Συχνά, τα παιδιά που εκφοβίζονται δεν το λένε στους γονείς τους γιατί μπορεί να φοβούνται, να ντρέπονται ή να πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να τα βοηθήσει.
Ωστόσο, εάν υπάρχουν ενδείξεις που σας κάνουν να υποψιάζεστε ότι το παιδί σας εκφοβίζεται μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Μιλήστε με το παιδί σας. Δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε και θέλετε να το βοηθήσετε. Μην δείξετε θυμό ή αναστάτωση. Μην εκφράσετε απειλές εναντίον του άλλου παιδιού και των γονιών του καθώς αυτό που φοβούνται περισσότερο τα παιδιά που εκφοβίζονται είναι η αντιπαράθεση με την άλλη πλευρά.
- Ακούστε όλη την ιστορία με προσοχή. Ρωτήστε τι συνέβη, πού, πότε, πόσο συχνά, ποιοι πήραν μέρος στο περιστατικό και αν υπήρχαν και άλλοι παρατηρητές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι συνέβη.
- Στηρίξτε συναισθηματικά το παιδί σας. Πείτε του ότι δεν φταίει για αυτό που του συμβαίνει, ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει πληγωμένο και ότι είναι πολύ σημαντικό που βρήκε το θάρρος να μιλήσει. Μην το κατηγορήσετε.
- Συνεργαστείτε με το παιδί για να βρείτε λύση. Ζητήστε του τη γνώμη του και βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια.
- Δώστε στο παιδί σας τις κατάλληλες συμβουλές. Μην το συμβουλεύσετε να ανταποδώσει στον εκφοβισμό γιατί η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ειδικά αν το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μην του πείτε να αγνοήσει απλώς το περιστατικό από τη στιγμή που ζήτησε τη βοήθειά σας. Μην του πείτε ότι είναι κάτι που θα περάσει ή ότι το άλλο παιδί δεν εννοούσε αυτά που έκανε ή είπε γιατί με αυτό τον τρόπο ακυρώνετε το περιστατικό. Μην επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού ή των άλλων παιδιών. Βοηθήστε το παιδί σας να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
- Επικοινωνήστε με το σχολείο. Κανονίστε μια συνάντηση με το δάσκαλο της τάξης ή/και με το διευθυντή του σχολείου και συζητήστε σε ήρεμο τόνο. Μπορείτε να συναντηθείτε ξανά μετά από μία ή δύο εβδομάδες ώστε να σιγουρευτείτε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε με το παιδί σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Περισσότερα θέματα για τον σχολικό εκφοβισμό εδώ.