Κουραμπιέδες με λάδι
(φωτο: bemary.com)
Υλικά:
2 κούπες ελαιόλαδο
4-5 φλιτζ. αλεύρι
3 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
2-3 βανίλιες
1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα
Λίγο λεμόνι
Λίγο τσίπουρο
4-5 φλιτζ. αλεύρι
3 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
2-3 βανίλιες
1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα
Λίγο λεμόνι
Λίγο τσίπουρο
Εκτέλεση:
Xτυπάτε στο μίξερ το λεμόνι, το λάδι, τις βανίλιες και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτετε τα αμύγδαλα (κατά προτίμηση μη ξεφλουδισμένα) και ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα ή με το χέρι σας.
Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε σχήμα τελικού σίγμα ή σε ό,τι σχήμα θέλετε. Tους τοποθετείτε σε ταψιά που έχετε λαδώσει και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Mόλις τους βγάλετε από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τους ραντίζετε με τσίπουρο και τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Συνταγή: womenonly.gr
Κουραμπιέδες με λουκούμι
(φωτο: tastefull.gr)
Υλικά:
1 κούπα λάδι
6 κ.σ. ζάχαρη κοινή
Μισή κούπα άσπρο κρασί
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν και μισό κουταλάκι σόδα
Για άρωμα ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή περγαμόντου ή εσάνς αμυγδάλου
Περίπου 25 μπουκίτσες λουκουμιού ή 6 μεγάλα λουκούμια
1 φλ. αχνοζάχαρη
6 κ.σ. ζάχαρη κοινή
Μισή κούπα άσπρο κρασί
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν και μισό κουταλάκι σόδα
Για άρωμα ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή περγαμόντου ή εσάνς αμυγδάλου
Περίπου 25 μπουκίτσες λουκουμιού ή 6 μεγάλα λουκούμια
1 φλ. αχνοζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζετε τα υγρά υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύετε με την κοινή ζάχαρη και το άρωμα που διαλέξατε. Βάζετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι για να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Δεν ζυμώνετε πολύ. Παίρνετε κομματάκια ζύμης -όσο ένα μεγάλο καρύδι- τα πατάτε στο χέρι για να γίνουν δισκάκια και βάζετε ένα λουκουμάκι στο κέντρο. Κλείνετε το δισκάκι καλά και δημιουργείτε το κουραμπιεδάκι.
Τα βάζετε σε ταψάκι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Γίνονται περίπου 25 ως 30 τεμάχια, ανάλογα με το μέγεθος των λουκουμιών. Αφήνετε να κρυώσουν τελείως και τα βάζετε σε κουτί μπισκότων για να μείνουν τριφτά ή σκεπάζετε την πιατέλα με μεμβράνη.
Συνταγή: cretangastronomy.blogspot.gr
Koυραμπιεδομπουκιές με βούτυρο
(φωτο: tastefull.gr)
Υλικά:
600gr βούτυρο
250gr αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο
½ κ.γ. baking powder
1 πρέζα βανίλια (εγώ έβαλα δύο συσκευασίες)
220 γρ. ζάχαρη άχνη
50gr ρούμι μαύρο (εγώ δεν είχα κι έβαλα κονιάκ)
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αρκετή ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
250gr αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο
½ κ.γ. baking powder
1 πρέζα βανίλια (εγώ έβαλα δύο συσκευασίες)
220 γρ. ζάχαρη άχνη
50gr ρούμι μαύρο (εγώ δεν είχα κι έβαλα κονιάκ)
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αρκετή ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αν έχετε αμύγδαλα με τη φλούδα τα μουλιάζετε σε καυτό νερό για λίγο κι έπειτα τα ξεφλουδίζετε. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα καβουρδίζετε στο φούρνο στους 150οC μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα χοντροκόβετε στο multi και τα ξαναβάζετε στο φούρνο έτσι ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία.
Χτυπάτε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. Βάζετε το baking powder και τις βανίλιες και συνεχίζετε για λίγο το ανακάτεμα. Προσθέτετε τώρα το αλεύρι κι ανακατεύετε απαλά με το χέρι. Τέλος, βάζετε το ρούμι και το αμύγδαλο και ανακατεύετε και πάλι με το χέρι.
Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες με διάμετρο 3 εκατοστών πιέζοντας τη ζύμη με τα χέρια και κάνοντας μια μικρή βουλίτσα στο πάνω μέρος για να κρατήσει περισσότερη ζάχαρη άχνη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά. Τους βγάζετε από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάτε σε ένα μπολ με άχνη. Τους τοποθετείτε σε πιατελίτσα και πασπαλίζετε με extra ζάχαρη άχνη.
Συνταγή: greekmasa.gr
Κουραμπιέδες με σοκολάτα
(φωτό: enet.gr)
Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
500γρ βούτυρο
250γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
220γρ ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1.200γρ αλεύρι
20γρ μαύρο ρούμι
250γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
220γρ ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1.200γρ αλεύρι
20γρ μαύρο ρούμι
Για την επικάλυψη:
250γρ σοκολάτα γάλακτος ή μπίτερ τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
250γρ κρέμα γάλακτος
250γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για τους κουραμπιέδες: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν και να μαλακώσουν, προσθέτετε τη βανίλια και σταματάτε το χτύπημα. Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, το κακάο,το αλάτι, το ριχνετε στο αρχικό μείγμα και δουλεύετε απαλά με το χέρι τη ζύμη. Προσθέτετε το ρούμι και τα αμύγδαλα και αφήνετε το μείγμα για λίγο στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Πλάθετε κουραμπιέδες μικρούς και ψήνετε για 15 λεπτά περίπου. Τους βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς καθώς ετοιμάζετε τη σοκολάτα για την επικάλυψη.
Για το γλάσο σοκολάτας: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα και όταν αρχίσει να φουσκώνει την αποσύρετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Περιμένετε ένα λεπτό και ανακατεύετε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφού καλύψετε τους κουραμπιέδες με τη σοκολάτα, τους αφήνετε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. Αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη ή κακάο.
Συνταγή: toarkoudi.gr
Μεθυσμένοι κουραμπιέδες
(φωτο: fimes.gr)
Υλικά:
800 γραμ. βούτυρο γάλακτος
1 1/2 πιατάκι του καφέ κοφτό ζάχαρη
3 κρόκους
1/2 ποτηράκι του κρασιού καθαρό οινόπνευμα
1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα καβουρδισμένα
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 2 κιλά)
3-4 σακουλάκια ζάχαρη άχνη
1 1/2 πιατάκι του καφέ κοφτό ζάχαρη
3 κρόκους
1/2 ποτηράκι του κρασιού καθαρό οινόπνευμα
1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα καβουρδισμένα
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 2 κιλά)
3-4 σακουλάκια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Χτυπάτε για μισή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τους κρόκους, το οινόπνευμα και τη ζάχαρη. Το μίγμα θα γίνει αφράτο σαν σαντιγί. Προσθέτετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα (κομμένα σε χοντρά κομμάτια)
Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι. Φροντίζετε η ζύμη να μην γίνει σκληρή, αντίθετα πρέπει λίγο να κολλάει στο χέρι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς (με αέρα) μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Έχετε ήδη ρίξει σε ταψί ποσότητα άχνης. Μόλις βγάλετε τους κουραμπιέδες (καυτούς), τους ρίχνετε στο ταψί και τους σκεπάζετε με την άχνη.
Συνταγή: sintagespareas.gr
Περισσότερες συνταγές εδώ.