Το διάβασμα για την πλειοψηφία των παιδιών είναι συνδεδεμένο με το σχολείο και το θεωρούν αναγκαίο κακό.
Παλιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Common Sense Media , έδειξε ότι τα παιδιά διαβάζουν ελάχιστα για διασκέδαση με το 45% των παιδιών ηλικίας 17 ετών να δηλώνουν ότι διαβάζουν από επιλογή μόνο μία φορά ή δύο φορές το χρόνο!
Επίσης η μελέτη έδειξε ότι όχι μόνο μειώνονται τα ποσοστά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αλλά υπάρχει δραματική πτώση κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Ενδεικτικά, το 1984, το 8% των παιδιών ηλικίας 13 χρονών και το 9% ηλικίας 17 χρονών, δήλωσε ότι «ποτέ» ή «σχεδόν ποτέ» δεν διάβασε για ευχαρίστηση. Το 2014, ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν τριπλασιαστεί, 22% και 27% αντίστοιχα. Τα κορίτσια διαβάζουν περισσότερο από τα αγόρια, καθώς το 18% των αγοριών δήλωσε ότι διαβάζει καθημερινά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια ήταν 30% .
Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που τα παιδιά δεν διαβάζουν για διασκέδαση; Η χρήση των κινητών τηλεφώνων, η διείσδυση του διαδικτύου σε κάθε σπίτι, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα ( ανεξαρτήτου χώρας), φαίνεται ότι είναι οι κύριοι σημαντικοί λόγοι που κάνουν το παιδί αδιάφορο στο διάβασμα. Ειδικά στους εφήβους, το διάβασμα θεωρείται βαρετό αφού έχουν πολύ πιο «σημαντικά» πράγματα να ασχοληθούν –κατά τα ίδια- όπως το facebook, το Instagram και το snapchat.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την υπερβολική χρήση κινητού και υπολογιστή από μικρή σχετικά ηλικία των παιδιών. Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά αδυναμίας συγκέντρωσης προσοχής, δυσπραξίας ακόμα και ανορθογραφίας. Πολλά παιδιά, αδυνατούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα ( δεν έχουν ΔΕΠΥ), βαριούνται πολύ εύκολα, κάνουν πολύ κακά γράμματα ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους όταν καλούνται να τις καταγράψουν στο χαρτί.
Παροτρύνουν λοιπόν τους γονείς, από μικρή ακόμα ηλικία, να διαβάζουν στα παιδιά τους, να τους διηγούνται ιστορίες, να τους ζητούν να τους γράψουν μικρά σημειώματα. Όσο για τη χρήση της τεχνολογίας, είναι αναπόσπαστο πια μέρος της ζωής μας, αλλά όπως σε κάθε τι, χρειάζεται μέτρο.
Περισσότερα θέματα για παιδιά εδώ.