Η εφηβεία είναι μια περίοδος που οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις με τους γονείς είναι πολύ πιο συχνές από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Τα περισσότερα παιδιά- έφηβοι διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και απομακρύνονται από τους γονείς.
Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνομε ώστε αυτές οι δύσκολες καταστάσεις να περάσουν σχετικά ανώδυνα..
Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κατάσταση. Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας.
Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας. Και αυτό πρέπει να γίνει αμοιβαία και ισότιμα. Τόσο εμείς πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί, όσο και να του δώσουμε χώρο να μας μιλήσει ο έφηβος.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει όσο και να θυμώνουμε να μην ξεχνάμε να τους λέμε πόσο τα αγαπάμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγαπάμε τα παιδιά μας. Οπότε, όσο και αν μας πληγώσουν με κάτι που θα πουν πάνω στην έξαψη, στην εφηβεία ή στην αντίδραση, η αγάπη δε θα εκλείψει. Αυτό, πρέπει να βρείτε δύναμη να τους το λέτε.
Και τέλος, μετά από ένα καβγά, ένας τρόπος να ξεπεράσετε το πάγωμα ή τα άβολα συναισθήματα, είναι να δώσετε το έναυσμα για μια κοινή, οικογενειακή δραστηριότητα. Είτε όλοι μαζί, είτε όσοι τσακώθηκαν καλό θα είναι να κάνουν κάτι παρέα. Επιτραπέζιο, μαγείρεμα, διάβασμα, μια βόλτα, ένα τραγούδι, λίγη μουσική. Οτιδήποτε που μπορεί να δώσει την έννοια της σταθερότητας και το συναίσθημα πως 'ο,τι κι αν συμβεί, η οικογένεια είναι ενωμένη και συνεχίζει σταθερά', χωρίς μούτρα, κακίες και αρνητισμό. Αυτό, θα ανακουφίζει εκτός από τους εφήβους και εσάς.
Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.