Το ίντερνετ δεν είναι γιατρός
Πολλές μαμάδες, μέσα στην απόγνωσή τους να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί το παιδί της, θα ψάξουν στο ίντερνετ, «ξεψαχνίζοντας» μπλογκ και ιστοσελίδες στα οποία άλλες μαμάδες έχουν μοιραστεί μία αντίστοιχη εμπειρία. Κάθε παιδί, όμως, είναι διαφορετικό και τα συμπτώματα ή οι ενοχλήσεις που αισθάνεται μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες και να απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.
Μην εμπιστεύεστε λύσεις που διαβάζετε διαδικτυακά και μην ντρέπεστε να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρο αντί να ανοίξετε τον υπολογιστή- ακόμα κι αν είναι 3 το ξημέρωμα! Το να εφαρμόσετε κάτι που βρήκατε... γκουγκλάροντας, μπορεί να ενέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας.
Αλλά ούτε και η γιαγιά!
Μπορεί σε μας να «έπιαναν» κάποια από τα γιατροσόφια της όταν ήμαστε μικρά, όμως το να εφαρμόζουμε πρακτικές που βασίζονται στην εμπειρία της μαμάς μας και όχι σε κάποια ιατρική συμβουλή, δεν είναι συνετό. Το να ντύνουμε το παιδί ακόμα πιο ζεστά όταν έχει πυρετό για να ιδρώσει περισσότερο, είναι ένα γνωστό λάθος που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και από… μαμά σε μαμά.
Μην δίνετε και (μην ζητάτε) συνεχώς αντιβίωση
Η αντιβίωση δεν είναι νερό. Δυστυχώς, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις υπερσυνταγογράφησης και κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη, που «παίρνει μπάλα» φυσικά και τα παιδιά μας. Οι γονείς τείνουν να χορηγούν στο παιδί αντιβίωση ακόμα κι αν δεν την χρειάζεται πραγματικά ή ακόμα και αν δεν την έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός (μπορεί για παράδειγμα να έχει «ξεμείνει» από παλιά). Εκτός αυτού, τείνουν να πιέζουν τον παιδίατρο να «γράψει» αντιβίωση στο παιδί, ακόμα κι αν εκείνος το αρνείται.
Έτσι, όμως, δεν καταλαβαίνουν ότι «αυξάνουν την ανθεκτικότητα των μικροβίων κι έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί θα χρειαστεί πραγματικά ένα αντιβιοτικό, ο γιατρός θα χρειαστεί να χορηγήσει ένα πολύ πιο δυνατό για να καταπολεμήσει το μικρόβιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να βλέπετε το παιδί άρρωστο, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται πραγματικά αντιβίωση, μην το ξεχνάτε αυτό.
Αν το παιδί κάνει πυρετό, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!
Όπως αναφέρει και η παιδίατρος Γρηγορία Παφίτου, ο πυρετός δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό ούτε επιδεινώνει τη νόσο που τον προκαλεί. Η απώλεια υγρών από τον οργανισμό και πιθανώς η μειωμένη όρεξη του παιδιού είναι τα άμεσα αποτελέσματά του, χωρίς φυσικά να είναι ανησυχητικά. Ξεπεράστε, λοιπόν, την… πυρετοφοβία και μην αγχώνεστε με τα πρώτα δέκατα που βλέπετε να ανεβαίνουν στο θερμόμετρο.
Στις (σπάνιες) περιπτώσεις που ο πυρετός δεν υποχωρεί ή που έχει φτάσει τους 39 βαθμούς, η επικοινωνία με τον παιδίατρο κρίνεται απαραίτητη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με τη σωστή αγωγή.
«Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στον μικρό μια που ήρθαμε;»
Κάθε παιδί πρέπει να εξετάζεται σωστά και όχι βιαστικά για να μπορέσει ο γιατρός να βγάλει μια σωστή διάγνωση. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά κλείστε διπλό ραντεβού στον παιδίατρο και μην του ζητάτε να «ξεπετάξει» στα γρήγορα την εξέταση του άλλου παιδιού. Η βιαστική εξέταση σημαίνει και βιαστική διάγνωση!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.