Aρνητικές σκέψεις: Ίσως ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας γαλήνη, αλλά και την αποτελεσματικότητά μας σε όλα τα πεδία της ζωής. Δεν είναι βέβαια πάντα στον έλεγχό μας και οι δαίδαλοι του μυαλού εύκολα ακολουθούν τις δικές τους διαδρομές, οι ειδικοί όμως έχουν βρει τουλάχιστον έναν τρόπο να κρατάμε μακριά τις αρνητικές σκέψεις.
Η συμβουλή των coaches
Η αδράνεια είναι η χειρότερη πρακτική όταν γύρω μας η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, όταν η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη, όταν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, ο Richard Mollica, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δίνει μόνο μία συμβουλή:
“Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτός πρέπει να είναι ο πιο σημαντικός στόχος ανθρώπων που έχουν υποστεί κάποιο τραύμα“.
Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι στενοχωριούνται ή φοβούνται, αποσύρονται και κλείνονται στον εαυτό τους, εξηγεί ο ειδικός. Αυτό μπορεί να κατευνάσει τα συναισθήματα που νιώθετε, αλλά δε σας βοηθάει να οδηγηθείτε έξω έξω από το ψυχικό χάος.
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν από ένστικτο πως, όταν παραμένουν απασχολημένοι, όχι μόνο έρχονται τελικά πιο κοντά στους στόχους τους, αλλά πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν ψύχραιμοι.
Αντιμετωπίστε έμπρακτα το άγχος
Το χρόνιο άγχος, αυτό το άγχος που μας κάνει να νιώθουμε ότι παραλύουμε, μειώνει τη νευρογένεση, την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη προσοχή, μαθησιακές ικανότητες και μνήμη. Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη νευρογένεση και να μην πέσετε στην παγίδα των αρνητικών σκέψεων;
Δραστηριοποιηθείτε: Ξεκινήστε γυμναστική, μάθετε κάτι καινούργιο και κάθε φορά που στο μυαλό σας σχηματίζεται μια αρνητική σκέψη προσπαθήστε να βρείτε τουλάχιστον τρία θετικά στοιχεία στην κατάσταση που βιώνετε.