Το παιδί μου δε θέλει να διαβάσει...Τι να κάνω;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Καταρχήν μην πανικοβάλλεστε! Προσπαθήστε να καταλάβετε από που πηγάζει αυτή η άρνηση. Μήπως το παιδί είναι πολύ πιεσμένο; Μήπως συμβαίνει κάτι στο σχολείο ;

Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πως το διάβασμα είναι μερικές φορές κουραστικό και προσπαθήστε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον!
π.χ. όταν πρέπει να διαβάσει ένα κείμενο, αλλάξτε τη φωνή σας, όταν έχει να λύσει ένα πρόβλημα, ζωγραφίστε μια εικόνα σχετική, όταν έχει να μάθει την ιστορία, κάντε ένα τραγουδάκι ή λογοπαίγνιο κ.λ.π.

Αν παρόλο που κάνετε όλα αυτά, πάλι αρνείται να διαβάσει....μην πέσετε στην παγίδα να το παρακαλέσετε!!! Είναι πολύ λάθος και πιστέψτε με το πιο πιθανό είναι να έχει αντίθετα αποτελέσματα Μην κυνηγάτε το παιδί όλο το απόγευμα προκειμένου να διαβάσει.

Αυτό που προτείνω (και σχεδόν πάντα έχει αποτέλεσμα ) είναι, όσο κι αν φαίνεται τρελό, να αφήσετε το παιδί να πάει αδιάβαστο την άλλη μέρα! Τι να κάνετε όμως παράλληλα...Συνεννοηθείτε με το δάσκαλο και συζητήστε μαζί τι συμβαίνει. Ο δάσκαλος πρέπει να εξετάσει το παιδί στα μαθήματα και να του κάνει παρατήρηση που δεν έγραψε ή δεν διάβασε και να του επισημάνει τις συνέπειες. Συνήθως μετά από κάτι τέτοιο, το παιδί γίνεται πιο συνεπής επειδή θέλει την επιβράβευση και από τους δασκάλους και τους γονείς.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
Περισσότερες συμβουλές εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)