Το γονίδιο το οποίο συνδέει την ευφυΐα με την αποκαλούμενη «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου μας φαίνεται πως ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων. Όπως υποστηρίζουν η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Κατά την διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Daily Mail» οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα DNA και αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου περισσότερων από 1.500 υγιέστατων εφήβων 14 χρόνων. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι ερευνητές μελέτησαν ενδελεχώς τον εγκεφαλικό φλοιό δηλαδή την εξωτερική στοιβάδα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, η οποία είναι γνωστή και ως «γκρίζα ύλη». Η «γκρίζα ύλη» διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μνήμη, στην προσοχή, στην αντίληψη, στη σκέψη, στη γλώσσα και τη συνείδηση.
Στη συνέχεια, εξέτασαν περισσότερες από 54.000 γενετικές παραλλαγές που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και παρατήρησαν ότι, κατά μέσο όρο, έφηβοι που παρουσίαζαν μία συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου διέθεταν πιο λεπτό φλοιό στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα σημείωναν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ευφυΐα επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το γονίδιο που εντοπίσαμε απλώς εξηγεί μία πολύ μικρή αναλογία των διαφορών στις νοητικές δυνατότητες», τόνισε η Σιλβάν Ντεσκριβιέ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου King's College.
Περισσότερα θέματα για τις μαθησιακές δυσκολίες εδώ.