Ελάχιστα είναι εκείνα τα παιδάκια που βλέπουν από μόνα τους με θετικό μάτι το σχολείο και το διάβασμα στο σπίτι. Σκέφτεστε λοιπόν να καθίσετε με σταυρωμένα τα χέρια ή να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε κίνητρα μάθησης στο μικρό σας για το καλό του;
Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δε διαθέτουν τον καλώς εννοούμενο εγωισμό και την ωριμότητα, που θα τους κινητοποιήσουν να είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα και να διαβάζουν όσο χρειαστεί στο σπίτι, με γνώμονα τη μόρφωση και τη γενικότερη καλλιέργεια του πνεύματός τους. Για εκείνα, το σχολείο και το διάβασμα είναι βαρετές διαδικασίες και απλά προτιμούν να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο που τους αρέσει. Άρα λοιπόν είναι στο χέρι σας να τα διδάξετε τον σωστό τρόπο σκέψης.
Η μάθηση απαιτεί κόπο, προσπάθεια και συνεπάγεται πνευματική κόπωση. Όλα αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά για το παιδί, το οποίο θεωρεί ότι απλά χάνει το χρόνο του. Δώστε το παιδί να καταλάβει ότι «αγαθά κόποις κτώνται».
Από εκεί και πέρα, αν το παιδί βιώνει μια μεγάλη αλλαγή ή είναι σε μια ψυχολογική κατάσταση που δε χαρακτηρίζεται από εσωτερική γαλήνη, ο αρνητισμός του για το σχολείο και το διάβασμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Φροντίστε λοιπόν να προσαρμοστεί τάχιστα στα νέα δεδομένα, προκειμένου να είναι αποδοτικό στο κομμάτι της μάθησης.
Προσέξτε πώς εκφράζεστε για το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα και το διάβασμα μπροστά στο παιδί. Αν το μόνο που κάνετε συζητώντας με άλλους ενηλίκους είναι να μιλάτε αρνητικά για όλα αυτά, νομοτελειακά θα δημιουργηθεί αρνητισμός και στο παιδί.
Ένας έμμεσος τρόπος για να δείξετε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της μάθησης είναι να δείχνετε ενδιαφέρον για την καθημερινότητά του στο σχολείο, να ασχολείστε ενεργά με το διάβασμά του και βέβαια να το επιβραβεύετε για την πρόοδό του.
Ακόμα όμως και αν το παιδί σας κάνει λάθη ή έχει περιορισμένες μαθησιακές δυνατότητες, δεν πρέπει να το αποθαρρύνετε, ούτε να το κάνετε να νιώθει μειονεκτικά. Δώστε του λοιπόν κίνητρα να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταφέρει το καλύτερο δυνατόν, με γνώμονα τη μόρφωσή του και δευτερευόντως τους βαθμούς. Αν το παιδί νιώσει ότι το αξιολογείτε μόνο με βάση τους βαθμούς που παίρνει, θα το αγχώσετε.
Επειδή μάθηση δεν είναι μόνο οι γνώσεις που παρέχονται στο σχολείο, καλό θα είναι να αγοράσετε στο παιδί βιβλία που καλύπτουν τα ενδιαφέροντά του και τα οποία από μόνο του θα επιδιώξει να ξεφυλλίσει.
Τέλος, ενημερώστε ενδελεχώς το παιδί σας για οτιδήποτε του κινεί την περιέργεια και ζητάει πληροφορίες. Από τη στιγμή που ένιωσε την ανάγκη να ρωτήσει κάτι, είναι εξαιρετική ευκαιρία να διευρύνετε τους πνευματικούς του ορίζοντες.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.