Μια συνταγή της Χρ. Παραδείση με υπέροχη κρέμα για ένα υπέροχο σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο “κορμό”. Μια συνταγή, λίγο μπελαλίδικη στη παρασκευή της αλλά που τελικά θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση και την εμφάνισή της.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Για το παντεσπάνι:
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 καψουλίτσα βανίλια
- 2 κ.σ. νερό
- Για τη κρέμα σοκολάτας: *
- 3 κ.σ. κοφτές αλεύρι
- 4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού γάλα
- 3 κρόκους αυγών
- 1 καψουλίτσα βανίλια
- 130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κ.γ. κοφτό νες καφέ
- 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Για τη κρέμα: Αναμιγνύετε σε μπεν μαρί το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε τη κρέμα έως ότου πήξει. Χτυπάτε σε μπόλ τους κρόκους και ρίχνετε μέσα σταδιακά χτυπώντας συνεχώς λίγη από τη ζεστή κρέμα. Τα ρίχνετε στην υπόλοιπη κρέμα στο μπεν μαρί [σε νερό που σιγοβράζει] και ανακατεύετε για 5′. Την αποσύρετε προσθέτετε τη βανίλια, 30 γρ. σοκολάτα σε κομματάκια το νες καφέ και κουταλιά κουταλιά το βούτυρο ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Προσθέτετε στο τέλος τη ζάχαρη άχνη και αφήνετε τη κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Για το παντεσπάνι: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το παντεσπάνι. Αλείφετε με βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί 30 χ 40 εκ. περίπου και το στρώνετε με λαδόχαρτο το οποίο αλείφετε και αυτό με βούτυρο.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύετε. Χωρίζετε τους κρόκους με τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα και ρίχνετε τμηματικά τη μισή ζάχαρη.
- Χτυπάτε τους κρόκους πολύ καλά και ρίχνετε τμηματικά την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πήξουν οι κρόκοι. Προσθέτετε το νερό και τη μαρέγκα και ανακατεύετε με σπάτουλα το μείγμα ελαφρά να ενσωματωθεί. Αρχίζετε να ρίχνετε στο μείγμα τμηματικά αργά, σαν βροχή, το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά να ομογενοποιηθεί.
- Βάζετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο το παντεσπάνι και το αφήνετε σε ένα λαδόχαρτο το οποίο έχετε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη. Όπως είναι μαζί με το λαδόχαρτο το τυλίγετε χαλαρά σε ρολό. Το αφήνετε σε σχάρα για 10 λεπτά ή μέχρι χλιαρήνει, το ξετυλίγετε με προσοχή και απλώνετε πάνω ένα παχύ στρώμα από τη κρέμα. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα την οποία θα φτιάξετε ως εξής:
- Για την επικάλυψη: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα υπόλοιπα 100 γρ. σοκολάτας τα προσθέτετε στη κρέμα που έχει μείνει από τη γέμιση, ανακατεύετε και σκεπάζετε το κορμό. Τραβάτε γραμμές με πιρούνι για να γίνει σαν ένα κομμάτι από κορμό δένδρου, ή το γαρνίρετε με κορνέ για να δώσετε σχήμα δέντρου. Γαρνίρετε με γκι και άλλες Χριστουγεννιάτικες φιγούρες.
* Για περισσότερη γέμιση και επικάλυψη κρέμας σοκολάτας, διπλασιάστε τη δόση.
Περισσότερες συνταγές εδώ.