Ταινίες, παιδικές σειρές, ειδήσεις, φαγητά από άλλες χώρες, facebook … μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μυούνται καθημερινά και από πολύ μικρές ηλικίες στην ιδέα ενός ενιαίου κόσμου πάνω στον πλανήτη. Πως όμως καταφέρνουν να διαχειριστούν αυτά τα μηνύματα; Πως μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να κατανοήσουν και να αγκαλιάσουν διαφορετικές κουλτούρες και αξίες; Πως θα μπορέσουν να αναπτύξουν και να διαμορφώσουν την προσωπική τους ταυτότητα ανάμεσα σε τόσες πολλές και διαφορετικές επιρροές;
Απο την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου nutrimed.gr
1. Ταξιδεύοντας με τα παιδιά σας… από το σπίτι. Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του χώρου. Τοποθετήστε έναν παγκόσμιο χάρτη σε ένα σημείο του σπιτιού όπου το επισκέπτεται πολύ συχνά όλη η οικογένεια, ώστε να αποσπά συνέχεια το ενδιαφέρον σας. Κάθε φορά που ένα καινούριο μέρος, χώρα ή πόλη εμφανίζεται στο λεξιλόγιο του σπιτιού μέσα από μια ταινία, τις ειδήσεις ή μια σειρά, αναζητήστε το μαζί πάνω στο χάρτη και σημειώστε το με μια πινέζα. Στη συνέχεια μπορείτε να ταξιδέψετε στις συνήθειες και την κουλτούρα της χώρας ή της πόλης αυτής διαβάζοντας ιστορίες και παραμύθια, αναζητώντας εικόνες και παραδοσιακά αντικείμενα της περιοχής, μαγειρεύοντας φαγητά και παίζοντας παιχνίδια, παραλληλίστε τον τρόπο ζωής ξένων χωρών με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας (ορεινές vs παραθαλάσσιες ή νησιώτικες κοκ).
2. Συζητήστε. Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα τα παιδιά έρχονται σε επαφή συνεχώς με δύσκολες έννοιες και ειδήσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Συναναστρέφονται καθημερινά συμμαθητές και φίλους από διαφορετικές χώρες του κόσμου και διαφορετικές κουλτούρες. Ανοίξτε μια συζήτηση στα παιδιά σας για να ακούσετε τις απορίες τους. Αναζητήστε τις χώρες που σας αναφέρουν μαζί στο χάρτη και συζητήστε μαζί τους πως πιστεύουν πως μπορεί να ζουν τα παιδιά στις χώρες αυτές.
3. Χρησιμοποιήστε μουσικά μηνύματα. Ακούστε μουσικές από όλον τον κόσμο μαζί με τα παιδιά σας όταν κάνετε δουλειές ή όταν μαγειρεύετε. Παρατηρήστε τις διαφορετικές προφορές, μεταφράστε μαζί στίχους, αναζητήστε διαφορετικούς ρυθμούς στις μουσικές και πως αυτοί μπορεί να συνδέονται με την ιστορία του κάθε τόπου.
4. Πηγαίνετε κινηματογράφο. Πόσες φορές έχετε δει με τα παιδιά σας ξενόγλωσσες ταινίες. Θυμηθείτε κάθε φορά να κάνετε μια μικρή συζήτηση για συνήθειες και γεγονότα της ταινίας τα οποία συνδέονται με τη διαφορετική κουλτούρα των ανθρώπων. Πως φαίνεται να ζουν τα παιδιά, τι τρώνε, πως πηγαίνουν στο σχολείο και γιατί. Μπορείτε να σχεδιάσετε μάλιστα μετά την προβολή της ταινίας να μαγειρέψετε ένα γεύμα εμπνευσμένο από τη χώρα που είδατε στην ταινία.
5. Χρησιμοποιήστε τις ξένες γλώσσες. Μπορεί η εκμάθηση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών να είναι μέσα στο πρόγραμμα του παιδιού σας. Αφήστε τα ίδια να σας μεταφέρουν τις γνώσεις τους ή παίξτε παιχνίδια με ξένες λέξεις για να κατανοήσετε τον κόσμο τους και για να τους μάθετε πως μπορούν να χρησιμοποιούν τις ξένες γλώσσες στην καθημερινότητά τους π.χ. intrenet.
Τα παιδιά μεγαλώνουν έτσι κι αλλιώς σε ένα περιβάλλον όπου η έννοια του χώρου διευρύνεται και καλλιεργείται η ιδέα ενός πολίτη του κόσμου. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να προβληματιστεί πάνω στα μηνύματα αυτά, να πάρει πληροφορίες και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.