Παρατηρώντας το παιδί σας και τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνει καλύτερα τη γνώση, θα μπορέσετε σύντομα να καταλάβετε σε ποιον τύπο ανήκει και αναλόγως να προσαρμόσετε και τον τρόπο που θα το βοηθήσει να εμπεδώσει καλύτερα και ευκολότερα τη γνώση.
• Ο οπτικός τύπος: Εμπεδώνει καλύτερα τη γνώση όταν παρατηρεί τις εικόνες στο βιβλίο ή χρησιμοποιεί κάρτες και οπτικές υπενθυμίσεις.
Γενικά, κάθε φορά που εξηγείτε κάτι στο παιδί σας, να προτιμάτε να το γράφετε στο χαρτί αντί να το λέτε προφορικά. Φροντίστε επίσης να οπτικοποιήσετε το μάθημα, π.χ. αντί να το ρωτήσετε πόσο κάνει 2+3, βάλτε μπροστά του στο τραπέζι δύο ομάδες με δύο και τρία μολύβια.
• Ο ακουστικός τύπος: Σε αυτό τον τύπο βοηθάει να επαναλαμβάνετε προφορικά τις νέες γνώσεις ξανά και ξανά. Επίσης, αν χρειάζεται να απομνημονεύσει έναν κανόνα ή ένα κείμενο, πιθανόν να τα καταφέρει πιο εύκολα αν σας ακούσει να του το λέτε εσείς αντί να τον βάλετε να το διαβάσει. Γενικά, με τον ακουστικό τύπο παιδιού βοηθάει να κάνετε συχνές επαναλήψεις, π.χ. της προπαίδειας, σε ανύποπτο χρόνο, ακόμα και την ώρα που παίζει.
• Ο εμπειρικός τύπος: Κατανοεί καλύτερα και εμπεδώνει γρηγορότερα κάτι όταν το γράφει ή το λύνει. Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσει ένα γραμματικό κανόνα ή να καταλάβει μια μαθηματική έννοια είναι με το να λύσει κάποια άσκηση ή ένα πρόβλημα. Επίσης, στις μεγαλύτερες τάξεις τα πειράματα εξασφαλίζουν την καλύτερη ευκαιρία για εμπέδωση της γνώσης.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.