Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του ύπνου στην ανάπτυξη των παιδιών.
Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια και συχνά το να τα πείσεις να πάνε για ύπνο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σχεδόν πάντα προτιμούν να παίζουν, να τρέχουν και να χοροπηδάνε αντί να ξεκουραστούν. Κι όμως, ακόμα κι αν φαίνεται πως δεν τρέχει τίποτα κι αν χάσουν μια-δυο ώρες ύπνο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι μάλλον «καταστροφικό»!
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η γνωστική, συναισθηματική και φυσική ανάπτυξη των παιδιών ευνοείται ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν νωρίς για ύπνο! Τι ακριβώς όμως σημαίνει «νωρίς»; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο ευεργετική ώρα ύπνου είναι μεταξύ 6 το απόγευμα και 9 το βράδυ.
Το ζητούμενο δεν είναι να πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο πριν ακόμα νυχτώσει, αλλά να εξασφαλίζουν μια-δυο επιπλέον ώρες ξεκούρασης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, παιδιά ηλικίας από 7 έως 11 ετών που πήγαιναν στο κρεβάτι τους μόνο μία ώρα πιο νωρίς από ό,τι συνήθως, ήταν πολύ πιο συγκεντρωμένα την επόμενη μέρα στο σχολείο και εκνευρίζονταν λιγότερο. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα πιο μικρά παιδιά τα οφέλη είναι ακόμα πιο σημαντικά! Άλλη έρευνα έδειξε ότι παιδιά ηλικίας 18 μηνών είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που εξέτασαν τις κινησεολογικές, γλωσσικές και λειτουργικές δεξιότητές τους όταν κοιμούνταν νωρίτερα από τις 10 το βράδυ!
Πώς μπορεί όμως ένας γονιός να βρει την ιδανική ώρα που πρέπει να βάζει για ύπνο το παιδί του; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το αν και πόσο κοιμάται στη διάρκεια της ημέρας και άλλους, λένε οι ειδικοί. ο μόνος τρόπος για να το ανακαλύψει κανείς είναι να κάνει δοκιμές -και αναπόφευκτα, λάθη. Μια μέθοδος είναι η εξής: Φροντίστε να βάζετε το παιδί για ύπνο 20 λεπτά νωρίτερα από ό,τι συνήθως για μερικές μέρες και παρατηρήστε τη συμπεριφορά του. Εάν αποκοιμιέται εύκολα, τότε μάλλον έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο και μπορείτε να αρχίσετε σιγά σιγά να το βάζετε στο κρεβάτι ακόμα πιο νωρίς.
Περισσότερα θέματα για παιδιά εδώ.