Για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ολοκληρωθεί. Πολλοί από εμάς βρεθήκαμε σε κάποιο νησί, σε κάποιο εξοχικό, χαλαρώσαμε, περάσαμε στιγμές ξενοιασιάς και ηρεμίας. Για πολλούς η επιστροφή στην πόλη και στην εργασία είναι κάτι δύσκολο, πόσο μάλλον για τα παιδιά, τα οποία καλούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του σχολείου μετά από μια μεγάλη περίοδο συνεχούς παιχνιδιού και ανεμελιάς εξηγεί η Ελίνα Σακαντάρη, Ψυχολόγος.
Ας δούμε πως οι γονείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε η μετάβαση αυτή από τις καλοκαιρινές διακοπές, στο σχολείο και τις ευθύνες και υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται, να γίνει πιο ομαλά.
Συζητήστε με το παιδί σας για τα άγχη, τις φοβίες, τις ανησυχίες του (π.χ. δυσκολία με τα μαθήματα, νέο σχολείο, φίλοι, νέος δάσκαλος κ.α.) και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε. Δείξτε του ότι θα είστε δίπλα του να το βοηθήσετε σε όποια δυσκολία παρουσιαστεί.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου. Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια σε αυτό. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ευρύχωρο και φωτεινό. Επιπλέον, το γραφείο στο οποίο θα μελετά, θα ήταν καλό να βρίσκεται σε ένα χώρο με ησυχία όπου το παιδί θα μπορεί απερίσπαστο να μελετά. Ταυτόχρονα όμως θα ήταν καλό να έχει την “πινελιά” του εκάστοτε παιδιού, όσον αφορά την επιλογή των χρωμάτων, των διακοσμητικών (π.χ. ζωγραφιές, μολυβοθήκη, μαρκαδόρους κ.α.).
Ωράριο διαβάσματος. Καλό θα ήταν να υπάρχει μία σταθερότητα στις ώρες διαβάσματος (π.χ. διαβάζουμε το μεσημέρι μετά το σχολείο και το απόγευμα είναι ελεύθερο για παιχνίδι) και να υπάρχει ανταμοιβή όταν το παιδί τα καταφέρνει (π.χ. βόλτα, ένα μικρό δωράκι στο τέλος της εβδομάδας κ.α.). Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από την επιβράβευση ακόμη και μετά την εκπλήρωση ενός μικρού στόχου, καθώς αυτό λειτουργεί ως κίνητρο.
Διαχείριση χρόνου. Το πρόγραμμα του σχολείου καθώς και αυτό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο παιδί. Επίσης θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και όχι υπερφορτωμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια σαφή όσον αφορά τις ώρες που θα παρακολουθεί τηλεόραση και θα ασχολείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) και το Διαδίκτυο (Internet) προκειμένου να μην σπαταλά χρόνο, αλλά και να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.
Επαρκής χρόνος για παιχνίδι και ξεκούραση. Δε θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι στην τρυφερή ηλικία στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, έχουν ανάγκη από παιχνίδι. Συνεπώς, δε θα πρέπει να τα υπερφορτώνουμε με υποχρεώσεις και δραστηριότητες, αλλά αντί αυτών θα ήταν ίσως καλύτερο να τα αφήνουμε να παίξουν και να χαρούν την ανεμελιά την παιδικής τους ηλικίας. Επιπλέον θα πρέπει να μεριμνούμε έτσι ώστε να κοιμούνται και να ξεκουράζονται αρκετά. Ας μην ξεχνούμε ότι ο καλός ύπνος τα βοηθάει να είναι και πιο αποδοτικά στο σχολείο.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές…
- Επιστρέψτε νωρίτερα από τις καλοκαιρινές σας διακοπές, έτσι ώστε το παιδί να έχει λίγο χρόνο να προσαρμοστεί και πάλι στο περιβάλλον του σπιτιού.
- Συζητήστε με το παιδί σας και για ευχάριστα πράγματα που συνδέονται με το σχολείο (φίλοι, δραστηριότητες κ.α.).
- Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην αγορά του σχολικού του εξοπλισμού (σχολική τσάντα, κασετίνα, τετράδια, μαρκαδόρους κ.α.).
- Διαμορφώστε τον προσωπικό του χώρο που θα είναι κατάλληλος για διάβασμα.
- Ενασχόληση με δραστηριότητες εκτός σχολείου που το ευχαριστούν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του (π.χ. μπάσκετ, μπαλέτο, ζωγραφική κ.α.), επαφές με φίλους του, βόλτες/ εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα με την οικογένεια κ.α.
- Τήρηση ενός προγράμματος/ ρουτίνας όσον αφορά τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα, το παιχνίδι, οι ώρες που θα βλέπει τηλεόραση, το φαγητό, το ωράριο του ύπνου κ.ο.κ.
- Συχνές επαφές και συνεργασία με τους δασκάλους του παιδιού.
Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής. Αυτό που απαιτείται από πλευράς των γονέων είναι υπομονή, επιμονή και προπάντων αγάπη και υποστήριξη.
Περισσότερα θέματα για τα σχολεία εδώ.