστορία του
Μπήκε στο Ναζιστικό Κόμμα το 1931 και άρχιζε να ανεβαίνει σιγά-σιγά στην ιεραρχία.
Όμως δύο χρόνια μετά ερωτεύτηκε παράφορα την Irma Eckler, μια Εβραία. Ένας έρωτας που του έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του.
Της έκανε πρόταση γάμου το 1935 και μόλις έγινε γνωστό από το Ναζιστικό Κόμμα, τον διέγραψαν.
Ο Landmesser και η Eckler αποφάσισαν να καταθέσουν τα χαρτιά για τον γάμο τους στο Αμβούργο, αλλά δεν έγιναν δεκτά λόγω των νέων νόμων της Νυρεμβέργης που είχαν τεθεί σε ισχύ.
Απέκτησαν το πρώτο τους παιδί τον Οκτώβριο του 1935, την Ingrid.
Και μετά, στις 13 Ιουνίου του 1936, ήρθε η μεγάλη ανυπακοή: Έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα (ενώ όλοι οι υπόλοιποι χαιρετούσαν ναζιστικά) την ώρα που ο Χίτλερ εγκαινίαζε ένα νέο γερμανικό πλοίο.
Το 1937, μη μπορώντας να αντέξει άλλο την κατάσταση, προσπάθησε να διαφύγει με την οικογένειά του στη Δανία. Δεν τα κατάφερε όμως. Συνελήφθη στα σύνορα και κατηγορήθηκε για «φυλετική ατιμία» και ότι «ατιμάζει τον αγώνα», υπό των νόμων της Νυρεμβέργης.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Landmesser αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων αλλά δόθηκε εντολή να διακοπεί η σχέση του με την Eckler.
Αρνούμενος να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και έχοντας ξανά αγνοήσει τις εντολές των Ναζί, ο Landmesser συνελήφθη ξανά το 1938 και καταδικάστηκε με κράτηση για σχεδόν 3 χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Από τότε δεν μπόρεσε να ξαναδεί τη γυναίκα του και το παιδί του. Οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν και την γυναίκα του, Eckler, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στο δεύτερο τους παιδί.
Γέννησε στη φυλακή τη δεύτερή τους κόρη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε το 1942 μαζί με άλλους 14.000 ανθρώπους.
Αφού εξέτισε την ποινή του, ο Landmesser εργάστηκε σε μερικές δουλειές μέχρι να τον καλέσουν στον πόλεμο το 1944.
Λίγους μήνες αργότερα, κηρύχθηκε αγνοούμενος.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.