Όπως γνωρίζουμε ο χαρακτήρας ενός παιδιού σχηματίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής. Οπότε, για να μεγαλώσουμε έναν δυνατό άνθρωπο που να είναι έτοιμος να μπει στον κόσμο των ενηλίκων είναι σημαντικό να τους δώσουμε όσο περισσότερη προσοχή γίνεται.
Δείτε παρακάτω 8 παιχνίδια για να δημιουργήσετε συναισθηματικά έξυπνα παιδιά.
Δεν συμφωνώ μαζί σου
Σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές προτιμήσεις του παιδιού. Είναι καλύτερο τα παιδιά να παίξουν αυτό το παιχνίδι με άλλα παιδιά. Πρέπει να παίζουν σε ζευγάρια. Ένα από τα παιδιά μπορεί να ρωτήσει “Ποιο βιβλίο διάβασες πρόσφατα;” και να απαντήσει κάποιος “Το ασχημόπαπο.” Κάποιο άλλο παιδί μπορεί να πει “Δεν είναι ωραίο βιβλίο.” Σκοπός του παιδιού είναι να αποδείξει, ότι το βιβλίο είναι ωραίο και αξίζει να το διαβάσουμε. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να υπερασπίζονται την άποψή τους και να επιχειρηματολογούν.
Ο καθένας με τον τρόπο του
Αυτό το παιχνίδι απευθύνεται επίσης σε μια ομάδα παιδιών. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι κάθε συμμετέχοντας πρέπει να δώσει μια συγκεκριμένη εργασία στον αρχηγό, όπως να τραγουδήσει κάτι ή να πάει κάπου. Όταν όλοι έχουν σκεφτεί από μια εργασία και λένε στον αρχηγό τι θέλουν, τότε εξηγούνται οι κανόνες του παιχνιδιού. Αυτοί είναι, ότι κάθε παιδί θα πρέπει να κάνει αυτό που είπε στον αρχηγό. Όσοι προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τον αρχηγό θα πέσουν στην παγίδα τους. Αυτό θα διδάξει στα παιδιά να παίρνουν στα σοβαρά τον ρόλο του αρχηγού.
Φτιάξτε μια ιστορία
Αυτό το παιχνίδι καλλιεργεί την φαντασία. Το έργο που ανατίθεται σε κάθε παιδί πρέπει να περιέχει λογικά άσχετες λέξεις. Ζητήστε από το παιδί να δημιουργήσει μια ιστορία με αυτές τις λέξεις. Για παράδειγμα: δάσος, τροχός, τσάι, αυτοκίνητο, κύμα, φεγγάρι, φθόνο, γούνα, οροφή, χιόνι. Θα εκπλαγείτε με το πόσο με το πόσο ζωηρή μπορεί να είναι η φαντασία των παιδιών.
Μπαλόνι
Το μπαλόνι είναι ένα υπέροχο παιχνίδι που θα μάθει στο παιδί σας να αναπνέει σωστά και να χαλαρώνει. Επίσης, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το παιδί σας. Δώστε στο παιδί σας ένα φωτεινό μπαλόνι, πείτε τους να το φουσκώσουν και μετά απελευθερώστε τον αέρα σιγά σιγά στο στόμα τους, χωρίς να το ανοίξετε. Στην συνέχεια, αφήστε το μπαλόνι να ξεφουσκώσει. Μετά μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας πότε έχει νιώσει ξανά το ίδιο, όταν δεν μπορούσαν να ανεχθούν κάτι και ήθελαν να σκάσουν σαν παραφουσκωμένο μπαλόνι. Έτσι, θα μάθετε στο παιδί σας πως να ηρεμεί σε δύσκολες καταστάσεις και θα μάθετε τι προβληματίζει το παιδί σας.
Σβήστε ένα κερί
Αυτό το παιχνίδι διδάσκει την βαθιά αναπνοή. Εισπνεύστε μέσω της μύτης, φουσκώστε την κοιλιά και εκπνεύστε σιγά σιγά μέσα από το στόμα σαν να φυσάτε ένα κερί. Όταν το παιδί καταλάβει τους κανόνες βάλτε το να καθίσει σε μια καρέκλα σε απόσταση 2 μέτρων από ένα τραπέζι με ένα κερί. Το παιδί δεν θα μπορεί ούτε να σηκωθεί ούτε να πλησιάσει το κερί. Πρέπει να σβήσουν το κερί από απόσταση 2 μέτρων. Το παιχνίδι τελειώνει μόνο όταν το παιδί σβήσει το κερί.
Φιλοφρονήσεις
Άλλη μια ομαδική άσκηση. Τα παιδιά πρέπει να κάτσουν σε έναν κύκλο και να πουν μερικά καλά λόγια για τους άλλους συμμετέχοντες. Ο διπλανός πρέπει να ευχαριστήσει και να συνεχίσει ο επόμενος. Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φιλοφρονήσεις και χρειάζονται μια βοήθεια από κάποια ερώτηση ή ένα παράδειγμα. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά με αυτό το παιχνίδι, γιατί το να μπορείς να κάνεις φιλοφρονήσεις είναι μια μορφή τέχνης.
Μάντεψε τι έγινε
Βρείτε μια φωτογραφία που να απεικονίζει κάποιο γεγονός ζωής, όπως μια βράβευση. Ζητήστε από το παιδί να σας πει τι προηγήθηκε αυτής της κατάστασης και τι μπορεί να έγινε στην συνέχεια. Αυτό το παιχνίδι καλλιεργεί την λογική και την φαντασία. Όσο πιο λεπτομερής είναι η ιστορία τόσο το καλύτερο.
Φτιάξτε μια ιστορία
Άλλο ένα ομαδικό παιχνίδι. Τα παιδιά πρέπει να κάτσουν σε έναν κύκλο και εσείς ο αρχηγός πρέπει να ξεκινήσετε μια ιστορία, λέγοντας “Μια φορά και έναν καιρό…” Το πρώτο παιδί δίπλα σας πρέπει να συνεχίσει την ιστορία και ου το καθεξής. Όταν έρθει πάλι η σειρά σας μπορείτε να κατευθύνετε την ιστορία σε μια πιο λογική κατεύθυνση. Αυτό το παιχνίδι διασκεδάζει τα παιδιά και κυρίως καλλιεργεί την φαντασία τους.
Περισσότερες δραστηριότητες εδώ.