ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

2/4/17

6 καθημερινές δραστηριότητες για παιδιά με ΔΕΠΥ που θα τα βοηθήσουν να αυξήσουν την προσοχή τους!Πώς μπορούμε μέσα από καθημερινές δραστηριότητες να βοηθήσουμε τα παιδιά με Διάσπαση συγκέντρωσης να επικεντρώσουν τη προσοχή τους;
Της Άσπας Μητρακάκη, ειδικής παιδαγωγού - Κοινωνικής Ανθρωπολόγου, ειδικευμένης στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, http://dyslexiaathome.blogspot.com
Οι γονείς που έχουν παιδιά με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής αναζητούν τρόπους που τα παιδιά τους μπορούν να καταφέρουν να ολοκληρώσουν μια εργασία που θα τους αναθέσουν, εκπαιδεύοντας τα έτσι στη διατήρηση της συγκέντρωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσα στη καθημερινή ζωή που χαρίζουν τέτοιες ευκαιρίες! Μια επιλογή 6 απλών δραστηριοτήτων προτείνεται στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους να βελτιώσει τη συγκέντρωση του.
1. Να ταΐσει το κατοικίδιο!
Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί με ΔΕΠ να ολοκληρώσει γρήγορα μια εργασία με ένα μόνο βήμα. Να ανανεώσει το νερό του σκύλου ή να βάλει τροφή στο μπολάκι της γάτας είναι εύκολο και γρήγορο και έχει το πλεονέκτημα ότι το παιδί θα πάρει μόνο μια οδηγία την οποία θα μπορεί να τη θυμηθεί και να την ακολουθήσει. Επίσης έτσι δημιουργείτε τις συνθήκες για ανάπτυξη του αισθήματος της υπευθυνότητας!
2. Η αλληλογραφία του σπιτιού!
Άλλη μια πολύ συγκεκριμένη εργασία που μπορεί εύκολα να κάνει το παιδί με ΔΕΠ. Ζητήστε του να φέρει την αλληλογραφία και να την βάλει σε συγκεκριμένο μέρος. Μπορεί να τελειώσει αυτή τη δουλειά με το να κατηγοριοποιήσει την αλληλογραφία πχ. στα πρόσωπα που απευθύνεται, λογαριασμούς, γράμματα κτλ.
3. Να βγάλει βόλτα το σκύλο!
Στα παιδιά με ΔΕΠ το εσωτερικό τους ρολόι που προειδοποιεί αν έχουν καθυστερήσει και μετρά το χρόνο δεν ανταποκρίνεται σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο και συνεχώς να καθυστερούν ή να μην προλαβαίνουν μη μπορώντας να τηρήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτό που θα βοηθούσε είναι μια γνωστή ρουτίνα για το παιδί την οποία κάνει συστηματικά και τον προσανατολίζει στο χρόνο. Αντι να του πείτε λοιπόν "Σε 15 λεπτά πρέπει να φύγουμε για το μάθημα κιθάρας" πείτε του "Βγάλε το σκύλο βόλτα στο τετράγωνο και γύρισε στο σπίτι". Αν θέλετε ρυθμίστε το ξυπνητήρι ενός κινητού τηλεφώνου που θα του δώσετε μαζί για να χτυπήσει στο σωστό χρόνο!
4. Σκουπίζοντας με την ηλεκτρική σκούπα!
Αυτή η καθημερινή εργασία κρατά το παιδί συγκεντρωμένο. Πρώτα δείξτε του πως να σκουπίσει. Τονίστε ότι θέλετε να σκουπίσει και τα "δύσκολα" σημεία. Ορίστε το μέρος του σπιτιού που θα σκουπίσει πχ. το δωμάτιο του, το σαλόνι και μην πείτε "Σκούπισε το σπίτι" καθώς είναι μια γενική οδηγία που θα πανικοβάλει το παιδί. Μπορείτε να κάνετε από πριν μια λίστα με 2-3 πράγματα που πρέπει να κάνει ώστε να ξέρει πότε έχει τελειώσει!
5. Στρώνω το τραπέζι!
Να στρώσει το τραπέζι ένα παιδί με ΔΕΠ μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Σπάστε σε μικρά βήματα το τι πρέπει να κάνει. Δώστε ξεκάθαρες και σύντομες οδηγίες πχ. "Βγάλε 4 πιάτα και 4 πιρούνια". Οι δραστηριότητες που μπορούν να χωριστούν σε βήματα είναι πολύ βοηθητικές για να εκπαιδευτεί το παιδί να διατηρεί τη προσοχή του. Αν θέλετε εκτυπώστε μια εικόνα με ένα έτοιμο, στρωμένο τραπέζι ώστε να μπορεί να βλέπει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα!
6. Βάζω μανταλάκια στα ρούχα!
Συνεργαστείτε με το παιδί με ΔΕΠ και απλώστε μαζί τα ρούχα. Αναθέστε του να βάζει τα μανταλάκια στα ρούχα μόλις εσείς τα απλώνετε. Έτσι ενισχύετε και την αίσθηση της κοινής εργασίας που είναι πολύ σημαντική αφού τα παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ομαδικές δραστηριότητες.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger