Οδηγίες για το διάβασμα στο σπίτι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Συχνά ακούω από τους γονείς φράσεις όπως " για αύριο έχουμε πολύ διάβασμα, μας έβαλε πολλά η δασκάλα"... και άλλα παρόμοια. Το παιδί πάει στο σχολείο, όχι ΕΣΕΙΣ!! Φροντίστε ο δικός σας ρόλος να είναι διακριτικός, ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση στο μικρό μαθητή ότι είναι ανίκανος να τα καταφέρει μόνος του κι ότι έχει απόλυτη ανάγκη να είναι συνεχώς καθισμένος δίπλα του ο γονιός του, για να το βοηθάει και να το στηρίζει.
Αυτή είναι η ουσιαστικότερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στο διάβασμα των μαθημάτων του: Να γίνει υπεύθυνο άτομο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να κάνει τα μαθήματά του, καθώς αυτό είναι ένα μέρος από τις υποχρεώσεις που έχει σ' αυτή την ηλικία. Και συνήθως αυτά που ζητούνται από το σχολείο αντιστοιχούν στις ηλικίες των μαθητών.

Αφού πρώτα δείτε μαζί τι του ζητάει να κάνει η κάθε άσκηση ή τι ακριβώς πρέπει να αντιγράψει κλπ., κι αφού βεβαιωθείτε ότι το έχει καταλάβει και ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο του, πείτε του: «Εγώ πάω στο διπλανό δωμάτιο να κάνω τη δική μου δουλειά και σ' ένα τέταρτο θα έρθω να δω πόσο έχεις προχωρήσει».

Φροντίστε να ακολουθεί το παιδί γενικά ένα πρόγραμμα σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες και να ακολουθεί ορισμένους κανόνες, π.χ. ποιες ώρες θα κοιμάται, τι ώρα θα τρώει, ποιος είναι υπεύθυνος για να μαζεύει τα παιχνίδια του κλπ. Αυτό διευκολύνει πολύ το θέμα της οργάνωσης της μελέτης: βοηθάει το πιτσιρίκι να προγραμματίζει και να συνειδητοποιεί ευκολότερα ότι υπάρχει ορισμένη ώρα που πρέπει να διαβάσει και να τελειώσει, πριν ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Όταν τελειώσει τα μαθήματά του, μπορείτε να τα τσεκάρετε μαζί. Όμως, μη διορθώσετε εσείς τα λάθη που πιθανά έχει κάνει. Προτρέψτε το καλύτερα να ξανακοιτάξει πιο προσεκτικά αυτά που έχει γράψει, για να τα βρει μόνο του.

Θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας στο σχολείο; Σίγουρα! Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε! Να, λοιπόν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε:
  • Πρέπει να μπείτε στη θέση του παιδιού

  • Πρέπει να σέβεστε τη δουλειά του και να κατανοείται την κούραση του

  • Πρέπει να ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του

  • Πρέπει να επιδιώκετε να έχετε συχνή επαφή με το δάσκαλο του παιδιού σας

  • Δεν πρέπει να εκνευρίζεστε

  • Δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί

  • Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι παιδί
Πόση ώρα πρέπει να διαβάζει;

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτό το ερώτημα, γιατί κάθε τάξη έχει διαφορετικές ασκήσεις και κάθε μέρα διαφορετικά μαθήματα. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού το διάβασμα θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε 45 λεπτά με 1 ώρα το πολύ. Καθώς ανεβαίνουν οι τάξεις και προστίθενται δευτερεύοντα μαθήματα, το διάβασμα θα πρέπει να γίνεται μέσα σε 1-2 (το πολύ) ώρες. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)