Πώς να αντιμετωπίσετε τα καθημερινά προβλήματα με τα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


«Δεν θέλω να ετοιμαστώ»

Ποια απάντηση θα σας σώσει; «Θα μετρήσω μέχρι το 3- μέχρι τότε πρέπει να έχουμε φύγει». Έγκυρες πηγές μας λένε ότι αυτό το απλό τρικ έχει «ξελασπώσει» πάρα πολλούς γονείς και έχει καταφέρει να «στρώσει» πολλά ανυπάκουα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε ξεκάθαρο το τι ακολουθεί μετά το 3, μπορείτε για παράδειγμα να πείτε «Αν δεν είσαι έτοιμη μέχρι τότε, θα φύγω μόνη μου!» ή «Δεν θα φας την αγαπημένη σου σοκολάτα μετά το φαγητό». 

«Θέλω να μου πάρεις (και) αυτή την κούκλα»

Για να βάλετε φρένο στις παράλογες απαιτήσεις των παιδιών και στο δέκατο δώρο που ζητάνε σε μια μέρα, η λύση είναι απλή: μην πείτε όχι ούτε ναι. Εκείνη την ώρα, κάντε μια άλλη ερώτηση που περιλαμβάνει μια δραστηριότητα που του αρέσει, όπως «Θες να πάμε αύριο στη γιαγιά, έτσι;» ή «Θα πάμε για βόλτα μέχρι την παιδική χαρά μετά;». Στην αρχή μπορεί οι απαντήσεις που θα παίρνετε να είναι «όχι», όμως θα έχετε πετύχει κάτι σημαντικό: να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού με κάτι άλλο.

Όταν σας πει «ναι», σημαίνει ότι έχει ξεχάσει όλο το συμβάν (και την κούκλα) και ότι εσείς κερδίσατε ακόμα μία μάχη.

Το τρικ βρίσκεται στο ότι το παιδί νομίζει πως εκείνη την ώρα έχει εκείνο τον έλεγχο, αποφασίζοντας για τον εαυτό του ενώ στην πραγματικότητα το έχετε κατευθύνει εσείς.

«Δεν θέλω να φάω τα πράσινα!»

Εννοώντας τα λαχανικά ή τα όσπρια που έχετε βάλει απροκάλυπτα στο πιάτο του παιδιού. Οι λύσεις είναι δύο: είτε να φροντίσετε να τα σερβίρετε με παιχνιδιάρικους τρόπους, εμπνευσμένους ακόμα και από τους ήρωες του Disney , που θα κάνουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους γευσιγνώστες να τα δοκιμάσουν είτε θα τα κρύψετε σε «έξυπνες» συνταγές. Ποιος φανταζόταν ότι τα νάγκετς θα μπορούσαν να γίνουν από φακές; 

«Εγώ θέλω όλη τη σοκολάτα, δεν τη μοιράζομαι»

Εδώ θα «κλέψουμε» το κόλπο των παππούδων μας που μας έλεγαν το εξής: όταν έπρεπε να μοιραστούμε ένα κομμάτι γλυκό, μια σοκολάτα ή ακόμα κι ένα παιχνίδι, τέσσερις απλές λέξεις τα έλεγαν όλα: «Ένας κόβει, ένας διαλέγει». Πάρτε, λοιπόν, τη θέση του διαιτητή και αφήστε τη μπάλα στη μεριά των παιδιών. Έτσι, το ένα παιδί θα κάνει τη μοιρασιά για να μην διαλέξει το άλλο το μεγαλύτερο κομμάτι. Απλό και αποτελεσματικό!

«Δεν μπαίνω στο αυτοκίνητο»

Έχετε όρεξη για τρέξιμο ή έστω βάδην; Την επόμενη φορά που θα υποψιαστείτε ότι το παιδί δεν θα μπει με τη θέλησή του στο αυτοκίνητο ξεκινήστε έναν μίνι αγώνα δρόμου για το ποιος θα φτάσει πρώτος μέχρι το αμάξι και θα καταφέρει να μπει μέσα. Φυσικά, θα το αφήνετε πάντα να κερδίζει!

Και όταν τα βρείτε σκούρα με τη ζώνη στο παιδικό καθισματάκι, φροντίστε να του αποσπάτε την προσοχή με ένα αστείο ή –ακόμα καλύτερα- ένα απ’ τ’ αγαπημένα του τραγουδάκια.

«Δεν θέλω να βουρτσίσω τα δόντια μου»

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Μία πιθανή λύση είναι να μεταφέρετε την… ευθύνη αλλού, όπως για παράδειγμα, «Ο γιατρός σού είπε να βουρτσίζεις τα δόντια σου 2 φορές τη μέρα. Το θυμάσαι; Αν το κάνεις, θα σου πει μπράβο την επόμενη φορά που θα πάμε». Δεν εγγυόμαστε ότι αυτό το τρικ «πιάνει» σε πολλά παιδιά αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

«Πάμε να παίξουμε τα ζωάκια;»: Σκεφτείτε το! Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, παίρνουμε κάποιες αστείες γκριμάτσες. Επιστρατεύστε τις για να μιμηθείτε τα ζώα και να κάνετε το βούρτσισμα, παιχνίδι. Το «άνοιξε το στόμα σου σαν λιοντάρι» είναι το ιδανικό κόλπο για να βουρτσίσει το παιδί τα πίσω δόντια και το «κάνε το χαμόγελο του κάστορα» για τα μπροστινά. Σ' αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και ο Ευγένιος Τριβιζάς με το βιβλίο του «Η Δόνα η Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας»- δοκιμασμένο κόλπο!

«Μαμά, μαμά, μαμά, μαμά…»

Η τεχνική του να διακόπτεις τον άλλον όταν μιλάει είναι κάτι στο οποίο τα περισσότερα παιδιά έχουν πάρει το πρώτο βραβείο, αφού θυμούνται όλα όσα έχουν να μας πουν όταν πάμε να αρθρώσουμε δυο κουβέντες με έναν ενήλικα. 

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ μόνος/ μόνη μου!»

Όταν οι εφιάλτες του παιδιού είναι καθημερινοί και το πρόβλημα του ύπνου σας έχει κουράσει, κάντε τα πάντα, παιχνίδι . Αν για παράδειγμα το παιδί «νομίζει» ότι κάτω απ’ το κρεβάτι του ζει ένα τέρας, φτιάξτε ένα σπρέι (που θα αποτελείται μόνο από λίγο νερό) και ψεκάστε τον σημείο που βρίσκεται το φάντασμα. 

«Δεν θέλω να φιλήσω τη γιαγιά/ τον παππού/ τον θείο κτλ…»

Δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να φιλάνε ή ν’ αγκαλιάζουν τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς που δεν θέλουν και σ’ αυτή τη θέση μένουμε ακόμα. Όμως, αυτό ενέχει τον κίνδυνο το παιδί απλώς να μην ασχολείται/ να μην χαιρετάει κανέναν συγγενή/ φίλο/ γνωστό μας που έρχεται σπίτι ή συναντάμε στον δρόμο. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση- πείτε για παράδειγμα στο παιδί «Η γιαγιά θέλει πολύ να σε φιλήσει, αλλά αν εσύ δεν θες, στειλ’ της ένα φιλάκι από μακριά ή χαμογελασέ της/ χαιρέτισέ την μόλις έρθει. Θα την κάνεις το ίδιο χαρούμενη.»
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)