Ονομασίες που τις αναφέρουμε καθημερινά όσοι ζούμε και κινούμαστε στην ελληνική πρωτεύουσα. Πολλοί μάλιστα ζουν και εργάζονται για χρόνια σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο αγνοούν πλήρως σημαντικά ιστορικά στοιχεία που τις αφορούν όπως και την προέλευση της ονομασίας τους.
Κολωνάκι
Η περιοχή αυτή του κέντρου της Αθήνας φέρει το όνομά της από το ομώνυμο κολωνάκι που, μαζί με άλλα, τοποθετούσαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ως στοιχείο αποτροπής λοιμών, ασθενειών και θεομηνιών. Αυτή η μικρή κολώνα βρισκόταν παλαιότερα στην πλατεία Δεξαμενής και αργότερα τοποθετήθηκε στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, επίσημο όνομα της πλατείας Κολωνακίου.
Παγκράτι
Ονομάστηκε έτσι από τον Παγκράτιο Ηρακλή ή τον θεό Παγκράτη του οποίου ναός υπήρχε στην περιοχή, ενώ μια λιγότερο πειστική εκδοχή θέλει το όνομα νεότερο, να προέρχεται από κάποιον μοναχό Παγκράτιο που έζησε στην περιοχή κατά την Τουρκοκρατία.
Εξάρχεια
Ολόκληρη η συνοικία αυτή των Αθηνών, πήρε την ονομασία της από κάποιο Έξαρχο με καταγωγή από την Κόνιτσα, που κατά τα χρόνια του Γεωργίου Α' είχε παντοπωλείο στην γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.
Μετς
Οφείλει το όνομά της σε μία μπυραρία με το όνομα «Μετς» που έχτισε το 1883 ο Κάρολος Φιξ και διέθετε την μπίρα που έφτιαχνε στο εργοστάσιό του στην Αθήνα. Η ονομασία της μπιραρίας προήλθε από τη γαλλική πόλη Μετς όπου έγινε η τελευταία μάχη του γαλλο-πρωσικού πολέμου το 1871 και στην οποία είχαν λάβει μέρος και Έλληνες εθελοντές. Στις αρχές του 20ου αιώνα η συνοικία λεγόταν και «Παντρεμενάδικα», λόγω του ότι ήταν τόπος για ερωτικά ραντεβού και καταφύγια παράνομων δεσμών στις ξύλινες πρόχειρες κατασκευές που υπήρχαν στην περιοχή.
Κουκάκι
Ο Κουκάκης Γεώργιος, ένας εργοστασιάρχης σιδερένιων κρεβατιών, που πρώτος έκτισε σπίτι στην περιοχή αυτή και της έδωσε το όνομά της που με τον καιρό έγινε Κουκάκι. Το σπίτι αυτό βρισκόταν στην ανατολική γωνία των οδών Δημητρακοπούλου και Γεωργ. Ολυμπίου και κατεδαφίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα.
Μεταξουργείο
Η ονομασία της προήλθε από εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που ιδρύθηκε εκεί το 1835. Το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στην ημιτελή οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού (που διατηρείται ακόμα και σήμερα στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου, Γιατράκου).
Το Μεταξουργείο είναι από τις παραδοσιακές συνοικίες της Αθήνας και από εκεί ξεκινούσαν οι αποκριάτικες «ατραξιόν» της παλιάς πόλης όπως το«Γαϊτανάκι».
Γκύζη
Η περιοχή αριστερά της λεωφόρου Αλεξάνδρας χρωστά το όνομά της σε έναν δρόμο στον οποίο είχε δοθεί τιμητικά από το δήμο της Αθήνας το όνομα του Τήνιου γλύπτη Νικολάου Γύζη. Η παράφραση του ονόματος του Γύζη σε Γκύζη οφείλεται στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ζωγράφου κατά την περίοδο που διέμενε στην Γερμανία, όπου εξαιτίας των λατινικών χαρακτήρων από Γύζης μετατράπηκε σε Γκύζης. Η συνοικία πήρε αυτή την ονομασία από το 1925.
Ζωγράφου
Πήρε το όνομα της όταν το 1919 άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια στα οικόπεδα του «Ζωγράφου», ενός βουλευτή στο κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη ο οποίος είχε αγοράσει μία μεγάλη έκταση στην περιοχή την οποία στη συνέχεια ρυμοτόμησε σε οικόπεδα και πουλούσε με δόσεις 112 δρχ. το μήνα. Δέκα χρόνια μετά τα σπίτια είχαν φτάσει 100.
Πετράλωνα
Το τμήμα της συνοικίας που βρίσκεται δυτικά των γραμμών στα παλιά χρόνια ονομαζόταν Κατσικάδικα επειδή εκεί σύχναζαν πολλοί αιγοβοσκοί οι οποίοι περιφέρονταν με τις κατσίκες τους στους δρόμους και μοίραζαν το γάλα στους κατοίκους. Αυτή η ονομασία διατηρήθηκε μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου του 1925, καθώς εκείνη την ημερομηνία απαγορεύτηκε με νόμο η κυκλοφορία των κατσικιών μέσα στην πόλη και οι αιγοβοσκοί άρχισαν ν' αποσύρονται σε άλλες εξοχικές περιοχές. Από τότε η περιοχή έλαβε το σημερινό της όνομα που οφείλεται στα μεγάλα πέτρινα αλώνια που δημιουργήθηκαν μετά την ισοπέδωση του γεμάτου από βράχους εδάφους της περιοχής.
Κυψέλη
Το όνομά της έχει τις ρίζες του στους μεσαιωνικούς χρόνους όπου εμφανίζεται με τις εκδοχές Διψέλι και Γυψέλι, χωρίς να είναι αποσαφηνισμένη η ονοματοδοσία της. Και μ΄αυτά τα ονόματα η συνοικία εμφανίζονταν ως τα μέσα του 19-ου αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου όμως επικράτησε η ονομασία Κυψέλη από το Γυψέλη που πιθανόν με την σειρά του να προέρχονταν από το πλήθος των Γυπών που εμφανίζονταν στα γειτονικά Τουρκοβούνια.
Περισσότερες ιστορίες λέξεων εδώ.