Κάποιοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και κάποιοι άλλοι μισοάδειο. Ένα ψυχολογικό τεστ με βάση δύο ερωτήσεις που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ισχυρίζεται ότι μπορεί να διακρίνει με βεβαιότητα τους αισιόδοξους, απαισιόδοξους και ρεαλιστές.
Πόσες τις % πιθανότητες πιστεύετε ότι έχετε να εμφανίσετε κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή σας;
Πόσες τις % πιθανότητες πιστεύετε ότι έχετε να εμφανίσετε κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή σας;
Ο μέσος όρος είναι 50%. Θα θέλατε να αυξήσετε ή να μειώσετε το ποσοστό σας;
Τώρα, πόσες πιθανότητες πιστεύετε ότι έχετε να σας ληστέψει κάποιος το σπίτι τους επόμενους 12 μήνες;
Ο μέσος όρος είναι 3%.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα αρχικά ποσοστά δεν είναι αυτά που καθορίζουν απόλυτα την αισιοδοξία σας. Στην πραγματικότητα, είναι το κατά πόσο προσαρμόσατε τις απαντήσεις σας με βάση το μέσο όρο.
Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι και τείνουν να δίνουν μικρά ποσοστά σε υποθετικές ερωτήσεις με αρνητικά σενάρια. Όταν μαθαίνουν ότι ο μέσος όρος των απαντήσεων είναι μεγαλύτερος, τότε αυξάνουν λίγο τις πιθανότητές τους, όμως σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο.
Αντιθέτως, οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν τις πιθανότητές τους μόλις ακούσουν τον μέσο όρο, ή τον αφήνουν ως έχει εάν είναι πράγματι μεγαλύτερος. Για παράδειγμα, εάν κανείς είχε δηλώσει ότι έχει 40% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στο μέλλον και -μόλις είδε ότι ο μέσος όρος είναι 50%- τον αύξησε στο 70%, τότε είναι γενικά απαισιόδοξος.
Οι ρεαλιστές από την άλλη τείνουν να προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους ώστε αυτές να πλησιάσουν τον μέσο όρο.
Περισσότερα τεστ εδώ.