Πώς να μάθετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Ακολουθούν 12 συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαβάζει:

Χρησιμοποιήστε τα βιβλία για να δεθείτε μαζί του. Κάντε τον χρόνο ανάγνωσης κάτι το ξεχωριστό για εσάς και το παιδί σας. Εκτός από τα καθιερωμένα παραμύθια πριν τον ύπνο, σκεφτείτε και άλλες ώρες της ημέρας που μπορείτε να του διαβάσετε, όπως κατά τη διάρκεια του πρωινού, κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή μετά από τον παιδικό σταθμό.

Συζητήστε για τις εικόνες. Το κείμενο δεν είναι συνήθως αυτό που θα τραβήξει την προσοχή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας σε ένα βιβλίο. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά προτιμούν τα βιβλία εκείνα που οι εικονογραφήσεις τους έχουν ζωηρά χρώματα και αστείες εικόνες. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, καλό είναι να σταματάτε την ανάγνωση για να του δώσετε λίγο χρόνο να «διαβάσει» εκείνο σε σας την εικόνα. Ρωτήστε του τι βλέπει, θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας πόσα πολλά περισσότερα από εσάς έχει ανακαλύψει. Συζητήστε μαζί του για την εικονογράφηση κι αφήστε το να τη «χαζέψει» μέχρι να σας πει εκείνο να γυρίσετε τη σελίδα για να του διαβάσετε την επόμενη.Γίνετε πρότυπο. Το παιδί σας θέλει να είναι σαν εσάς. Διαβάστε κοντά στο παιδί σας, ώστε να σας βλέπει. Μην περιμένετε να κοιμηθεί για να διαβάσετε κάποιο βιβλίο. Ακόμα κι όταν διαβάζετε γράμματα, λίστες αγορών, σημειώσεις ή καταλόγους, διαβάζετε δυνατά ώστε να ακούει και το παιδί σας.

Κάντε τα βιβλία μέρος της καθημερινής σας ζωής. Μην λέτε στο παιδί σας ότι μπορεί να του διαβάσετε μια ιστορία μόνο αν φάει το φαγητό του. Όταν το διάβασμα συνδέεται με την επιβράβευση ή την τιμωρία, παύει να είναι ελκυστικό. Επιλέξτε καλύτερα να του διαβάσετε σε στιγμές που θα του προσφέρουν χαρά και διασκέδαση, χωρίς να συνδέονται με κάτι άλλο.

Πηγαίνετέ το σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι κάνουν συχνά παρουσιάσεις βιβλίων στους χώρους που διαθέτουν ή σε βιβλιοπωλεία. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις αυτές και πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας. Το να πάρουν μέρος στην δραματοποίηση ενός παραμυθιού και να ντυθούν με τα ρούχα των αγαπημένων τους πρωταγωνιστών σίγουρα θα τα μαγέψει. Φέρτε τα σε επαφή με συγγραφείς και εικονογράφους και δώστε τους την ευκαιρία να ακούσουν ένα παραμύθι από τους ανθρώπους που το δημιούργησαν και αφήστε το να μάθει πώς φτιάχνετε ένα βιβλίο μέσα σε όμορφους χώρους γεμάτους βιβλία.

Μιλήστε για ένα βιβλίο καθώς το διαβάζετε. Ακόμη κι όταν το παιδί σας δεν είναι ακόμα σε θέση να διαβάσει, μπορείτε να ξεκινήσετε να το βοηθάτε να κατανοήσει καλύτερα. Συζητήστε με το παιδί σας για το βιβλίο: «Για τι πράγμα μιλάει αυτό το βιβλίο;», «Τι συμβαίνει σ' αυτή την εικόνα;», «Τι πιστεύεις ότι θα γίνει μετά;». Προτρέψτε το να φανταστεί μια διαφορετική εξέλιξη για το παραμύθι που μόλις διάβασε και δώστε του την ευκαιρία να φτιάξει τη δική του συνέχεια.

Όταν διαβάζετε στο παιδί σας, διαβάστε με όρεξη. Δείξτε στο παιδί σας ότι τα βιβλία είναι «ζωντανά». Αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας, «χρωματίστε» τη φωνή σας, κάντε γκριμάτσες, μιμηθείτε ήχους ζώων. Η αφήγηση είναι πολύ σημαντική.

 Λιάνα Δενεζάκη


Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)