Γιατί δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας αυτές τις τρεις φράσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Συχνά, όταν τα παιδιά μας βγάζουν «εκτός εαυτού» λέμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε, που όμως μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά.
Και μπορεί, όταν ηρεμήσουμε να ξεχάσουμε τι έχουμε πει, θεωρώντας το συμβάν λήξαν, όμως δεν ισχύει το ίδιο με τα παιδιά που έχουν αποτυπώσει στο μυαλό τους τα πάντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, όσο δύσκολο κι αν είναι στην πράξη, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν σε στιγμές έντασης ή θυμού να εκστομίζουν στα παιδιά τους τις εξής τρεις φράσεις:

1. «Με έχεις τρελάνει!»
Πιθανόν η φράση αυτή να μην φαντάζει τόσο...τρομερή, όμως στο παιδί δημιουργούνται ενοχές ότι ευθύνεται γι’ αυτό που σας συμβαίνει. Οφείλετε να του εξηγήσετε τι σας ενοχλεί στην συμπεριφορά του αλλά και πώς μπορεί να την αλλάξει.

2. «Ποιο είναι το πρόβλημά σου;»
Το παιδί δεν έχει κάποιο «πρόβλημα» όταν συμπεριφέρεται περίεργα, απλώς δεν γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Ακούγοντας αυτή τη φράση, υποθέτει ότι τελικά έχει κάποιο πρόβλημα το οποίο όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί. Ενδεχομένως αυτή η επισήμανση να του δημιουργήσει αισθήματα ντροπής αλλά και ανασφάλειας. Στον αντίποδα λοιπόν μπορείτε να του ζητήσετε να μη φωνάζει γιατί δεν σας αρέσει.

3. «Σταμάτα να φωνάζεις αλλιώς...»
Με όποια διάθεση κι αν την πείτε, φαντάζει ως απειλή. Επιπλέον δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει. Τι είδους τιμωρία μπορεί να υποστεί. Όμως αν το παιδί ακούει έμμεσες απειλές από μικρό, μεγαλώνοντας θα έχει διδαχθεί να ζητάει αυτό που θέλει μέσω της επιθετικότητας και του εκφοβισμού. Μία καλή εναλλακτική για να πείτε στο παιδί σας να σταματήσει κάτι που κάνει εξηγώντας το λόγο που θέλετε να το κάνει αυτό.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ΄ ότι πιστεύουμε. Το ζητούμενο είναι να δέχονται τα σωστά ερεθίσματα που θα καλλιεργούν τη σκέψη αλλά και το πνεύμα τους. Ως γονείς οφείλουμε να δίνουμε το σωστό παράδειγμα, δείχνοντας υπομονή και επιμονή.
Ειδικά τα πρώτα χρόνια που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού, ο ρόλος μας είναι καθοριστικός. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα νιώσετε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι, πάρτε βαθιές ανάσες, και σκεφτείτε τι δεν πρέπει να πείτε στο παιδί σας (όσο κι αν σας προκαλεί).

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)