Επειδή και η αποτυχία, είναι μέσα στη ζωή, κι αν μάθουν να την αποδέχονται μπορούν να πάρουν πολύτιμα μαθήματα από αυτή.
Όλοι οι γονείς θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να επιτυγχάνουν. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να τους διδάξουμε πώς να αποτυγχάνουν. Γιατί η αποτυχία είναι το πρώτο βήμα για να προσπαθήσουν περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο, κι αυτό μόνο αρνητικό δεν μπορεί να είναι. Εξάλλου, είναι μάλλον απίθανο να καταφέρνουν στη ζωή τους να πετυχαίνουν σε ό,τι θέλουν με την πρώτη. Τα παιδιά σήμερα υφίστανται τόσο μεγάλη πίεση να είναι τέλεια σε όλα που είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους γονείς να τους εξηγήσουν ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και ότι είναι ΟΚ να μην τα καταφέρνουν πάντα. Κι ακόμα περισσότερο, ότι είναι γενναιότητα να προσπαθείς να κάνεις κάτι ακόμα κι αν ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι να μην τα πας καλά. Η ικανότητα να ξεπερνάς μια αποτυχία, να ανασυγκροτείσαι και να συνεχίζεις είναι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες για μια ευτυχισμένη ζωή. Και δεν είναι μια ικανότητα με την οποία γεννιέται κανείς, αλλά προκύπτει από έναν συνδυασμό συμπεριφορών, σκέψεων και δράσεων που μαθαίνονται και εξελίσσονται.
Να μερικά tips για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να την αποκτήσουν:
Όταν βλέπετε το παιδί στενοχωρημένο επειδή δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, δείξτε κατανόηση. Μην το κάνετε να νιώθει ενοχές για τα συναισθήματά του. Αντίθετα, βοηθήστε το να τα κατανοήσει λέγοντας «ξέρω ότι έχεις απογοητευτεί κι ότι ήθελες να τα πας καλύτερα».
Εξηγήστε στο παιδί ότι η αποτυχία είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Διηγηθείτε ιστορίες από δικές σας εμπειρίες και δείξτε του, μέσα από αυτές, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να χειριστεί την αποτυχία και την απογοήτευση. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά πάντα παρακολουθούν τη συμπεριφορά σας και ακολουθούν το παράδειγμά σας.
Αντιμετωπίστε την αποτυχία σαν μια ευκαιρία να μάθει κάτι παραπάνω -κι όχι σαν να είναι το τέλος του κόσμου. Συζητήστε τι δεν πήγε καλά και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά -ή να κάνει την επόμενη φορά- για να τα καταφέρει καλύτερα.
Ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει ξανά. Θυμίστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να τα παρατήσει αλλά να κάνει κι άλλη προσπάθεια. Και μην επιχειρήσετε να το προστατέψετε από την αποτυχία. Ένα από τα πιο δύσκολα -αλλά και πιο χρήσιμα- πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να κάνει ένα βήμα πίσω και να παρακολουθεί το παιδί του να αποτυγχάνει. Κι όμως, μέσα από αυτήν θα μπορέσει να γίνει επιτυχημένος ενήλικος!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.