Η κρυμμένη προπαίδεια! Μαθηματικά και μαθησιακές δυσκολίες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η προπαίδεια είναι ένα δύσκολο απομνημονευτικό κομμάτι των μαθηματικών στο οποίο δυσκολεύονται σχεδόν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μέθοδοι ή τρικ για την ευκολότερη εκμάθηση της όπως είναι η εικονογραφική μέθοδος. 

Με στόχο τη συνεχή ανατροφοδότηση γίνονται πολλές ασκήσεις για την αποτελεσματικότερη εγκατάσταση της προπαίδειας στη μνήμη εργασίας. Άλλη μια τέτοια άσκηση είναι και η Κρυμμένη προπαίδεια! που βασίζεται στη λογική του Κρυπτόλεξου.

Άσκηση: Φτιάχνετε ένα πίνακα και γράφετε αριθμούς στα κουτάκια ώστε οι συνδυασμοί κάποιων απο αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Ζητάτε απο το παιδί να διατρέξει προσεκτικά οριζόντια και κάθετα και όπως φαίνεται και στην εικόνα με ένα high lighter να κυκλώσει αυτές τις σχέσεις όπου τις εντοπίζει. Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαίδευση σε άλλες μαθηματικές πράξεις πχ. Προσθέσεις, Αφαιρέσεις κτλ.

Tip: Για να βοηθήσουμε την οπτική διάκριση και συγκέντρωση σε παιδιά με Δυσλεξία όταν ασχολούμαστε με κρυπτόλεξα χρησιμοποιούμε ένα χάρακα. Ο χάρακας κρύβει το υπόλοιπο κομμάτι του κρυπτόλεξου ώστε να μπορεί το παιδί να κοιτά με μεγαλύτερη προσοχή την οριζόντια ή κάθετη σειρά που εξετάζει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία, Δυσαριθμησία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για την εκπαίδευση της προπαίδειας. Επίσης μπορεί να γίνει και σε όλα τα παιδιά για εξάσκηση και καλύτερη συγκέντρωση. Εφαρμόζεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.



Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, http://dyslexiaathome.blogspot.gr

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)