Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε και έχουμε παίξει ως παιδιά το γνωστό παιχνίδι "όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα...". Ώρες ολόκληρες μπορεί να καθόμασταν για να παίξουμε με όλα τα γράμματα του αλφαβήτου, ψάχνοντας λέξεις για κάθε κατηγορία και όταν τα εξαντλούσαμε, ξεκινούσαμε πάλι από την αρχή για να πάρουμε τη ρεβάνς! Παρότι πλέον τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερες επιλογές παιχνιδιών, εξακολουθούν να διασκεδάζουν προσπαθώντας να βρουν πρωτότυπες λέξεις που οι άλλοι δε θα έχουν βρει για να πάρουν περισσότερους πόντους!
Αφού γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες, λοιπόν, εύκολα μπορούμε να παίξουμε στην τάξη μια παραλλαγή του παιχνιδιού, το ίδιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική, που ωστόσο θα μας βοηθήσει να μάθουμε καλύτερα τα μέρη του λόγου ή να τα θυμηθούμε. Η λογική είναι ακριβώς η ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι οι κατηγορίες των λέξεων. Αντί για το όνομα, το ζώο κ.ο.κ. ψάχνουμε ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, μετοχές, επιρρήματα, αντωνυμίες, ακόμα και προθέσεις ή συνδέσμους (στα άρθρα και τα επιφωνήματα ίσως είναι λιγότερες οι επιλογές). Κι έτσι τα μέρη του λόγου γίνονται παιχνιδάκι! ;-)
Το παιχνίδι παίζεται ως εξής:
1. Χωριζόμαστε σε ομάδες των 2-4 μελών (αν έχουμε λίγα παιδιά παίζουμε ατομικά)
2. Διαλέγουμε στην τύχη τα 5 πρώτα γράμματα με τα οποία θα παίξουμε. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών και μετά τα υπόλοιπα με τυχαία επιλογή, να κάνουμε κλήρωση με χαρτάκια, να λέει κάποιος την αλφαβήτα από μέσα του και όταν κάποιος τον σταματάει λέγοντας στοπ, να ανακοινώνει το γράμμα στο οποίο σταμάτησε κ.ά.)
3. Βρίσκουμε λέξεις από αυτά τα 5 γράμματα για την κατηγορία με την οποία παίζουμε (π.χ. ουσιαστικά), στο χρόνο που έχουμε συμφωνήσει να δίνουμε (εμείς αρχικά είπαμε να δώσουμε 2 λεπτά, αλλά όλες οι ομάδες τελείωναν νωρίτερα οπότε το μειώσαμε στο 1,5 λεπτό)
4. Σταματάμε, διαβάζουμε φωναχτά τις λέξεις που βρήκαμε και δίνουμε τους πόντους που αναλογούν σε κάθε απάντηση (η ομάδα παίρνει 2 πόντους για κάθε μοναδική απάντηση, 1 πόντο σε περίπτωση που έχουν κοινή απάντηση με άλλη ομάδα και κανέναν αν δεν έχουν βρει κάποια ή αν δεν είναι το μέρος του λόγου που ζητείται).
5. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για όσους γύρους αντέχουμε και στο τέλος κάνουμε το συνολικό άθροισμα για να βρούμε το νικητή (στο έντυπο παρακάτω έβαλα 3 γύρους για να είναι σχετικά σύντομο το παιχνίδι, αλλά μπορείτε να ορίσετε εσείς στους πόσους γύρους τελειώνει το παιχνίδι σας).
Είναι πολύ απλό, μπορούμε να το παίξουμε με τις περισσότερες τάξεις και δε χρειάζεται καμία προετοιμασία. Κάθε ομάδα χρειάζεται μόνο ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι. Τα παιδιά σχεδιάζουν επιτόπου τις γραμμές και τις στήλες που θα τους πούμε και ξεκινάμε να παίζουμε! Αν θέλουμε μοιράζουμε ένα έντυπο που θα έχει έτοιμα τα πινακάκια, όπως αυτά που θα βρείτε παρακάτω. Στο ένα έχω προεπιλέξει τρία μέρη του λόγου με τα οποία παίζουμε πιο συχνά, τα ουσιαστικά, τα επίθετα και τα ρήματα. Στο άλλο έχω αφήσει κενό το κουτάκι για να διαλέγουμε όποιο μέρος του λόγου θέλουμε εκείνη τη στιγμή.
Πατήστε σε κάθε εικόνα για το αντίστοιχο έντυπο
Οι δυνατότητες που έχουμε μ' αυτό το παιχνίδι είναι πραγματικά αμέτρητες. Για την πιο εύκολη εκδοχή παίζουμε με τα μέρη του λόγου γενικά, επιλέγοντας 2-3 κάθε φορά ή όσα έχουμε μάθει ως εκείνη την ώρα. Μπορούμε, όμως, να το δυσκολεύουμε όσο περνάει ο καιρός και να παίζουμε με τα διάφορα είδη ουσιαστικών ψάχνοντας να βρούμε από το ίδιο γράμμα ένα πρόσωπο, ένα ζώο ή φυτό, ένα πράγμα, μία κατάσταση, μία ενέργεια, μια ιδιότητα ή να ψάχνουμε ρήματα ενεργητικής και παθητικής φωνής, μετοχές κλιτές και άκλιτες, επιρρήματα χρονικά, τοπικά, ποσοτικά κ.ο.κ. Τέλειος τρόπος για να μάθουμε, να θυμηθούμε και να εξασκηθούμε περισσότερο στα μέρη του λόγου παίζοντας!
ideesgiadaskalous.blogspot.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.