Μπορούμε να "αναγκάσουμε" το δυσλεξικό παιδί να γράψει και να διαβάσει χωρίς κόπο;
"Δεν θέλει να γράφει ούτε να διαβάζει"
"'Αν του ζητήσεις να κάνει τις γραπτές του ασκήσεις αντιδρά και καθυστερεί"
Η καθημερινή ζωή δίνει εκπληκτικές ευκαιρίες που εμπλέκουν το Δυσλεξικό και με Μαθησιακές δυσκολίες παιδί σε δραστηριότητες Ανάγνωσης και Γραφής. Με αυτό το τρόπο το παιδί εκπαιδεύεται στη λειτουργική ανάγνωση, έρχεται σε επαφή με ειδικό λεξιλόγιο, ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση του. Η χρήση διαφορετικού λεξιλογίου αναγκάζει το παιδί με Δυσλεξία να μάθει νέες ή να ανακαλέσει ήδη γνωστές του λέξεις και αυτό αποτελεί βασικό πλεονέκτημα τέτοιων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
10 αφορμές Γραφής και Ανάγνωσης για παιδιά με Δυσλεξία:
- Εστιατόριο: Παίξτε μαζί του εστιατόριο ή καφέ και αναθέστε να γράψει το μενού το οποίο θα σας διαβάσει για να παραγγείλετε.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε τον Κατάλογο για να γράψει ένα Παιδικό Γεύμα εδώ!
- Ταξιδιωτικό γραφείο: Εσείς θα είστε ο πελάτης και το παιδί ο υπάλληλος που θα έχει γράψει τη μπροσούρα με το πρόγραμμα του ταξιδιού πχ. μέρη, ώρες κτλ.
- Λίστα για τα ψώνια: Όταν γράφετε τη λίστα με τα ψώνια για το σπίτι μπορείτε α) να υπαγορεύετε και αυτό να γράφει τα πράγματα, β) να γράψει μια δική του.
- Συνταγές: Ως παιχνίδι μπορεί να παίξει ότι είναι chef που εξηγεί τα βήματα της συνταγής χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις. Επίσης μπορείτε όταν εκτελείτε μια συνταγή να ενθαρρύνετε το παιδί να σας διαβάζει τα υλικά και τα βήματα, βάζοντας το και αυτό να συμμετέχει. Η αλληλουχία των βημάτων, στην οποία το Δυσλεξικό παιδί δυσκολεύεται, θα το εκπαιδεύσει στο προσανατολισμό στο χρόνο.
- Φτιάξτε ευχετήριες κάρτες: Με αφορμή γιορτές, γενέθλια ή άλλα σημαντικά γεγονότα βάλτε το παιδί να γράψει ευχετήριες κάρτες σε συγγενείς και φίλους.
- Γράψτε γράμματα: Το γράμμα σε έναν δικό του άνθρωπο είναι μια φανταστική ευκαιρία άσκησης γραπτού λόγου.
- Γειτονιά ή mall: Παίξτε τη γειτονιά ή mall. Κάντε το υπεύθυνο για να γράψει τις ταμπέλες που υπάρχουν απο: μαγαζιά, εστιατόρια, cinema κτλ.
- Αφήστε σημειώματα: Σε κάθε ευκαιρία ζητήστε απο το παιδί να γράψει σημειώματα που πληροφορούν κάποιον για κάτι συγκεκριμένο έστω και αν στη πραγματικότητα είναι περιττό για εσάς πχ. Μπαμπά έχουμε πάει στη γιαγιά!
- Διαβάστε καταλόγους/φυλλάδια: Τους καταλόγους και τα φυλλάδια απο super market ή άλλα εμπορικά μαγαζιά μην τα πετάξετε αμέσως. Δώστε στο παιδί κάποιο απο αυτά και βάλτε το να ανακαλύψει πληροφορίες μέσα απο τις γλωσσικές πληροφορίες και τις εικόνες που περιέχει. Κάντε ερωτήσεις: Μπορείς να μου πεις ποια προϊόντα κοστίζουν κάτω απο 5 ευρώ; Σκίσε και βάλε μαζί όλες τις εικόνες με τα φρούτα!
- Οδηγίες για κατασκευές: Βάλτε το Δυσλεξικό παιδί να διαβάσει τις οδηγίες που αναλύουν τα βήματα για τη κατασκευή επίπλων. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο λεξιλόγιο και στη κατανόηση της σαφήνειας του λόγου. Βοηθήστε το να εφαρμόσει κάποια απο τα βήματα και συνεχίστε μαζί μέχρι την ολοκλήρωση.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε τον Κατάλογο για να γράψει ένα Παιδικό Γεύμα εδώ!
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, dyslexiaathome.blogspot.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.