Ολες οι μαμάδες μπαίνουμε στη διαδικασία της στέρησης (πχ μη φάει το παιδί πολύ σοκολάτα), αλλά όλες έχουμε ζήσει και εκείνο το σκανταλιάρικο δευτερόλεπτο που η σκέψη να του δώσουμε λίγη σοκολάτα παραπάνω μας γαργαλάει το μυαλό. Υπάρχουν κανόνες για τη διατροφή του παιδιού;
Πώς, πόσο και τι πρέπει να τρώει το παιδάκι μας; Aς δούμε μερικές βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε στο νου μας για τη διατροφή του παιδιού.
* Μεταξύ 2-3 ετών τα παιδιά είναι πολύ συντηρητικά στο φαΐ. Ελέγχουν το φαΐ τους, κοιτάζουν τις τροφές και σπρώχνουν ό,τι δεν τους αρέσει. Δείξτε υπομονή και να είστε ευρηματικές!
* Από την ηλικία των τριών χρόνων και αφού το παιδί σας αναπτύσσεται κανονικά, μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες π.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά προγεύματος πλούσια σε φυτικές ίνες.
* Μην προσφέρετε κρέας περισσότερες από 3-4 φορές την βδομάδα ως κύριο πιάτο.
* Μην τοποθετείτε αλάτι στο τραπέζι των παιδιών για να βάλουν κι άλλο από όσο βάλατε όταν μαγειρεύατε.
* Μην προσθέτετε ζάχαρη στα ροφήματα του παιδιού σας.
* Μη δίνετε στο δίχρονο σας καθημερινά καρότα ή πουρέ πατάτας επειδή κάποτε του άρεσαν. Ανακαλύψτε άλλους τρόπους να φάνε τα λαχανικά τους.
* Προσπαθήστε να έχετε καθορισμένη ώρα που παίρνετε τα γεύματα σας και προσπαθήστε να κάθεστε στο τραπέζι σαν οικογένεια.
* Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό στο παιδί σαν ανταμοιβή για κάτι, γιατί μπορεί να το εκμεταλλευτεί.
* Οσο για τις «λιχουδιές». Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί. Eπιτρέπουμε λοιπόν στο παιδί να φάει λίγη σοκολάτα, αντί για σνακ, κάποιες φορές, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος. Να προτιμάτε κουβερτούρα, που έχει λιπαρά που μεταβολίζονται, όπως τα «καλά» λιπαρά του ελαιόλαδου.
* Μην το πιέζετε να φάει αν δεν πεινάει, ούτε να αδειάσει το πιάτο του αν έχει χορτάσει. Ειναι πολύ πιθανό να το κάνετε λαίμαργο ή να του δημιουργήσετε αποστροφή για κάποια γεύση. Δεν πειράζει να μη φάει «τη δύναμή του». Μη σας πιάνει πανικός...
* Τέλος, αν έχει πιει γάλα μεσα στη μέρα, μην επιμένετε να πιει και πριν κοιμηθεί. Tο γάλα είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους, αλλά αν το έχει πιει 1-2 ποτήρια στη διάρκεια της ημέρας, είναι λάθος να το πιέσουμε να πιει κι άλλο μετά το βραδινό φαγητό.
Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με λανθασμένη διατροφή (έλλειψη ποικιλίας τροφών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, υποσιτισμός, υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος , ζάχαρη, αλάτι), έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να παρουσιάσουν ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, κυρίως αν οι ασθένειες αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί σε άλλα μέλη της οικογένειας τους. Προσέξτε λοιπόν τι τους δίνετε, πότε και πόσο, για να μεγαλώσετε υγιείς οργανισμούς!
Περισσότερα θέματα για τη διατροφή εδώ.