7 ταινίες για να μάθει το παιδί ιστορία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Έξοδος 1826 («Παιδιά της Σαμαρίνας»)



Λόγω επικαιρότητας, ξεκινάμε με μία ολοκαίνουργια ελληνική παραγωγή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα. Ο λόγος για την ταινία «Έξοδος 1826», η οποία βγήκε στους κινηματογράφους στις αρχές αυτού του έτους, χωρίς ωστόσο να πάρει την προβολή που της άξιζε, αλλά με καλές κριτικές από το κοινό που την παρακολούθησε.

Η ιστορία, όπως διαβάζουμε στο κανάλι Aratos Films στο YouTube, αφορά 120 άντρες από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον αγώνα για την απελευθέρωση. Η ταινία βασίζεται στο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δείτε τους Δημήτρη Παπαδόπουλο, Λεωνίδα Κακούρη, και Μαρία Ανδρούτσου.

Αναζητήστε την ταινία στα video club.

Επίσης, αν θέλετε να επιμείνετε στο θέμα της Ελληνικής Επανάστασης, κλασικές ελληνικές ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε με το παιδί είναι, βέβαια, ο «Παπαφλέσσας» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο, η «Μαντώ Μαυρογένους» με τη Τζένη Καρέζη να συναρπάζει με τον στόμφο της, αλλά και «Η Δίκη των Δικαστών» αναφερόμενη στην περίφημη δίκη του Κολοκοτρώνη, με τον Νίκο Κούρκουλο να πρωταγωνιστεί.

Δεν συμπεριλάβαμε ελληνικές ταινίες όπως αυτές στην παρακάτω λίστα, γιατί αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα τις πετύχετε, στις μεγάλες εθνικές επετείους, στα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης.

Mr. Peabody & Sherman



«Πού θα πάμε σήμερα, κύριε Πίμποντι;» -«Όχι πού, Σέρμαν. Πότε!»

Αν δεν έχετε δει το εξαιρετικό αυτό animation, ίσως να μην πειστείτε για τον ιστορικό του χαρακτήρα. Κι όμως, με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο, ο μπαμπάς-σκύλος Mr. Peabody και ο μικρούλης υιοθετημένος γιος του Sherman ταξιδεύουν με την χρονομηχανή τους σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας και βρίσκονται στην Τροία λίγο πριν τον μυθικό πόλεμο, στο Παρίσι της Μαρίας Αντουανέτας, στη Φλωρεντία του Λεονάρντο ντα Βίντσι κ.α. Σίγουρα, δεν «διδάσκει» ιστορία με την στενή έννοια, καθώς αγγίζει επιφανειακά μόνο κάποια σημαντικά γεγονότα, όμως «ανοίγει» τους ορίζοντες του παιδιού, διεγείροντας όσο χρειάζεται το ενδιαφέρον του, για να ψάξει μετά σε βάθος όσο σημεία της ταινίας επέλεξε.

Αναζητήστε την μεταγλωττισμένη στα video clubs.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος



Ουκ ολίγες φορές έχουμε μιλήσει για τη συγκεκριμένα σειρά βιβλίων και κινουμένων σχεδίων που συντρόφευσε τα παιδικά μας χρόνια και πώς όχι, άλλωστε, αφού παραμένει μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Με απλά και κατανοητά λόγια αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του κόσμου, του ανθρώπινου είδους, των επιστημών κ.λ.π. Και -με εξαίρεση την κακή για τα σημερινά δεδομένα ποιότητα εικόνας- είναι σίγουρα από τα καλύτερα βίντεο που μπορεί να δει το παιδί σας στο YouTube.

Η Μελωδία της Ευτυχίας



Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το οσκαρικό αριστούργημα και τη φανταστική Julie Andrews που υποδύεται τη νταντά της οικογένειας φον Τραπ; Κι αν δεν έχετε δει την εν λόγω ταινία, κάποιοι ίσως θυμάστε από τα δικά σας παιδικά χρόνια την αλησμόνητη Αλίκη Βουγιουκλάκη, να ανεβάζει για δύο χρονιές την ομώνυμη παράσταση στο θέατρο Αλίκη (μπορείτε να την ξαναδείτε όλη εδώ):



Και μη μας πείτε ότι χάρη σε αυτήν δεν πήρατε μια καλή γεύση των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έστω κι αν η ταινία εκτυλίσσεται στη ναζιστική Αυστρία και όχι στην Ελλάδα.

Αναζητήστε την στα video clubs.

Αρχαία Μυθολογία: 10 ελληνικοί μύθοι



Σύμφωνοι, άλλο πράγμα η ιστορία και άλλο η μυθολογία. Και δύσκολα ένα μικρό παιδί μπορεί να ξεχωρίσει ότι η πρώτη απλά καταγράφει την πραγματικότητα, ενώ η δεύτερη κατά κάποιον τρόπο τη συμπληρώνει. Ωστόσο, τουλάχιστον ως προς την ελληνική μυθολογία, γεγονός είναι ότι αναδεικνύει πραγματικά, ιστορικά γεγονότα, άρα είναι εξίσου σημαντική τόσο για να διδάξει όσο και για να εμπνεύσει τα παιδιά. Η παραπάνω σειρά ελληνικών μύθων, λοιπόν, προβάλει μέσω ολιγόλεπτων κινουμένων σχεδίων, τις ιστορίες των 12 θεών του Ολύμπου, του Ηρακλή, του Τρωικού Πολέμου, του Ιάσωνα, του Περσέα, του Θησέα κ.ο.κ.

Θα την απολαύσετε στο YouTube.

Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες



Αντίστοιχης φιλοσοφίας και ο Αστερίξ, με την παραπάνω ταινία να βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο –αν και ίσως να δίνει λίγη παραπάνω έμφαση στον έρωτα του Καψουρίξ με την πανέμορφη πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, παρά στους καθαυτούς αγώνες. Σε κάθε περίπτωση, με τους Αστερίξ και Οβελίξ να έχουν αναλάβει την προπόνησή του, η ταινία θα δώσει στο παιδί μια άκρως απολαυστική γεύση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τουλάχιστον τους φαντάστηκε ο Ρενέ Γκοσινί και στον βαθμό που το έχει κάνει για κάθε άλλο «Αστερίξ» που αγγίζει ιστορικά θέματα.

Αναζητήστε την στα video clubs.

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ του Τσάρλι Τσάπλιν



 «Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους και η καλή μας γη είναι πλούσια και μπορεί να παρέχει σε όλους.»

Με αυτά και πολλά ακόμα όμορφα λόγια, ο εκπληκτικός δικτάτορας του Τσάρλι Τσάπλιν είναι από τις ταινίες που όλοι πρέπει να δούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Στην πικρή αυτή κωμωδία ο Τσάπλιν υποδύεται έναν διπλό ρόλο: τον αρχηγό ενός φασιστικού καθεστώτος, που ξεκάθαρα αναφέρεται στον Αδόλφο Χίτλερ, και έναν απλό πολίτη αυτού του κράτους που τυχαίνει να είναι εβραίος κουρέας. Πρόκειται για μια εξαιρετική αντιπολεμική σάτιρα που μπορεί να παρακολουθήσει και ένα παιδί στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού, αν ξεπεράσει την ασπρόμαυρη εικόνα που πιθανώς το ξενίσει.

Αναζητήστε την στα video clubs.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)