Τι γίνεται αν πέσετε για ύπνο και ξυπνήσετε δέκα μέρες αργότερα; Αυτό συνέβη σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη το 1582 και μερικούς τους ενόχλησε πολύ. Το θέμα είχε σχέση με προβλήματα στο ημερολόγιο που είχε καθιερώσει πριν από 1.628 χρόνια ο Ιούλιος Καίσαρας.
Ήταν μια ελάχιστη χρονική διαφορά. Ο κόσμος έχανε έντεκα λεπτά κάθε χρόνο επί 1.600 χρόνια. Όμως ήταν αρκετή για να μετακινηθεί σιγά σιγά η εαρινή ισημερία από τον Μάρτιο στον χειμώνα. Τα πράγματα είχαν γίνει άνω κάτω.Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ ανέλαβε ο ίδιος το ζήτημα. Διόρισε μια επιτροπή από ειδικούς στο ημερολόγιο με σκοπό να εξετάσουν το πρόβλημα.
Αυτοί πρότειναν ένα μοντέλο επιστημονικά πιο σωστό. Ο Πάπας δέχθηκε τις προτάσεις τους και εξέδωσε μια παπική βούλα με την οποία επέβαλε τις αλλαγές.
Αλλά για να διορθωθούν τα πράγματα, έπρεπε να κοπούν δέκα μέρες.Έτσι, στις 4 Οκτωβρίου 1582 μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης ξύπνησε το άλλο πρωί με το ημερολόγιο να δείχνει 15 Οκτωβρίου.
Οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες. Οι πολίτες στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας διαδήλωσαν εναντίον του Πάπα, καθώς θεώρησαν ότι προσπαθούσε να κλέψει μέρες από τη ζωή τους.
Από την άλλη, οι χωρικοί που ζούσαν απομονωμένοι στην ύπαιθρο έδωσαν ελάχιστη σημασία σε όλα αυτά.
Μερικές χώρες δεν αποδέχθηκαν την αλλαγή επί χρόνια, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση. Τελικά όμως, όλοι ξέχασαν τις εξαφανισμένες μέρες και υιοθέτησαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Στην Ελλάδα η αλλαγή έγινε το 1923 και καταργήθηκαν 13 μέρες.
Ο Πάπας Γρηγόριος ήταν 80 χρόνων όταν έβαλε την υπογραφή του στην παπική βούλα που καθιέρωνε τις αλλαγές στο ημερολόγιο του Καίσαρα.
Εκείνες οι αλλαγές αποδείχθηκαν αξιοσημείωτα ακριβείς: το γρηγοριανό ημερολόγιο χάνει μία μόνο ημέρα κάθε τρεις χιλιάδες χρόνια.
Η προτεσταντική Αγγλία απέρριψε το νέο ημερολόγιο και δεν το υιοθέτησε για πάνω από 170 χρόνια.
Όταν τελικά το έκανε, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κραυγάζοντας «δώστε μας πίσω τις έντεκα μέρες μας» ή τραγουδώντας την αντιμεταρρυθμιστική αντικαθολική μπαλάντα:
«Το χίλια εφτακόσια και πενήντα τρία, άλλαξε το καλεντάρι για του Πάπα τα βιβλία».
ΠΗΓΗ: «Συναρπαστικές ιστορίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ» Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος, mixanitouxronou.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.