Κρέας
Ό,τι κρέας και να 'χετε κάνει, σίγουρα έχει απομείνει μια παραπάνω από σεβαστή ποσότητα. Πώς μπορείτε, όμως, να το καμουφλάρετε σε ένα άλλο πιάτο;
Σάντουιτς: Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο, κόψτε το σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό. Μία εντυπωσιακή παραλλαγή του κλασικού σάντουιτς είναι το γεμιστό καρβέλι με κρέας (φωτογραφία) . Αν έχετε δεύτερο τραπέζι μέσα στην εβδομάδα, «κλέψτε» την ιδέα.
Σάντουιτς: Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο, κόψτε το σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό. Μία εντυπωσιακή παραλλαγή του κλασικού σάντουιτς είναι το γεμιστό καρβέλι με κρέας (φωτογραφία) . Αν έχετε δεύτερο τραπέζι μέσα στην εβδομάδα, «κλέψτε» την ιδέα.
*Φωτογραφία: tripadvisor.gr
Σαλάτα με κρέας: Αν το κυρίως πιάτο ήταν γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή σαλάτα. Για τα λευκά κρέατα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή σας ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγιονέζα ή γιαούρτι (αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας) για να την νοστιμίσετε.
Σαλάτα με κρέας: Αν το κυρίως πιάτο ήταν γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή σαλάτα. Για τα λευκά κρέατα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή σας ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγιονέζα ή γιαούρτι (αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας) για να την νοστιμίσετε.
Συνοδεύστε το με λαχανικά: Αν δεν θέλετε «πολλά- πολλά» την επόμενες μέρες μετά το γιορτινό τραπέζι, ζεστάνετε το κρέας στον αργό μάγειρα ή τον ατμομάγειρα. Οι συσκευές αυτές έχουν την ιδιότητα να κρατούν την υγρασία του κρέατος και έτσι να μην στεγνώνει. Ειδικά στον ατμομάγειρα, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά, με τα οποία θα συνοδεύσετε το πιάτο σας.
Πατάτες
Το πιο must συνοδευτικό, ακόμα και σε εορταστικά τραπέζια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με την γαβάθα που δεν φαγώθηκε:
Πουρέ: Η διαδικασία είναι γνωστή. Λιώστε τις πατάτες και φτιάξτε έναν πεντανόστιμο πουρέ. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγα ζουμί από το κρέας και θα μας θυμηθείτε. Δείτε κι άλλα μυστικά για να τον πετύχετε σε παλαιότερο άρθρο μας.
Πατατοκροκέτες: Αφού λιώσετε τις πατάτες πολύ καλά με ένα πιρούνι, τις πλάθετε σε μπαλάκια, τις αλευρώνετε και τις ρίχνετε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές. Μαζί με το αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπύρα για να γίνουν πιο τραγανές.
Πατατοκροκέτες: Αφού λιώσετε τις πατάτες πολύ καλά με ένα πιρούνι, τις πλάθετε σε μπαλάκια, τις αλευρώνετε και τις ρίχνετε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές. Μαζί με το αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπύρα για να γίνουν πιο τραγανές.
Ψωμί
Επειδή πιθανώς πήρατε μεγάλες ποσότητες ψωμιού για τον κόσμο που φιλοξενήσατε, δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Αξιοποιήστε το ως εξής:
Κρουτόν: Κόψτε το σε κυβάκια, βάλτε λάδι και αλατοπίπερο, αφήστε τα στον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ για ένα λεπτό και έχετε τραγανά κρουτόν για τη σαλάτα σας.
Κρατήστε το για τον κιμά: Αφήστε το εσκεμμένα να μπαγιατέψει για να το χρησιμοποιήσετε στα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια που θα φτιάξετε μία απ' τις επόμενες μέρες.
Ρίζι
Ριζότο με το κρέας που έμεινε: Σε περίπτωση που το κρέας που έχει περισσέψει δεν είναι πολύ , μπορείτε να το συνδυάσετε με το ριζότο που δεν τίμησαν οι καλεσμένοι σας. Προσθέστε μανιτάρια και καλαμπόκι και απολαύστε το.
Ρυζόγαλο: Αν το ρύζι στο τραπέζι σας ήταν στεγνό, χωρίς μπαχαρικά και σάλτσες, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε για να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό γλυκό.
Λαχανικά
Ζωμός που θα σας μείνει: Τα ψητά, βραστά ή σωτέ λαχανικά που είχατε στο εορταστικό τραπέζι, μπορούν να γίνουν ζωμός που θα νοστιμίσουν τα επόμενα πιάτα σας.
Ελαφριές αλοιφές: Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε αλοιφές για το κρέας που θ' αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάντε τους συνδυασμούς που θέλετε, χτυπήστε τα λαχανικά στο μπλέντερ και πειραματιστείτε με τις γεύσεις. Τα παντζάρια και οι μελιτζάνες είναι ιδανικά για σος.
Και δύο πιάτα για «λίγο απ’ όλα»...
Ομελέτα : συνδυάστε το κρέας, τα λαχανικά και ό,τι άλλο έμεινε απ' το τραπέζι, με αυγά κι έχετε ένα πεντανόστιμο πιάτο στο λεπτό. Πρώτα ρίχνετε στο τηγάνι τα υλικά σας, μετά τα χτυπημένα αυγά και το λάδι και τ' αφήνετε να δέσουν για πέντε με δέκα λεπτά.
Γεμιστές πατάτες: Οι ολόκληρες πατάτες μπορούν να γίνουν γεμιστές, απλώς προσθέτοντας κομμάτια κρέατος, τυρί, μπαχαρικά και (προαιρετικά) κρέμα γάλακτος. Ψήστε τις για λίγο στο φούρνο και είναι έτοιμες.
Καλή όρεξη!
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.