Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής το παιδί δοκιμάζεται συνεχώς στην επίδειξη απομνημονευτικής ικανότητας. Έτσι είναι σίγουρο ότι μια καλά ενισχυμένη και δυνατή μνήμη βοηθά ιδιαίτερα το μαθητή να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις.
Τα παιδιά με Δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζουν σοβαρά κενά στη δυνατότητα απομνημόνευσης και ανάκλησης πληροφοριών. Η μεγαλύτερη δυσκολία έχει να κάνει με τις γλωσσικές πληροφορίες και με τη μνήμη εργασίας. Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα να έχει ξοδέψει αρκετές ώρες τη προηγούμενη μέρα να μάθει πχ. το μάθημα της Ιστορίας, Μελέτη Περιβάλλοντος, κανόνες, προπαίδεια και την επόμενη μέρα στο σχολείο να αδυνατεί να θυμηθεί και να ανακαλέσει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να ενισχύσουμε τη μνήμη των παιδιών και απο τη προσχολική ηλικία ακόμα. Τα παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται ειδική μέριμνα πάνω σε αυτό τον τομέα.
Οι 15 τρόποι για να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη του παιδιού:
- Ασκήσεις διαδοχής όπως πχ. Να πουν τους μέρες/μήνες με τη σειρά και αντίστροφα. Να πουν την αλφαβήτα.
- Να ακούσει μια σειρά αριθμών που τους δίνεται προφορικά και να την επαναλάβει. Καλό είναι να γίνεται κλιμακωτά, πρώτα 3 αριθμοί, έπειτα 4 κτλ. Η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί με την αντίστροφη φορά.
- Να παίξει παιχνίδια μνήμης με κάρτες ή στον υπολογιστή.
- Να εξασκηθεί εξίσου στην οπτική και ακουστική μνήμη.
- Να ακούσει άσημες λέξεις (λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα) πχ. πιχάνε, κοτάχι που θα πρέπει να τις επαναλάβει. Και εδώ ο συντελεστής δυσκολίας πρέπει να ανεβαίνει διαδοχικά.
- Να ακούσει προτάσεις που θα πρέπει να απομνημονεύσει και να επαναλάβει. Επίσης με διαβαθμισμένο δείκτη δυσκολίας.
- Να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το καθημερινό πρόγραμμα του: Τι έφαγες εχθές; Ποιο ήταν το πρόγραμμα σου;
- Να δει μια σειρά απο φωτογραφίες αντικειμένων για κάποια δευτερόλεπτα και να τις επαναλάβει. Αρχικά να πει Τι είδε και έπειτα να παρατηρήσει πάλι τις εικόνες και να προσπαθήσει να θυμηθεί τη σειρά που εμφανίστηκαν.
- Να ακούσει μικρά ποιηματάκια που ομοιοκαταληκτούν και να τα επαναλάβει.
- Να ακούσει τραγούδια και να τα επαναλάβει.
- Όσο είστε έξω στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο ζητήστε να απαντήσει σε ερωτήσεις παρατήρησης και μνήμης πχ. Πόσοι άντρες πέρασαν; Τι φορούσε η γυναίκα που είδαμε;
- Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μια σειρά φωτογραφιών.
- Διαβάστε μια παράγραφο που να περιέχει ονόματα, ημερομηνίες, μέρη και ζητήστε να απομνημονεύσει και να επαναλάβει.
- Ζητήστε να διαβάσει μια παράγραφο που να περιέχει ονόματα, ημερομηνίες, μέρη και ζητήστε να απομνημονεύσει και να επαναλάβει. Η ανάγνωση μπορεί να γίνεται άλλες φορές φωναχτά και άλλες σιωπηλά.
- Να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδρομή που έκανε πηγαίνοντας κάπου πχ. Από πού πήγε, πώς συνέχισε και πού έφτασε.
Tip: Όλα αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα ασκήσεων μνήμης, προσοχής και παρατήρησης. Η εξάσκηση θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα πάντα την ηλικία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες.
Απευθύνονται: Σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες για ενίσχυση της μνήμης. Μπορούν να γίνουν απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, dyslexiaathome.blogspot.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.