Για πολλά παιδιά και για τους γονείς τους η διαδικασία του διαβάσματος είναι επίπονη και χρονοβόρα. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το διάβασμα μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο και εποικοδομητικό αφήνοντας σε γονιό και μαθητή περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
- Το παιδί σας πρέπει να έχει συγκεκριμένο χώρο που διαβάζει στον οποίο θα έχει όσα χρειάζεται (τετράδια, μολύβια, μπογιές...)
- Καθορίστε μαζί με το παιδί σας την ώρα που θα ξεκινάει το διάβασμα του καθημερινά.
- Φτιάξτε “πρόγραμμα μελέτης” για όλη την εβδομάδα. Γράψτε τις μέρες και τις ώρες και δώστε στο παιδί να συμπληρώσει τις ασκήσεις και την ύλη που έχει για διάβασμα σε κάθε μάθημα.
- Κλείστε την τηλεόραση, το ράδιο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του.
- Χωρίστε τα τετράδια και τα ντοσιέ σε διάφορα χρώματα όπου το καθένα θα αναλογεί σε συγκεκριμένο μάθημα ώστε το παιδί να οργανώνεται καλύτερα.
- Ξεκινήστε το διάβασμα από τα μαθήματα που το δυσκολεύουν περισσότερο και τελειώστε με όσα είναι πιο εύκολα ή πιο ευχάριστα για το παιδί.
- Κάθε φορά που το παιδί σας θα τελειώνει ένα μάθημα ζωγραφίστε κάτι ή κολλήστε ένα αυτοκόλλητο πάνω στο “πρόγραμμα μελέτης” και δίπλα στην ονομασία του συγκεκριμένου μαθήματος.
- Ενισχύστε τα παιδιά σας να ελέγχουν και να διορθώνουν τα γραπτά τους στο τέλος κάθε άσκησης.
- Όταν ζητούν τη βοήθεια σας μην αναλαμβάνετε να κάνετε εσείς την άσκηση. Δώστε τις κατάλληλες οδηγίες στο παιδί σας και ενισχύστε το να τις ολοκληρώσει μόνο του.
- Επιβραβεύεται λεκτικά το παιδί σας κάθε φορά που καταφέρνει κάτι.
- Ενισχύστε το δίνοντας του κίνητρα. Συμφωνείστε με το παιδί σας να έχει “αντάλλαγμα”όταν τελειώνει τα μαθήματα του γρήγορα και σωστά. Αυτό το αντάλλαγμα μπορεί να είναι είτε περισσότερος ελεύθερος χρόνος, είτε να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι που του αρέσει ή να έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι που του αρέσει ακόμα και αν είναι να δει λίγη ώρα τηλεόραση.
Κέλλυ Ταβουλάρη, kidlab.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.