Εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες για το σπίτι ή το σχολείο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Δίνω μερικές προτάσεις με δραστηριότητες για παιδιά, που στόχο έχουν τη διασκέδαση μαζί με την μάθηση!! Μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή και στο σχολείο.

Αναγραμματισμοί
Ανακατέψτε τα γράμματα λέξεων και ζητήστε στο παιδί να βρει τις λέξεις. Η δυσκολία των λέξεων θα είναι ανάλογη της ηλικίας του παιδιού.
π.χ. εραμη (ημέρα)
τολαπηδο (ποδήλατο)
ρακαβι (καράβι)
ρεκλακα (καρέκλα)
Η άσκηση αυτή οξύνει την παρατηρητικότητα αλλά και εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του παιδιού!

Οικογενειακά...κόμικς!
Αν το παιδί σας διαβάζει κόμικς μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς! Πως θα το κάνετε αυτό.....είναι πολύ απλό. Χωρίστε μερικές λευκές κόλλες χαρτί σε πλαίσια, όπως θέλετε, αποφασίστε για τον τίτλο, σχεδιάστε τα ανάλογα σχέδια, καρτούν κλπ και γράψτε μέσα σε συννεφάκια. Είναι πολύ διασκεδαστικό για όλα τα παιδιά! Βγάλτε τη δημιουργικότητα σας στην επιφάνεια!!

Ψηφιδωτά με χρωματιστά χαρτιά ή κολάζ με κάποιο συγκεκριμένο θέμα, είναι επίσης πολύ διασκεδαστικές δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να δημιουργήσει και να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη. Φτιάξτε π.χ. ένα ζώο από μικρά χαρτάκια ή ένα κολάζ με θέμα τη φύση, το φαγητό, τα σπορ, κλπ, κόβωντας τις αντίστοιχες εικόνες από περιοδικά.

Γράψτε...σε μπαλόνια!
Θέλετε να μάθει το παιδί να ξεχωρίζει π.χ. τα ρήματα από τα ουσιαστικά; Φουσκώστε 2 μπαλόνια διαφορετικού χρώματος και γράψτε στο ένα ρήματα και στο άλλο ουσιαστικά. Πιστέψτε με ότι θα τα μάθει!!!

Παζάρι
Παίξτε παζάρι ή μαγαζιά για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί να χρήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αληθινά ή ψεύτικα λεφτά και να κάνετε αγοραπωλησίες. Βάλτε το παιδί στη διαδικασία να δίνει ρέστα, να καθορίζει τιμές, να υπολογίζει ποσότητες, να μετράει κ.λ.π.

Μάντεψε τη λέξη
Διαλέξτε μια κατηγορία λέξεων για να παίξετε. π.χ. ζώα, φρούτα, έπιπλα, ρούχα κ.α. Βάλτε μια σχετική λέξη στο μυαλό σας ώστε το παιδί να προσπαθήσει, κάνοντας σας ερωτήσεις, να βρει τη λέξη. Μετά αλλάξτε ρόλους!

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)